Sikandar Siddique reagerer på Uffe Elbæks exit: - Vi håbede på, at han ville vente til efter et valg

Ifølge den politiske leder hos Frie Grønne er ideologiske uenigheder en af årsagerne til, at Uffe Elbæk har valgt at forlade partiet.

For to år siden forlod fire partimedlemmer Alternativet for at stifte Frie Grønne.

Men nu træder medstifteren Uffe Elbæk ud af partiet for at vende tilbage til Alternativet – et parti, som han stiftede tilbage i 2013.

Der er bare en ideologisk forskel, som er blevet tydeligere og tydeligere

Sikandar Siddique, politisk leder hos Frie Grønne

Og selvom timingen er uheldig, kommer det ikke som en overraskelse for Frie Grønnes politiske leder, Sikandar Siddique:

- Vi havde set det komme og håbede på, at han ville vente med at forlade partiet til efter et valg. For det vil skabe noget støj, siger han til TV 2.

Ideologiske uenigheder

Ifølge Sikandar Siddique bunder Uffe Elbæks beslutning i, at der har været ideologiske uenigheder mellem medstifteren og partiet.

Mens Uffe Elbæk er til den kompromis- og midtsøgende side, tilhører Frie Grønne den yderste venstrefløj, lyder det fra den politiske leder.

- Derfor har der igennem en længere periode været uoverensstemmelser i forhold til, hvor vi skulle ligge, siger han og understreger, at Uffe Elbæks valg var truffet selvstændigt.

Du siger, at I går ind for en kompromisløs linje. Har I alligevel været for kompromisløse, når der ikke er plads til en medstifter?

- Uffe Elbæk udspringer af de radikale, og der er bare en ideologisk forskel, som er blevet tydeligere og tydeligere i takt med, at tiden er gået, svarer Sikandar Siddique.

Nægter at fusionere

Tidligere på måneden opfordrede Uffe Elbæk i et interview med Information til, at Frie Grønne slår sig sammen med Alternativet og Grøn Alliance, som er en fusion mellem de grønne partier Veganerpartiet og De Grønne.

Men opfordringen blev afvist af Frie Grønne.

Som sådan betyder det ikke noget for Frie Grønne

Sikandar Siddique, politisk leder hos Frie Grønne

Over for TV 2 understreger Sikandar Siddique, at han ikke er skuffet over de uenigheder, han har haft med Uffe Elbæk. Men hvis nogen skal slå sig sammen, bør det være under Frie Grønnes faner, lyder det.

- Frie Grønne har aldrig nogensinde sagt nej til et samarbejde.

Vil ikke betyde noget for Frie Grønne

I 2020 meddelte Uffe Elbæk, at han ikke vil genopstille ved næste folketingsvalg, og det er endnu en årsag til, at beslutningen om at forlade partiet ikke kommer bag på Sikandar Siddique.

- Uffe Elbæk har praktisk talt været på vej ud af politik fra den dag, vi stiftede partiet Frie Grønne, og i foråret gav han sine ordførerskaber tilbage, fortæller han.

Den politiske leder tilføjer, at Uffe Elbæks exit ikke vil have en omfattende betydning for partiet:

- Uffe Elbæk har længe hverken været en del af vores ledelse eller organisation, så som sådan betyder det ikke noget for Frie Grønne, lyder det fra Sikandar Siddique.

Alligevel mener han, at hans tidligere partifælles beslutning i sidste ende er god for både Uffe Elbæk og for Frie Grønne.