Energikrise

En "stor skygge" besværliggør forhandlinger om energihjælp, siger kommentator

Borgere og virksomheder efterlyser hurtig aftale. Men for politikerne er energiforhandlinger en kampplads om vælgernes gunst, vurderer Noa Redington.

De vil gerne hjælpe danskerne.

Men de vil også hjælpe sig selv.

Selvom valgkampen ikke officielt er i gang, har politikerne på Christiansborg for længst taget kamphandskerne på, og det slår tydeligt igennem i de aktuelle energiforhandlinger, vurderer politisk kommentator Noa Redington.

Partierne sætter alt ind på at markere sig over for deres kernevælgere og lokke nye til, og det påvirker forhandlingsmiljøet.

- Venstrefløjspartierne vil støtte de mest udsatte grupper, mens de borgerlige er mere optagede af at hjælpe de små selvstændige gennem krisen. Det gør det kompliceret – og den store skygge over forhandlingerne er, at vi reelt står i en valgkamp, siger Noa Redington.

Kan bremse nye tiltag

Han peger på, at partierne lige nu konkurrerer benhårdt om vælgernes gunst, og at det kan komme til at betyde mere end de reelle forskelle i de politiske ønsker.

- Det vi ser lige nu på Christiansborg er konsekvensen af at være i en valgkamp, uden at den er udskrevet, siger Noa Redington.

Derfor kan resultatet ifølge Noa Redington blive, at der lander en bred aftale med udgangspunkt i regeringens udspil om at give borgere og virksomheder mulighed for at udskyde elregningen, som der lader til være bred opbakning til. Regeringen har blandt andet foreslået, at danske husholdninger får mulighed for at udskyde betalingen af en del af elregningen, som i stedet kan betales henover de næste fem år.

Men samtidig er der stor risiko for, at det ikke lykkes partierne at blive enige om yderligere tiltag, selvom de både på den ene og den anden side af regeringen efterlyser flere tiltag.

I så fald vil uenighederne og diskussionerne fortsætte og sandsynligvis tage yderligere fart, når valgkampen intensiveres, vurderer Noa Redington.

Forhandlingerne fortsætter

Energiforhandlingerne fortsatte torsdag til langt ud på aftenen, og fredag morgen er forhandlingerne fortsat. Her har de røde partier været til bilaterale forhandlinger, men forventningen er, at de blå skal forhandle senere i dag.

Og de har klare ønsker med – især i forhold til de mange virksomheder, der kæmper med enorme energiregninger.

- Vi er nødt til at se på nogle af de redskaber, vi brugte under coronakrisen, som for eksempel at give virksomhederne mulighed for udskydning af skat og moms. Vi må se, om der er nogle af de her hjælpemidler, vi kan videreføre i den her ekstraordinære situation, lyder det fra Mette Abildgaard, politisk ordfører for de konservative.

Derudover er det ifølge Mette Abildgaard afgørende, at der igen bliver kigget på energiafgifterne.

- Noget af det mest effektive for få nedbragt energiregningen er at kigge på vores afgifter, siger Mette Abildgaard.

Kræver indkomstgrænse

Hos SF er fokus især på de svageste danskere, der lige nu har svært ved at betale regningerne.

- Regeringens udspil er en hjælp for nogle men ikke nok for alle. For eksempel vil mange, for eksempel fattige børnefamilier, komme til at skubbe en bølge af gæld foran sig, og på den måde kan det blive en meget dyr løsning, siger finansordfører Lisbeth Bech-Nielsen.

Hos SF vil de derfor gerne give en mere målrettet hjælp.

- Vi vil gerne have en indkomstgrænse, så vi kan sikre os, at de, der er hårdest presset økonomisk, får en økonomisk håndsrækning henover vinteren, siger hun.

Lisbeth Bech-Nielsen mener sagtens, at man kan lave en målrettet økonomisk hjælp til de svageste, uden at det puster til inflationen.