Politik

Muslimsk politiker stiller op for Kristendemokraterne: - Vi er ikke en kirke, men et politisk parti

Elif Demir Gökce har tidligere måtte melde sig ud af Radikale Venstre på baggrund af kontroversielle udtalelser.

Byrådspolitiker Elif Demir Gökce stiller op som folketingskandidat for Kristendemokraterne i Københavns omegns storkreds.

Det oplyser partiet i en pressemeddelelse.

At byrådspolitikeren er muslim og bærer hovedtørklæde er på ingen måde til hinder for, at hun stiller op for et parti, der på dets hjemmeside oplyser, at det "ønsker at præge samfundet ud fra det kristne livs- og menneskesyn". Sådan lyder det fra fungerende partiformand Marianne Karlsmose.

- Vi mener, hvad vi siger, når vi siger, vi kæmper for religionsfrihed, uanset hvad det er, du tror på, siger hun til TV 2.

Samtidig forklarer hun, at Elif Demir Gökce vil komme til at spille en væsentlig rolle i forhold til at fastslå, at Kristendemokraterne er et parti, der har fokus på at lægge fordomme til side.

- Vi kæmper for åndsfrihed, for at det enkelte menneske har værdi, at vi ikke skal puttes i en kasse, fordi vi har en bestemt tro eller en bestemt baggrund eller ser ud på en bestemt måde. Vi er ikke en kirke, vi er et politisk parti, understreger hun.

Blandt Elif Demir Gökces mærkesager er ifølge pressemeddelelsen "kampen for børns rettigheder", ligesom hun "kæmper for familiers ret til det gode liv".

Kontroversielle udtalelser

Hun har tidligere været medlem af Radikale Venstre, men måtte i januar forlade partiet efter at have fremsagt nogle kontroversielle udtalelser i radioprogrammet 'Alis fædreland' på 24syv.

Her sagde Elif Demir Gökce blandt andet, at det "i hvert fald ikke" var en muslim, der i 2020 halshuggede den franske skolelærer Samuel Paty. Mordet fandt sted, efter klasselæreren havde fremvist karikaturtegninger af profeten Muhammed. Samtidig hentydede hun ifølge Altinget til, at mordet var en såkaldt "false flag"-operation.

Udtrykket ”false flag” bruges om en mission, der har til formål at skjule, hvem der står bag angrebet, og dermed få andre til at fremstå skyldige.

Efter en heftig debat i medierne skrev Elif Demir Gökces i januar et Facebook-opslag, hvori hun forklarer, at hun blev forsøgt udstillet som konspirationsteoretiker, og at hun "alene forsøgte at forholde sig kritisk".

- Jeg har nu haft tid til at reflektere over min politiske fremtid i Radikale Venstre, og har igennem hele denne sag erkendt, at der reelt ikke er SÅ højt til loftet, som partiet fremhæver. Jeg har med min værdighed i behold meldt mig ud af partiet dags dato, skrev hun i opslaget.

- En storm i et glas vand

Byrådspolitikerens tidligere udtalelser bekymrer dog ikke Mikkel Lind, der er strategiansvarlig for Kristendemokraterne.

- Det er en storm i et glas vand. I hendes verden kan en muslim, som hun ser, at muslimer skal være, ikke slå andre mennesker ihjel, siger han til TV 2.

Men hun siger jo, at hun ikke mener, en muslim har slået ham ihjel, og kalder det desuden en false flag-operation - er det ikke et problem?

- Det, hun mente med det, var, at hun ikke kan forstå, at muslimer, som hun kender muslimer, slår mennesker ihjel.

Hvor kommer false flag så ind i billedet?

- Det må du ikke spørge mig om. Det ved jeg ikke.

Men har I snakket med hende om det?

- Vi har snakket rigtig meget med hende.

Og I er ikke kommet ind på de her udtalelser om false flag?

- Jo, men det interview havde en linje, der gik ud på at få hende ud på dybt vand. Du kender journalister, hvis de vil have en drejning på noget, så får I det. Det fremgår tydeligt, når man hører interviewet og læser andre interviews med hende

Så hun mener det ikke, og journalisten kører rundt med hende?

- Ja.

Mikkel Lind understreger, at Elif Demir Gökce passer rigtig godt ind hos Kristendemokraterne, og at partiet ikke har nogen centrale spørgsmål, hvor hun er uenig.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Elif Demir Gökce, men hun har ikke haft tid til at udtale sig.