Pape får store hug på troværdigheden i ny måling
Det er en meget markant tilbagegang, der må give anledning til bekymring, siger TV 2s politiske redaktør Hans Redder.
Vælgernes tillid til den konservative statsministerkandidat, Søren Pape, er styrtdykket.
I hele denne valgperiode har den konservative formand ellers været urørlig som den mest troværdige partileder, men den seneste tids beskyldninger om manglende dømmekraft i forhold til ægtefælle og embedsførelse har sendt ham ned ad ranglisten.
For tre måneder siden vurderede hele 49 procent af de adspurgte i en Megafon-måling Søren Pape som en af de tre mest troværdige partiledere, mens kun 31 procent placerer ham helt i toppen i en ny måling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken.
- Det er en meget markant tilbagegang, der må give anledning til bekymring, siger TV 2s politiske redaktør Hans Redder.
Den seneste tid har der i flere medier, blandt andet Ekstra Bladet og Jyllands-Posten, været historier, der sår tvivl om Papes dømmekraft og troværdighed.
Den konservative partiformand har blandt andet viderebragt usande oplysninger om sin ægtefælle, Josue Medina Vasquez, og besøgt præsidenten og andre ministre i Den Dominikanske Republik på en privat ferie uden at orientere Udenrigsministeriet.
- Nærmest med et fingerknips er et af de konservatives absolutte trumfkort, nemlig det at vælgerne har vurderet Søren Pape som markant mere troværdig end de øvrige partiledere, forsvundet, siger Hans Redder.
Mandag meddelte Søren Pape selv på sin Facebook, at han og Josue Medina Vasquez skal skilles.
Stadig med i toppen
Trods Søren Papes markante dyk i troværdighed, vurderer vælgerne ham dog stadig som en af de mest troværdige partiledere.
Han er kun med et mulehår overgået af statsminister Mette Frederiksen, der for første gang i denne valgperiode topper listen som den mest troværdige partilder, da 32 procent af de adspurgte vurderer hende til at være blandt de tre mest troværdige.
Lige efter statsministeren kommer Søren Pape og SF-formand Pia Olsen Dyhr, der begge er i toptre hos 31 procent af vælgerne. Liberal Alliances Alex Vanopslagh følger lige i hælene med 30 procent.
Hos de konservative er det da også Søren Papes fortsatte placering i toppen, man hæfter sig ved.
- Først og fremmest glæder jeg mig over, at vores formand stadig er med helt i toppen, siger de konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, og uddyber:
- Det er ikke overraskende, at han er faldet lidt tilbage efter de seneste uger kritik af vores økonomiske plan, primært fra Socialdemokratiet, som, jeg mener, har ført lidt af en skræmmekampagne. Og så spiller de mange historier af mere privat karakter selvfølgelig også ind.
Intet er afgjort endnu
Det kraftige fald i troværdigheden for den konservative statsministerkandidat viser ifølge Hans Redder, hvor hurtigt tingene kan ændre sig i dansk politik.
- Det her er et øjebliksbillede. Vælgerne har lige nu sagerne om Søren Pape frisk i erindringen, men det kan hurtigt ændre sig. Hvor længe folk kommer til at huske det, ved vi ikke endnu, siger han.
Derfor er det ifølge den politiske redaktør også for tidligt at vurdere, hvor hårdt dette vil ramme Søren Pape på valgdagen.
- Det afgørende bliver, om sagerne bliver lukket, og om der kommer mere frem, siger Hans Redder.
Kan blive en udfordring for Pape i valgkampen
At den konservative statsministerkandidat ikke længere bliver vurderet som den mest troværdige partileder – og at det netop er statsminister Mette Frederiksen, der har overhalet ham – kan svække Pape under debatterne i en kommende valgkamp, vurderer Hans Redder.
Han peger på, at netop Mette Frederiksens troværdighed, eller rettere mangel på samme, igen og igen er blevet fremhævet af de borgerlige partiledere.
- Søren Pape har ofte angrebet Mette Frederiksens troværdighed og hendes tilgang til magten, men med den konservative formands egne sager friske i erindringen, bliver det mindre effektfuldt for ham at angribe hende i forhold til troværdighed, siger Hans Redder.
Det kan ifølge Hans Redder få betydning for, hvor stærk Pape vil fremstå i de statsministerkandidatdebatter, vi vil se i valgkampen, hvor Pape vil komme til at stå direkte over for Mette Frederiksen.
Da de tre statsministerkandidater, Mette Frederiksen, Jakob Ellemann og Søren Pape, 4. september tørnede sammen til den første – og hidtil eneste – statsministerkandidatdebat, var netop de enkelte kandidaters troværdighed i fokus.
Debattens mest dramatiske diskussion handlede om de konservatives økonomiske plan, hvor konsekvenserne blev fremlagt meget forskelligt af henholdsvis Søren Pape og Mette Frederiksen.
Ellemann haler ind på Pape
Det er ikke kun Søren Papes troværdighed, der får hug i den nye Megafon-måling. Antallet af vælgere, der foretrækker ham som statsminister fremfor Jakob Ellemann, er også faldet markant.
For en måned siden foretrak mere end halvdelen – nemlig 53 procent af vælgerne – Søren Pape, hvis valget stod mellem ham og Ellemann, mens kun 23 valgte Venstre-formanden.
Ifølge den seneste Megafon-måling er det kun 43 procent, der foretrækker Pape, mens 38 procent foretrækker Ellemann.
Dermed er de to borgerlige statsministerkandidater rykket tættere på hinanden. For en måned var der mere end dobbelt så mange, der foretrak Pape. Nu er forskellen på bare 5 procentpoint.
Og det er selvfølgelig noget, der vækker glæde i Venstre.
- I virkeligheden tror jeg, det handler om det lange seje træk. Der er ingen tvivl om, at Jakob Ellemann for mange har været undertippet og nu også har vist, at han har været med til at genrejse Venstre og skabe nogle solide resultater, siger partiets politiske ordfører, Sophie Løhde.