- Hvis det bliver en meget kold vinter, stiger risikoen for strømafbrydelse

Energiforsyningssituationen er alvorlig, siger minister. Derfor lancerer regeringen en række tiltag for at spare energi.

Ruslands invasion af Ukraine har bragt os i en "historisk energikrise", og Danmark risikerer i værste fald at stå i en situation, hvor der mangler energi.

Sådan lyder budskabet fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) på et pressemøde torsdag.

- Priserne er steget markant, og vi ser ind i en vinter, hvor Danmark og Europa risikerer at mangle energi, siger han.

Selvom Danmark hverken mangler el eller gas i øjeblikket, er situationen så alvorlig, at regeringen har lanceret en række tiltag for at spare på energien.

Fyringssæson forkortes

Der skal blandt andet skrues ned for varmen i offentlige bygninger til 19 grader. Normalt ligger temperaturen pĂĄ mellem 21 og 23 grader. Hospitaler, plejehjem og vuggestuer er undtaget fra kravet.

Derudover skal fyringssæsonen forkortes. Det vil sige, at man først skal tænde for varmen i offentlige bygninger, når temperaturen falder til under 19 grader.

Dertil kommer, at der skal slukkes for al unødvendig udendørsbelysning. Det vil blandt andet sige, at der ikke længere skal være udendørs lys på bygninger, bare fordi det ser flot ud.

Bred aftale om milliardgaranti

For at sikre stabiliteten på elmarkedet har et bredt flertal af Folketingets partier indgået en aftale om en statsgaranti på 100 milliarder kroner. Det fortæller erhvervsminister Simon Kollerup (S) på torsdagens pressemøde.

- Det er en statsgaranti, der skærmer forbrugerne og i sidste ende understøtter forsyningsikkerheden, siger Simon Kollerup og takker Venstre, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, SF, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti og Moderaterne for at være med til at handle hurtigt.

Dette betyder, at selskaberne vil kunne få statsgaranti på banklån, hvis de får brug for at skaffe store pengebeløb her og nu.

Strømafbrydelser risikeres

Energistyrelsens direktør, Kristoffer Böttzauw, siger på pressemødet, at danske hjem og hospitaler vil blive prioriteret højest, hvis vi kommer i en situation, hvor vi mangler energi. Men store gasforbrugende virksomheder kan få lukket for deres gasleverancer helt eller delvist i perioder, siger han.

Lige nu ser det ikke ud til at blive nødvendigt at slukke for strømmen.

- Men hvis det bliver en meget kold vinter, stiger risikoen for strømafbrud, siger Kristoffer Böttzauw.

Hvis det bliver aktuelt at afbryde strømmen, vil det ske "kontrolleret og rullende", siger han.

- Alle skal begrænse forbrug

Erhvervsstyrelsen vil den kommende tid skrue op for en kampagne med det formål, at alle danskere bidrager til at begrænse forbruget.

Her vil de vigtigste spareråd være at gøre sit hus klar til vinteren. Det kan blandt andet være at sætte tætningslister i vinduerne, isolere bedre, skrue ned for varmen og begrænse brugen af varmt vand, siger Kristoffer Böttzauw.

Han opfordrer desuden til, at man bruger strøm, når den er billigst.