Pludselig nævnte Mette Frederiksen Anna i sin tale - men statsministerens forslag er ikke nok, mener hun

Der er ikke prestige i sosu-faget, lød det lørdag fra Mette Frederiksen, mens hun fortalte historien om en ung kvinde, hun havde mødt i Vejle.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) lørdag holdt tale ved socialdemokraternes årsmøde, fortalte hun om et møde, der havde gjort særligt indtryk på hende, da hun gæstede sosu-uddannelsen i Vejle.

Her mødte statsministeren den studerende Anna, som af en underviser havde fået at vide, at hun da var for klog til læse til social- og sundhedsassistent.

- Som Anna sagde: ”Der skal ikke være noget, der hedder, at "du er for klog til arbejde med mennesker”. Det har du fuldstændig ret i, lød det under talen fra Mette Frederiksen.

Annas historie blev brugt til at fortælle, at regeringen foreslår løn på en større del af sosu-uddannelsen med en forventning om, at det kan få flere til at vælge faget til.

Men det er ikke nok, siger hovedpersonen i Mette Frederiksens fortælling, Anna H. Jensen, til TV 2:

- Man skal selvfølgelig starte et sted, men man burde sikre et mere positivt fokus i stedet for at skrue på lønnen. Der er ingen, der vælger at blive sosu-assistent på grund af pengene.

Faget mangler prestige

I talen henvendte Mette Frederiksen sig direkte til social- og sundhedshjælpere og assistenter og kaldte dem "de allervigtigste for vores samfund".

- I passer på os andre, når vi er syge. I er der den dag, vi skal herfra og i mange andre af livets sårbare situationer, sagde Mette Frederiksen og tilføjede:

- Men lad os være ærlige: I dag er der ikke prestige nok i faget.

Flere har ifølge Mette Frederiksen fortalt hende, hvordan de af skolelærere, forældre og vejledere er blevet forsøgt talt væk fra at vælge faget for i stedet at tage en gymnasial uddannelse.

Én af dem var altså Anna H. Jensen, som nu både figurerer i en video på statsministerens Instagram og i lørdagens talepapirer.

"Ikke revolutionerende overhovedet"

Overordnet er Anna H. Jensen glad for, at Mette Frederiksen sætter et tiltrængt fokus på sosu-uddannelsen. Men i den ideelle verden havde hun gjort det for længe siden, lyder det.

Har Mette Frederiksen ret i, at der er for lidt prestige i faget?

- Det er jo lidt et sjovt spørgsmål, for selvfølgelig har hun ret, men det er ikke noget revolutionerende overhovedet, at der ikke er "prestige", hvis hun vil kalde det sådan. Det kunne jeg have fortalt hende for længe siden, siger Anna H. Jensen til TV 2.

Hun vidste ikke, at Mette Frederiksen havde i sinde af bruge eksemplet i sin tale. Men så længe det kan være med til at holde opmærksomheden i kog, stiller hun sig gerne til rådighed.

- Det, Mette Frederiksen foreslår nu, er ikke nok. Fokus skal fortsætte. Det må ikke blive en engangsforestilling, så hjælper det ikke noget.

Mere end bare varme hænder

Politikerne bør ifølge Anna H. Jensen starte med at se indad og stoppe brug af fællesbetegnelsen "varme hænder" for alle ansatte på velfærdsområdet.

- Anerkend, at vi er mere end bare varme hænder. Jeg kan love alle, der gider at lytte, at det kræver meget mere end et sæt hænder at arbejde med mennesker.

Der blev allerede i 2020 indført løn til elever over 25 år under det indledende grundforløb, men regeringen ønsker altså nu at indføre samme regler for alle.

Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet vil en sosu-studerende få op mod 7213 kroner mere i indtægt om måneden afhængig af alder og erhvervserfaring, hvis forslaget bliver en realitet.

TV 2 ville gerne have spurgt Mette Frederiksen, hvordan løn i stedet for SU skal gøre sosu-uddannelsen mere prestigefuld, men hun havde søndag ikke tid til et interview.