Politik

Politisk redaktør: Kuriøse sager kan blive farlige for Pape

Det er ikke kun Søren Papes mand, der har sagt forkerte ting. Det er også Søren Pape, siger TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

Sten på sten bliver i øjeblikket lagt på Søren Pape Poulsens (K) vej mod Statsministeriet.

Det er umiddelbart små kuriøse sager. Men hvis de er mange nok, kan de ende med at skygge for en statsministerkandidats troværdighed, advarer TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

- Det er meget svært at spå om, hvad konsekvenserne bliver, men det er i hvert fald potentielt farligt, fordi det risikerer at underminere noget af det, som er Søren Papes helt store styrke, nemlig hans troværdighed.

Jøde eller kristen?

Fredag formiddag måtte den konservative formand beklage, at han har viderebragt forkerte oplysninger fra sin ægtefælle, Josue Medina Vasquez Poulsen.

- Min mand har sagt ting, som er forkert, mens andet er baseret på misforståelser. Det er oplysninger, som også jeg har viderebragt, men i god tro, skrev Søren Pape blandt andet på Facebook.

Opslaget kommer samme dag, som Ekstra Bladet kan fortælle, at meget peger på, at Josue Medina Vasquez Poulsen formentlig slet ikke er jøde, som både han og Søren Pape ellers har sagt ved flere lejligheder.

Flere kilder i Den Dominikanske Republik husker snarere Josue Medina Vasquez og hans familie som stærkt troende og missionerende medlemmer af det kristne trossamfund Syvende Dags Adventistkirken, siger de til Ekstra Bladet.

Historien er ikke den første.

Troværdighed er dyrebart

Ekstra Bladet og Jyllands-Posten har fortalt, at Søren Pape i sin tid som justitsminister mødtes med politikere under en ferierejse til sin kærestes hjemland i 2018. Men i dag "fortryder" Søren Pape, at han holdt de møder uden at have informeret og rådført sig med den danske udenrigstjeneste.

Der er også sået tvivl om, hvorvidt Josue Medina Vasquez er nevø til den tidligere præsident i Den Dominikanske Republik, sådan som Pape fortalte i 2014, da han præsenterede sin nye kæreste for pressen.

- Man kan godt mene, det er kuriøst. Men man kommer ikke udenom, at i toppolitik er personlighed og personlig troværdighed hos partilederne – især dem, der rækker ud efter en statsministerpost – altså vigtigt, siger Hans Redder.

Erkendelsen af, at han har sagt forkerte ting, gør det også sværere for Pape at være forarget over statsminister Mette Frederiksen (S), som han for eksempel beskyldte for at bruge "hokus pokus-regnestykker" under søndagens debat mellem de tre statsministerkandidater.

- Det er jo ikke kun Søren Papes mand, der har sagt forkerte ting. Det er jo også Søren Pape, understreger Hans Redder.

Den mest troværdige partileder

Den konservative partileder har ligget helt i toppen af samtlige troværdighedsmålinger, der er lavet i denne valgperiode.

I den seneste af de årlige målinger, der kom i juni, peger 49 procent af danskerne på Pape som en af de tre partiledere, de finder mest troværdige. Der er langt ned til andenpladsen, hvor man finder SF's Pia Olsen Dyhr med 33 procent.

Og for knap en måned siden viste en Megafon-måling, at den konservative partileder er klart den mest foretrukne af de to blå statsministerkandidater. Selv blandt Venstres vælgere fra sidste valg foretrækker et flertal på 54 procent Pape, mens kun 33 procent af dem hellere ser Jacob Ellemann-Jensen (V) som statsminister.

- Noget af det farlige er, at sådan nogle sager her – også selvom de er kuriøse, og det jo ikke er verdens største spørgsmål for en eventuel statsminister, hvad hans mand har gået og sagt om sin fortid – så risikerer det jo at rokke ved den troværdighed, som er de konservatives og Søren Papes helt store styrke og noget af det, som de håber skal bringe ham helt ind i statsministeriet, siger Hans Redder.

Pape er i stormvejr

Tiden vil vise, hvor store skår sagerne slår af statsministerkandidatens troværdighed.

- Men vi kan konstatere, at Søren Pape er ude i et stormvejr, som er svært at håndtere, og som potentielt kan skade ham forud for det folketingsvalg, som vi jo regner med kommer lige om lidt, siger den politiske redaktør, som har svært ved at tro, at dagens "facebookbeklagelse i sig selv lægger sagen ned".

Søren Pape Poulsen ønsker ikke at stille op til interview med TV 2 fredag.

Men Det Konservative Folkeparti holder landsråd lørdag, hvor formanden skal holde tale og efterfølgende give interviews til pressen.