- Jeg håber, at Jakob og Søren byder sig til, siger Sofie Carsten Nielsen

Radikale Venstre har endnu ikke lagt sig fast på, hvem af de tre statsministerkandidater der kan forvente partiets støtte efter et folketingsvalg.

Der skal sættes et nyt hold i dansk politik bestående af både røde og blå spillere.

Jeg er sikker på, at både Mette, Jakob og Søren kan lede sådan et nyt hold

Sofie Carsten Nielsen, politisk leder for Radikale Venstre

Sådan siger den radikale formand, Sofie Carsten Nielsen, under partiets landmøde i Nyborg lørdag.

Her brugte hun en større del af sin taletid på at tale direkte til de tre statsministerkandidater.

- Jeg er sikker på, at både Mette, Jakob og Søren kan lede sådan et nyt hold. Ja, Mette har budt sig til. Det håber jeg stadig også, at Jakob og Søren gør, siger Sofie Carsten Nielsen og tilføjer:

- Så kære røde. Kære blå. Vil I være med til at sætte punktum for blokpolitikken?

Alle tre kan løfte opgaven

Radikale Venstre har endnu ikke lagt sig fast på, hvilken af de tre kandidater der tør håbe på partiets mandater.

Det tætteste, Sofie Carsten Nielsen er kommet det, er, at Mette Frederiksen i skrivende stund er den eneste af de tre, som har gjort sig relevant ved at sige, at hun er åben for at afsøge muligheden for en regering henover midten.

En regeringskonstellation, som både Ellemann og Pape hårdnakket har afvist. Både før og efter det radikale ultimatum om, at de stiller et mistillidsvotum til regeringen, hvis ikke Mette Frederiksen senest udskriver valg ved Folketingets åbning 4. oktober.

- Radikale Venstre insisterer på et folketingsvalg, fordi Danmark har brug for et nyt hold. Et hold, som vil løse de store kriser, Danmark står med, samarbejde på nye måder, og som er i stand til netop dét, fordi holdet både er rødt og blåt, siger Sofie Carsten Nielsen i sin tale.

Udover kravet om, at en statsminister skal "forlade blokpolitikken" for at vide sig sikker på den radikale støtte, forventer Sofie Carsten Nielsen, at vedkommende "løser klimakrisen, trivselskrisen og velfærdskrisen", mens der bedrives politik, der genvinder folkets tillid.

- Tænk engang hvilken forskel politik kunne gøre med sådan en statsminister, siger den radikale leder.

Vil ikke støtte dansk Rwanda-projekt

Til listen med radikale krav hører sig også, at Radikale Venstre tidligere på ugen afviste at støtte en regering, der arbejder videre på projektet om en udrejsecenter i Rwanda efter et valg. Et projekt, som socialdemokraterne fastholder ambitionerne om.

To af regeringens ministre var sågar så sent som i sidste uge på besøg i netop Rwanda for blandt andet at se potentielle indlogeringsmuligheder. Her underskrev de en erklæring om at indgå en aftale om overførsel af spontane asylansøgere.

- Jeg tror, at vi kan lave en aftale inden nytår. Jeg tror, at vi kan sende folk afsted, inden denne valgperiode udløber, lød det i den forbindelse fra udlændingeminister Kaare Dybvad Bek (S).

I talen lørdag siger Sofie Carsten Nielsen om Rwanda-projektet:

- Jeg er overbevist om, at Radikale Venstre aldrig kommer til at støtte en regering, der vil gå enegang og føre planerne om et dansk asylcenter i Rwanda ud i livet.

Ordene affødte store bifald fra de radikale medlemmer. Det samme gjorde det, da partiformanden erkendte, at der er behov for et fælles, europæisk modtagecenter i for eksempel Afrika. Det afgørende er, må man forstå, at Danmark ikke indgår en sådan aftale udenom de andre EU-lande.

Vil genåbne klimalov

Radikale Venstre har forud for weekendens landsmøde fremlagt et ønske om at genforhandle klimaloven.

Konkret foreslår partiet nu, at der sættes et nyt mål, hvor Danmarks globale klimaaftryk i 2030 skal være reduceret med 60 procent.

Det skal blandt andet opnås ved højere priser på de varer, der er dårligst for klimaet, lyder det.

- Vi har ikke en færdig model, men et bud kunne være, at man sænker den generelle moms med 5 procent, og så øger man punktafgifterne, alt efter hvor stor CO₂-udledningen på en vare er, siger Martin Lidegaard til Politiken.

I en ny Megafonmåling lavet for TV 2 ligger Sofie Carsten Nielsen blandt de dårligste både i forhold til troværdighed og dygtighed. Samtidig rangerer de hende som en af de mindst sympatiske partiledere.