Energikrise

Regeringens forslag er ikke en fordel for alle, siger forbrugerøkonom

Hvis man planlægger at gå ned i tid, tage orlov fra sit arbejde eller skal på pension snart, så er det ikke en god idé at låne penge, lyder det.

Som følge af de fortsat stigende energipriser vil regeringen give danskerne mulighed for at udskyde betaling for el, gas og fjernvarme. Det fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag.

Umiddelbart en glædelig nyhed, men ifølge forbrugerøkonom i Nordea Ida Marie Moesby skal man tænke sig meget godt om, inden man vælger den løsning.

- Man skal jo huske, at det er penge, der skal betales tilbage, og det er ikke nødvendigvis sjovt at hænge på senere, siger hun til TV 2.

Forbrugerøkonomen understeger, at økonomien i nogle familier er så presset, at der ikke er andet valg end at takke ja til en afdragsordning. Men for andre er det en decideret dårlig idé.

Hvis du kan undgå det, så gør det

Det gælder særligt for de danskere, der forventer en lavere indkomst i fremtiden, eksempelvis hvis man planlægger at gå ned i tid, tage orlov fra sit arbejde eller skal på pension snart, siger Ida Marie Moesby.

- Man skal altid tænke: Hvordan ser min økonomiske situation ud om et år - har jeg pengene til at betale tilbage til den tid? Det kan blive et rigtig stramt budget, hvis ens indkomst egentlig er lavere end nu, og man så samtidig skal afdrage på et lån.

Også for de, der planlægger at købe en bolig eller vil låne penge i banken i nærmeste fremtid, kan det være en ulempe. Det skyldes, at bankerne naturligvis kigger på, hvad man har af gæld, og hvis man skylder staten mange tusinde kroner for udskudt el, gas eller fjernvarme, kan det blive sværere at få godkendt lån.

- Tommelfingerreglen er altid, at kan man undgå at låne penge, så er det bedst, siger forbrugerøkonomen.

Hun opfordrer derfor de danskere, der kan finde pengene til at betale energiregningen andetsteds, til at gøre det.

Her er regeringens forslag om indefrysning af ekstraregninger

  • Regeringen foreslår en ordning, hvor man kan udskyde en del af betalingen for el, gas og fjernvarme.
  • Man kan vælge at udskyde betalingen af den del af ens regning, som ligger over prisniveauet fra efteråret 2021. 
  • Det foreslås, at prislofterne sættes til: Gas til 15,45 kroner/kubikmeter, varmepumper og elpaneler til 1,87 kroner./kilowatt-time, fjernvarme til 1,44 kroner/kilowatt-time og el (belysning med videre) til 2,99 kroner/kilowatt-time.
  • Det foreslås, at det såkaldte prisloft skal gælde i 12 måneder. Herefter foreslås afdragsperiode på 5 år.
  • Regeringen vil også se på, hvordan ordningen kan udvides til at omfatte virksomheder. 

Kilde: Finansministeriet.

Mange ubekendte

Samtidig påpeger Ida Marie Moesby, at der er en række ubekendte, som der skal klarhed over, inden man træffer en beslutning. Eksempelvis hvad renten bliver på afdragsordningen.

Det er nemlig afgørende for, hvor mange penge man i sidste ende kommer til at skylde væk.

På dagens pressemøde kunne finansminister Nicolai Wammen (S) ikke svare klart på, hvad renten vil blive.

- Plus/minus 2 procent, lød det.

Også TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, sidder tilbage med en række ubesvarede spørgsmål efter dagens pressemøde.

Det er uvist, hvor mange der vil være interesseret i at benytte låneordningen. Det er uvist, til hvilken rente pengene lånes. Det er uvist, om staten i alle tilfælde vil få de lånte penge tilbage.

Og så er det ikke mindst uvist, hvordan energipriserne vil udvikle sig de kommende år.

- Sæt at vi næste år og næste år igen står med enormt høje priser. Så skubber man bare et bjerg af gæld foran sig, som danskerne ikke skylder elselskaberne, men den danske stat, siger Hans Redder.

Forhandlinger denne uge

Forslaget fra regeringen bliver kun til virkelighed, hvis der er politisk opbakning.

Der vil allerede denne uge blive indkaldt til forhandlinger, da regeringen ønsker forslaget hastebehandlet, så det kan nå at blive implementeret, inden vinteren for alvor sætter ind, lød det på pressemødet.

Umiddelbart er der opbakning til forslaget.

Således har Enhedslisten, SF, Radikale Venstre, Venstre og Det Konservative Folkeparti udtrykt sig positivt. Flere af partierne understreger dog også, at de mener, at der skal gøres endnu mere.

Det udelukker regeringen da heller ikke - tværtimod.

- Vi følger udviklingen tæt, og vi vil i den kommende tid præsentere yderligere tiltag, som skal afbøde de stigende priser og dermed få hjulpet danskerne igennem den kommende vinter, sagde Mette Frederiksen.