Politik

Justitsministeren ønsker appel i udbyttesagen: - Jeg er ærgerlig over afgørelsen

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) fortæller, at regeringen ønsker at appellere afgørelsen i udbyttesagen.

Mandag kom det frem, at en dansk fejl i udbyttesagen nu betyder, at Sanjay Shah ikke kan udleveres til Danmark.

Justisminister Mattias Tesfaye (S) fortæller, at han er ærgerlig over afgørelsen.

- Vi kommer nu til at række ud til myndighederne i Dubai for at høre, om der er mulighed for at appellere og se på, hvad der er sket i sagen, siger han til TV 2.

Den danske fejl bestod i, at vi fra dansk side ikke havde fået eftersendt nogle dokumenter. Det fremgår af en kendelse, som TV 2 har set.

Prioriteres højt

Anklagemyndigheden har nu 30 dage til at anke kendelsen, men om de danske myndigheder kan eftersende de manglende dokumenter, er lige nu ikke sikkert.

Det første skridt bliver ifølge Mattias Tesfaye, at de danske myndigheder tager kontakt til myndighederne i Dubai.

Her skal det gøres klart, hvorfor beslutningen om, at Sanjay Shah ikke kan udleveres til Danmark, er truffet. Derudover fortæller ministeren, at man ønsker at appellere sagen.

- Det er en meget stor prioritet for regeringen, at vi får stillet Sanjay Shah for en dommer i Danmark, siger Mattias Tesfaye.

Han uddyber og fortæller, at man fra regeringens side langt fra "vil kaste håndklædet i ringen".

- Det er en person, som, vi mener, har snydt den danske stat for mange penge. Det skal afgøres ved en dansk dommer.

Skal muligvis ikke udleveres til Danmark

Sanjay Shah er tiltalt for at have snydt den danske statskasse for mere end ni milliarder kroner. Det er sket i en årrække fra 2012 til 2015.

Helt konkret er svindlen sket ved, at selskaber har søgt om at få tilbagebetalt udbytteskat, uden at de har ejet de aktier, de har villet have tilbagebetalt skat for.

En juridisk fodfejl fra de danske myndigheders side – i form af manglende indlevering af de rigtige dokumenter – kan nu betyde, at Shah ikke alligevel skal udleveres til retsforfølgelse i Danmark.

Sanjay Shah er selv fra Storbritannien, men har de seneste år været bosat i Dubai.

Fordi Shah er tiltalt for at have bedraget Danmark for de ni milliarder kroner, blev han anholdt af myndighederne i Dubai tidligere på året.

Siden maj har Sanjay Shah dermed siddet varetægtsfængslet i Dubai.

Regeringen indgik tidligere på året en udleveringsaftale, der skulle sørge for, at blandt andre Sanjay Shah kunne blive retsforfulgt i Danmark.

- Vi er rigtig glade for den udleveringsaftale, der er lavet med Dubai. Den er blandt andet lavet med det formål, at Sanjay Shah skal udleveres, siger justitsministeren til TV 2.

Han uddyber og fortæller, at man fra regeringens side derfor også er trætte af den afgørelse, der i dag er blevet truffet.

Mangler bekræftelse

Tesfaye og Justitsministeriet har endnu ikke fået bekræftet oplysningerne om, at manglende dokumenter er årsagen til dommerens afgørelse.

- Når det er bekræftet, skal jeg nok sige, hvis vi kommer til at tage et yderligere skridt fra dansk side, siger Mattias Tesfaye.

Dialogen med myndighederne i Dubai kommer ifølge Tesfaye til at danne grundlag for en dansk appel.

Indtil nu har Sanjay Shah nægtet sig skyldig i udbyttesagen.