Lippert

Vermund er klar til at fyre 10.000 offentligt ansatte med det samme

Jobcentrenes fremtid kan blive et stort tema i den kommende valgkamp, mener politisk analytiker.

Ved søndagens debat mellem de tre statsministerkandidater fra Socialdemokratiet, Venstre og Det Konservative Folkeparti gik de hinanden i sømmene på deres økonomiske planer for det offentlige forbrug og kommende skattelettelser.

Det Konservative Folkeparti med Søren Pape Poulsen i spidsen har lagt op til at lette skatter og afgifter for 40 milliarder kroner frem mod 2030.

Men hos Nye Borgerlige går man længere endnu. Her vil man sænke skatten på alt fra arbejde til aktier, arv og virksomheder med 100 milliarder kroner, mens der skal sløjfes 100.000 stillinger i det offentlige og spares knap 140 milliarder kroner fra det offentlige forbrug frem mod 2035.

Og partiformand Pernille Vermund peger allerede nu på, hvor man kan finde et udsnit af de 100.000 offentlige stillinger – nemlig hos landets jobcentre.

- Der er mere end 10.000 ansatte i vores jobcentre. Det er 10 procent, som vi med et hug kunne fjerne. Hvis jeg kunne lukke jobcentrene i morgen, så gjorde jeg det, siger hun i 'Lippert' på TV 2 NEWS.

Blandt andet Venstre har også peget på, at jobcentrene skal være fortid og afløses af et nyt beskæftigelsessystem.

Og hos flere andre partier lyder budskabet, at beskæftigelsesområdet skal reformeres – bare ikke på den måde, som Nye Borgerlige foreslår det.

Beskæftigelsesminister køber ikke Vermunds forslag

En analyse fra a-kassen Ase peger på, at mens ledigheden i landet er dykket, er der blevet ansat cirka 2000 flere medarbejdere i landets 94 kommunale jobcentre.

Og her ser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) også en mulighed for at gøre systemet skarpere, men han køber ikke ind på forslaget fra Pernille Vermund.

- Det er for nemt og billigt bare at slå ud med armene og sige, at vi skal fyre 10.000 mennesker og lukke det, siger han til TV 2.

Han mener dog, at hele beskæftigelsesindsatsen skal gentænkes.

- Der skal være meget større fokus på, hvad vi reelt måler resultaterne på, hvor mange jobs der rent faktisk bliver formidlet, hvor mange der kommer i arbejde eller under en uddannelse, der fører til arbejde, og i mindre grad hvor mange samtaler der bliver holdt og opfylde alle mulige proceskrav og -mål, siger han og tilføjer:

- For det er også dem, der har været med til at gøre, at der både er for mange ansatte, men i det hele taget også bliver brugt for mange penge.

EL vil have opgør med jobcentersystemet

Også hos Enhedslisten mener man, at beskæftigelsesområdet skal laves grundlæggende om, men også her ser de forslaget fra Nye Borgerlige som et fejltræk.

Det forklarer Victoria Velasquez, der er finansordfører i partiet.

- Bare at fyre folk, så de sagsbehandlere, der er der, skal løbe hurtigere og laver flere fejl, er ikke løsningen. Det handler om at skulle lave et opgør med jobcentersystemet. Det er ikke bare at fyre medarbejdere, siger hun til TV 2.

Enhedslistens forslag lyder på at etablere, hvad partiet kalder en ”arbejdsformidling”, der skal hjælpe folk i arbejde, og samtidig skrotte tiltag som ressourceforløb og virksomhedspraktik.

- Vi skal sørge for, at man som borger har nogle rettigheder, så man ved, at man har et retskrav på et fleksjob eller førtidspension, så vi ikke ser de her årelange tovtrækninger, hvor borgerne bliver sendt i virksomhedspraktik og en masse andre ting.

Et potentielt valgtema

Selvom valget endnu ikke er gået i gang, har vi allerede haft den første debat mellem statsministerkandidaterne, og her har den økonomiske plan fra Det Konservative Folkeparti og mulige fyringer af offentligt ansatte fyldt en hel del efterfølgende.

Statsminister Mette Frederiksen (S) kaldte i debatten K-formandens økonomiske plan for "det største eksperiment med velfærdssamfundet i vores levetid" og påstod, at den vil betyde fyringer af 40.000 offentligt ansatte.

Tallet kom fra udregninger fra Finansministeriet, men den påstand blev kritiseret af både Søren Pape Poulsen (K) under debatten og efterfølgende af to økonomiske eksperter til TV 2.

Med det in mente mener TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergreen, at debatten om jobcentrenes fremtid godt kan blive et tema i den kommende valgkamp.

- Også fordi de blå partier begynder at få et fodslag i den her sag. Vi så senest Venstre komme med meldinger om at lukke jobcentre, og Det Konservative Folkeparti vil også spare.

- På den måde kan det her også blive et af de områder, hvor de borgerlige kan blive enige om, hvad der skal ske, og hvordan man vil lave politikken om, hvis der kommer et blåt flertal efter valget, siger han.

Du kan se hele interviewet med Pernille Vermund i 'Lippert' på TV 2 PLAY.