Lippert

Inger Støjberg begraver stridsøksen og åbner for at pege på Ellemann

Ifølge Inger Støjberg ligger hendes parti "lige i smørhullet" mellem Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti.

Der er mange spørgsmål, man gerne vil stille Inger Støjberg.

For eksempel til hendes politiske program. Til hendes ambitioner i Folketinget. Til hendes forhold til ”de fine saloner” i København.

Ja, og så om hun har tilgivet Jakob Ellemann-Jensen – hendes tidligere partiformand i Venstre og nu én blandt tre statsministerkandidater – at han sendte hende ud i en rigsretssag, de fleste kender konsekvensen af.

- Da fodlænken bogstaveligt talt blev klippet af, lagde jeg den sag bag mig, lyder et af svarene fra Støjberg i programmet 'Lippert' på TV 2 NEWS.

Kan pege på Ellemann

Inger Støjberg, der er formand for det nystiftede parti Danmarksdemokraterne, understreger flere gange, at hun ser rigsretssagen, hvor hun blev kendt skyldig i overtrædelse af ministeransvarsloven, som et overstået kapitel.

Tidligere har hun erklæret sig skuffet over Jakob Ellemann-Jensen og kaldt hans beslutning i sagen for "den største mistillidserklæring, jeg kan få fra min egen formand".

Men Venstre-formandens tidligere ageren er altså ikke noget, der skal afgøre, hvem Støjberg nu vil pege på som statsminister, forsikrer hun.

Kan du se dig selv pege på Jakob Ellemann-Jensen?

- Ja. Jeg har det vitterligt sådan, at hele spørgsmålet om rigsretssagen er lagt til side for mig, siger hun.

Du har tilgivet ham?

- Jamen, det er lagt til side for mig. Og så er det jo heller ikke noget, man skal vende tilbage til. Jeg kan ikke komme i tanke om noget – jo, jeg kan komme i tanke om én ting, der er værre end damer sidst i 40’erne, der er bitre. Det er, hvis de også er det i 50’erne, siger Inger Støjberg, der selv fylder 50 i marts næste år.

Ikke så enkelt at pege på én

Helt sikkert er det ifølge formanden, at Danmarksdemokraterne vil pege på en blå statsminister. Men om det bliver Jakob Ellemann-Jensen (V) eller Søren Pape Poulsen (K) er endnu uvist.

- Hvis du tager den økonomiske politik, ligger vi tættest på Venstre. Hvis du tager udlændingepolitik og retspolitik, ligger vi tættest på Det Konservative Folkeparti, siger hun.

Derudover understeger hun, at hendes nystartede parti hverken skal ses som et Dansk Folkeparti 2.0 – trods mange nyerhvervede medlemmer derfra – eller et Venstre ditto.

Nej, man skal i stedet forestille sig, at Danmarksdemokraterne placerer sig "lige i smørhullet" af Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti, lyder det.

Det er derfor ”ikke så enkelt endda” at svare på, hvem der vinder partiet med de bragende meningsmålingers gunst. Og Støjberg henviser til, at en blanding af ”flere samtaler” og mere konkret politisk retning fra de to statsministerkandidater må afgøre beslutningen.

Netop politisk retning og ståsted har Støjberg dog selv fået på puklen for at mangle.

Klar til valg uden færdigt politisk program?

Der er endnu ingen komplette partiprogrammer, og politiske iagttagere har ad flere omgange efterlyst, hvad Danmarksdemokraterne egentlig står for.

Adspurgt til de politiske forslag, som Inger Støjberg selv ønsker at fremhæve, nævner hun tre:

Øget kørselsfradrag, så det eksempelvis bedre kan betale sig for folk, der bor væk fra de større byer, at køre langt på arbejde. Ni ugers barsel til fri fordeling mellem forældrene, fordi EU ifølge Støjberg har "stjålet" dem fra de danske familier. Og til sidst nedsat afgift og fjernet moms på el set i lyset af den nuværende energikrise.

Formanden forsikrer, at der selvfølgelig vil komme flere politiske forslag fra partiet, og at det er klart, at der endnu ikke er "et fikst og færdigt partiprogram".

Men er du klar til et folketingsvalg, når du ikke har et samlet politisk program?

- Ja, det kan jeg garantere dig for, at vi er. Jeg tror ikke, at der er så mange, der er i tvivl om, hvor jeg står i de forskellige ting, siger hun.

Tror du ikke, at der er mange vælgere, der helt gammeldags sidder og tænker, at et politisk parti skal have et politisk program?

- Det har vi da også. Vi har bare kun program på de ting, vi synes, der er væsentlige, siger Støjberg og tilføjer, at det vigtigste ifølge hende er, at Danmarksdemokraterne løbende er med til at diskutere den politik, der er på dagsordenen.

- Det er vel det, politik handler om. Mere end man kan slå op i en eller anden manual over, hvad man mener om alt mellem himmel og jord, siger hun.