Politik

Mette Frederiksen vil give sosu'er mere i løn under uddannelse

Der er brug for flere social- og sundhedshjælpere, og derfor skal de studerende inden for faget have flere penge, mener regeringen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil give landets social- og sundhedshjælpere samt social- og sundhedsassistenter flere penge under uddannelse.

- Det er først og fremmest for at sikre, at vi får uddannet nogle flere sosu-hjælpere. Det har vores ældre og folk i psykiatrien behov for, siger statsminister Mette Frederiksen til DR.

Regeringen vil ændre i sosu-elevernes indkomst under grundforløbets anden del.

Allerede i 2020 blev der indført løn til voksenelever over 25 år under det indledende grundforløb med en trepartsaftale. Nu vil regeringen indføre samme løn til unge under 25 år.

En sosu-elev vil med regeringens forslag få mellem 5942 kroner og 7213 kroner mere i indtægt om måneden afhængig af alder og erhvervserfaring ifølge Børne- og Undervisningsministeriet, skriver DR.

Udmeldingen fra Mette Frederiksen kommer forud for Socialdemokratiets årsmøde i Aalborg denne weekend, og den vækker glæde hos fagforbundet FOA.

- Umiddelbart synes vi, at det er et stærkt forslag. Fordi mange sosu-elever kommer fra andre job, og her kan su'en være en barriere for at komme i gang. Nu får de elevløn i stedet, siger sektorformand for social- og sundhedssektoren i FOA, Torben Klitmøller Hollmann, til TV 2.

Dansk Industri kalder omvendt Socialdemokratiets forslag for et angreb på den danske model med trepartsforhandlinger.

- Regeringen giver udtryk for, at der kommer mere af samme skuffe, og andre grupper skal tilgodeses. Regeringen viser virkelig, at den er klar til at gamble med den gængse løndannelse i Danmark. Kernen i modellen er jo netop, at løndannelsen ikke skal være et politisk anliggende, udtaler viceadministrerende direktør i Dansk Industri, Kim Graugaard ifølge en pressemeddelelse.

Diskussionen om løn består

Torben Klitmøller Hollmann mener imidlertid ikke, at statsministerens nye forslag giver svar på, hvem det er, hun vil give højere løn i det offentlige.

- Jeg ser det her som et rekrutteringsforslag. Jeg ser ikke det her som hendes svar på, hvem der skal have mere i løn i kommuner og regioner, siger han og tilføjer:

- Hvis det er det, vi snakker om her, er der nogle, der bliver sure. Så er det en fesen udmelding.

Mette Frederiksen har den seneste tid lagt op til, at ansatte i den offentlige sektor skal have mere i løn.

Statsministeren har blandt andet talt om højere løn til offentligt ansatte under en tv-debat mellem de tre statsministerkandidater på DR. Her meldte hun ud, at "vi skal turde tage diskussionen om løn- og arbejdsvilkår" for at komme manglen på personale i sundhedsvæsenet til livs.

Mette Frederiksen gjorde det klart, at "bedre løn- og arbejdsvilkår" skal være en del af den politiske diskussion.

Men da hun blev spurgt af de konservatives formand, Søren Pape Poulsen, om, hvem det er, der skal have mere i løn, undveg hun.

Hvis der afsættes en milliard til at give samtlige offentlige ansatte mere i løn, får hver lidt under 150 kroner mere om måneden, nævnte Søren Pape Poulsen.

Over for DR afviser Mette Frederiksen fortsat at svare på, hvem der skal have mere i løn i den offentlige sektor.

Men "der kommer flere forslag hen ad vejen", siger hun til DR.

En forventning hos mange

Mette Frederiksen har med sine udmeldinger den seneste tid formentlig skabt en forventning hos mange i den offentlige sektor om, at det lige nøjagtigt må være dem, der står til et lønløft, vurderer TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren.

- Nu spiller hun så ud med, at der skal være højere løn, når man uddanner sig til sosu-hjælper og assistent, siger han og fortsætter:

- Det her vil formentlig ikke være nok. Der vil formentlig sidde grupper tilbage, som tænker, at de også fortjener at få lidt mere i lønposen.

Det er kommuner og regioner, der skal udbetale løn til de offentligt ansatte på sundheds- og ældreområdet. Og da kommuner og regioner forhandler økonomiaftaler med regeringen, bliver lønspørgsmålet båret ind på Christiansborg, bemærker Jesper Vestergren.

- Den her debat kan gøre det svært for Socialdemokratiet, for der vil være mange med store forventninger, og formentlig mange, der sidder skuffede tilbage, når de ser konkret, hvad der er til den enkelte i lønningsposen, siger han.