Sofie Carsten Nielsen og Messerschmidt fĂĄr hug i ny Megafon - Mette Frederiksen topper liste

Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og de radikale holder landsmøder denne weekend. To af partiformændene stĂĄr med ryggen mod muren, viser ny Megafon.

Hele tre partiledere møder i dag deres bagland på partiernes sidste landsmøde i denne valgperiode. Og for alle tre partiledere er der meget på spil.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er blevet udfordret på retten til selv at bestemme, hvornår hun vil trykke på valgknappen, efter at Radikale Venstre 2. juli meddelte, at partiet vil vælte regeringen, hvis ikke statsministeren udskriver valg inden Folketingets åbning 4. oktober.

Samtidig har kvinden, der har sat statsministeren i den specielle situation, ogsĂĄ selv sit at slĂĄs med.

NedslĂĄende resultater for Sofie Carsten Nielsen

Vælgerne vurderer i ny Megafon-måling nemlig partiformanden for Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen, til at være blandt de dårligste både i forhold til troværdighed og dygtighed. Samtidig rangerer de hende som en af de mindst sympatiske partiledere.

Mindst lige så slemt ser det ud for Morten Messerschmidt, formanden for Dansk Folkeparti. Han vurderes af vælgerne til at være den mindst sympatiske af samtlige partiledere, og også når det handler om troværdighed og dygtighed, placeres han i den dårligste halvdel.

De radikales gruppeformand, Andreas Steenberg, ryster ikke på hånden – eller på den politiske linje – på grund af sin partiformands lave vurderinger hos vælgerne.

Han står ved, at kravet om Mette Frederiksens udskrivelse af valg inden Folketingets åbning er både rigtigt og nødvendigt.

- Vi ved jo godt, at det er en markant melding. Men skulle man så lade være med at træffe sådan nogle store og svære valg? Nej, selvfølgelig skal man ikke det. Der er jo grænser for, hvad man vil være med til, siger Andreas Steenberg.

Han afviser, at partiet – og i særdeleshed formand Sofie Carsten Nielsen – har været for dårlige til at forklare partiets beslutning over for vælgerne.

- Jeg synes, at det står soleklart. Der skal være et valg, lyder svaret prompte fra Steenberg.

- Vi har gennem lang tid været uenige i den politiske kurs og den måde, etpartiregeringen har ledet landet på. Og så var Minkkommissionens kritik den sidste dråbe, der fik bægeret til at flyde over.

Den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, har gentagne gange bekræftet, at partiet står ved sit krav – og Andreas Steenberg understreger, at det også vil være budskabet på weekendens landsmøde i Nyborg.

DF-næstformand ikke overrasket

Hos Dansk Folkeparti ærgrer næstformand Rene Christensen sig over, at vælgerne ikke har større fidus til partiets formand – men han er ikke overrasket. For han henviser til, at Morten Messerschmidt "reelt kun har haft halvanden måneds tid" til at vise, hvad han og partiet står for.

- Hans første periode som formand var domineret af stor splid og uro, hvor en række medlemmer valgte at forlade partiet, og det er først herefter, at han faktisk har kunnet fokusere på organisationen og politikken, siger Rene Christensen forud for landsmødet, der afholdes i Herning i dag og i morgen.

Lyn-analyse

Det her understreger, at vi har at gøre med to partiledere – to politiske partier – der står et enormt svært sted på vej ind i en valgkamp. Det er to partier, der har været igennem en meget tumultarisk valgperiode, og hvor partilederne kæmper for – men ikke er lykkedes med – for alvor at få partiet tilbage på det spor, de gerne vil.

Morten Messerschmidt blev valgt som ny formand 23. januar, og massiv kritik af ham som leder førte de efterfølgende måneder til, at hele 11 folketingsmedlemmer forlod partiet.

Det gælder blandt andet den tidligere formand Kristian Thulesen Dahl, der har valgt helt at forlade politik, samt tidligere prominente DF'ere som Peter Skaarup, Søren Espersen og Hans Kristian Skibby, der har sluttet sig til Inger Støjbergs parti Danmarksdemokraterne.

René Christensen mener, at det stadig er den store medlemsflugt fra folketingsgruppen og den generelle uro i partiet i den forbindelse, der får vælgerne til at vurdere Morten Messerschmidt så lavt i forhold til både dygtighed, troværdighed og sympatisk fremtoning.

- Sådan noget tager tid at vende. Men nu skal der fokus på politikken, og så skal Morten vise, at han både er sympatisk og rummelig som leder, og at han står i spidsen for et langt mindre topstyret Dansk Folkeparti, siger René Christensen.

Noget, han forventer, vil blive tydeligt for vælgerne den kommende tid og i særdeleshed på weekendens landsråd.

Statsministeren i top tre

Flere dårlige meningsmålinger, der viser markant tilbagegang til Socialdemokratiet, er et trist bagtæppe for statsminister Mette Frederiksen at gå til landsmøde i Aalborg på. Og endnu værre at skulle gå til valg på.

Men den nye Megafon-måling er alligevel positiv læsning for statsministeren. Når vælgerne vurderer partilederne på troværdighed, placerer de hende øverst - et mulehår foran Pia Olsen Dyhr og Søren Pape Poulsen. Det er første gang, Mette Frederiksen placerer sig i top i denne valgperiode.

Også når vælgerne vurderer sympatien hos de forskellige partiledere, er statsministeren med i toppen. Det samme gælder i forhold til dygtighed.