Mette Frederiksen sammenligner Ellemann og Pape med tegneseriefigurer

Store dele af statsministerens formandstale kredsede om regeringens egne resultater de seneste tre ĂĄr og kritik af Ellemann og Pape.

Vi skulle blot 25 ord ind i statsminister Mette Frederiksens (S) formandstale ved partiets årsmøde i Aalborg lørdag, før hun skød spekulationerne om en valgudskrivelse ned.

Nej, det var ikke et folketingsvalg, hun havde i tankerne, lød det. Alligevel afholdt hun sig ikke fra at sende et par stikpiller afsted mod de to konkurrenter til statsministerposten.

For under debatten mellem de tre pĂĄ DR for uger tilbage var det "lidt som at diskutere med Dupond og Dupont fra 'Tintin'", underholdt hun de flere hundrede medlemmer i salen:

- Hver gang én sagde noget, sagde den anden: ”Lige mine ord, Dupont".

Efter et par sekunders latter fra partifællerne tilføjede hun, at både Ellemann og Pape vil "få kamp til stregen". Med de ord tog jublen så tilpas meget fart, og de socialdemokratiske medlemmer lettede sig fra stolene.

Gentog kritik af konservativ plan

Det kunne talen igennem være svært at få øje på, at der officielt endnu ikke er udskrevet valg. For Mette Frederiksens kritik af de to blå statsministerkandidater stoppede langt fra med 'Tintin'-referencen.

Hun benyttede blandt andet også lejligheden til igen at kritisere de konservatives særdeles omdiskuterede 2030-plan.

Under førnævnte DR-debat sagde hun, at planen ville føre til fyringer af 40.0000 offentligt ansatte.

Søren Pape Poulsen (K) beskyldte under debatten statsministeren for "hokuspokus"-beregninger, og siden har de to partier flittigt diskuteret, hvem der har ret.

Flere økonomer sagde i dagene efter debatten, at det var direkte forkert at tale om decideret fyringsrunder, som Mette Frederiksen gjorde det. Der er i stedet tale om ansatte i det offentlige, som stopper af naturlige årsager – for eksempel fordi de går på pension.

Da Mette Frederiksen lørdag igen tog tallet 40.000 i sin mund, var det da også i en noget moderet version. Nu skulle de offentligt ansatte ikke fyres, men "undværes". Og der blev da også flettet et "cirka" ind.

Frederiksen kom dog heller ikke denne gang ind på de 11.000 offentligt ansatte, som ud fra samme beregninger står til at skulle undværes, hvis man lader økonomien følge den demografiske udvikling, som Socialdemokratiet selv lægger op til.

Ærgerligt, at du er så presset, at du bliver ved med at tale usandt

Søren Pape Poulsen, formand for Det Konservative Folkeparti

'Terkel i knibe'

Et andet tema, som efterhĂĄnden kan kaldes forventeligt, var debatten om en regering henover den politiske midte.

Mette Frederiksen plantede tanken om en bred regering grundlovsdag. Her lød det, at hun fortsat gik til valg på en etpartiregering, men at hun nu var villig til at afsøge muligheden for et bredt regeringssamarbejde.

Både Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K) har pure afvist tankerne.

Flere gange tidligere har Mette Frederiksen kritiseret det, hun kalder en "automatreaktion" fra de blå partier, og det samme gjorde hun lørdag. Denne gang med endnu en reference til tegnefilmsuniverset.

- Hvis nogen af jer har set Anders Matthesens film 'Terkel i knibe', husker I måske, at Terkel har en far, der altid siger nej. Uanset hvad han bliver spurgt om. "Nej, nej, nej...", sagde Mette Frederiksen og tilføjede:

- Det er i øvrigt Terkels mor, der siger: ”Vi diskuterer ikke. Vi skændes”. Men alt i politik skal ikke være en kampplads. Desværre virker det som om, at det for jer to er vigtigere, hvad Pernille Vermund, Morten Messerschmidt, Inger Støjberg og Alex Vanopslagh mener, end hvad I kan samarbejde med os andre om.

Pape: Hun taler usandt

At Mette Frederiksen brugte så store dele af sin taletid foran partifællerne på at tale om Ellemann og Pape, er da heller ikke gået ubemærket hen hos dem.

PĂĄ Twitter takker bĂĄde Ellemann og Pape for, at Mette Frederiksen brugte tid pĂĄ at tale om deres politik frem for sin egen.

Samtidig fĂĄr hun kritik af den konservative formand for igen at bringe de 40.000 offentligt ansatte ind i debatten.

- Ærgerligt, at du er så presset, at du bliver ved med at tale usandt om vores skatteplan, skriver Søren Pape Poulsen på Twitter, hvor han afslutter med en smiley og ordene:

- Husk det gode humør.

Regelstop og løn under sosu-uddannelsen

Allerede forud for lørdagens tale havde Mette Frederiksen løftet sløret for dele af indholdet. Blandt andet har hun foreslået et regelstop for at komme den "bureaukratiske jungle" til livs, og at der gives løn i stedet for su under sosu-uddannelsen.

Sidstnævnte skal være med til at tiltrække flere til faget, som ifølge Mette Frederiksen i dag mangler "prestige".

- Mange sosu'er, som jeg møder, har oplevet, at skolelærere, forældre eller vejledere har forsøgt at tale dem væk fra at arbejde med mennesker og ind i gymnasiet i stedet for. Vi bliver nødt til at gå den modsatte vej, lød det under talen fra Mette Frederiksen.

I en ny Megafon-måling for TV 2 topper Mette Frederiksen listen over de mest troværdige partiledere, mens Søren Pape Poulsen ligger blot 1 procentpoint lavere. Jakob Ellemann-Jensen er nummer fem på listen, som du kan se i artiklen her.