Massivt pres på regeringen for at handle: - Et meget lille plaster på et meget stort sår
Flere partier kræver handling nu. Regeringen "kigger hele tiden på det", siger skatteminister.
De tårnhøje priser på gas og el vil den kommende vinter få dramatiske konsekvenser for rigtig mange danske husholdninger.
Sådan lyder det fra Palle Sørensen, der er cheføkonom i Nykredit.
- Der er nogle familier, der vil opleve, at deres privatøkonomi ikke hænger sammen, og at de måske er nødsaget til at gå fra hus og hjem, siger han til TV 2.
Ifølge Nykredits beregninger kan der for nogle blive tale om en tredobling af gasregningen.
Og regeringens foreløbige tiltag er ikke i nærheden af at kunne kompensere danskerne, mener Palle Sørensen.
Kritikken fra cheføkonomen får nu flere af Folketingets partier til at reagere.
Ikke i nærheden af nok
Indtil videre har regeringen igangsat en række tiltag for at spare danskerne for de værste økonomiske chok. Blandt andet har de sænket elafgiften, givet ældrecheck og en – noget omdiskuteret – varmecheck.
Derudover har regeringen i deres finanslovsforslag lagt op til, at to milliarder kroner skal afsættes til 'inflationshjælp'.
Men selv hvis begge milliarder bruges på at kompensere danskerne for vinterens gigantiske elregninger, er det ikke nok, mener Palle Sørensen.
- Ja, det vil falde på et tørt sted, men det vil være et meget lille plaster på et meget stort sår, siger han.
I stedet foreslår han, at Danmark lader sig inspirere af andre europæiske landes løsninger – som for eksempel beskatning af energiselskaber eller et prisloft på el.
Værre end corona
Hos Det Konservative Folkeparti mener man da heller ikke, at regeringen har handlet rettidigt eller gjort nok for at kompensere danskerne.
- Jeg synes ikke, at man har taget krisen seriøst nok, når man vil løse den med midlertidige løsninger som en varmecheck. Det er enormt ærgerligt, siger Katarina Ammitzbøll, der er partiets energiordfører, til TV 2.
Hun efterspørger klarere handleplaner og en bedre scenarieplanlægning fra regeringen.
- Krisen er snart værre end corona, men der havde man jo en vaccine. I denne situation har danskerne ikke andre værnemidler end at skrue ned for varmen, siger hun.
Også Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige savner langsigtet og målrettet handling fra regeringen – med det samme.
- Jeg synes klart, at vi skal have elafgiften helt i bund, som Venstre også foreslår. Det kræver ikke andet end en hastebehandling og kan gøres på tre dage. Lad os da komme i gang, siger René Christensen, der er klima- og energiordfører for Dansk Folkeparti, til TV 2.
Ingen må gå fra hus og hjem
I Enhedslisten er man "dybt bekymret" over udsigten til, at nogle danskere kan ende med at må gå fra hus og hjem. Derfor ønsker partiet, at regeringen skal indkalde til akutforhandlinger.
- Det haster rigtig meget. Vi kan ikke vente på at skulle have forhandlinger om flere måneder. Regeringen skal indkalde nu, siger partiets finansordfører, Victoria Velasquez, til TV 2.
Konkret foreslår partiet en økonomisk akuthjælp til de mennesker, der er hårdest ramt, samt et statsgaranteret lån, der skal sikre, at alle danskere kan betale deres elregning.
Folk skal kunne være i deres hjem
Ifølge skatteminister Jeppe Bruus (S) deler regeringen bekymringen, og man "kigger hele tiden på det".
Han afviser indtil videre ikke nogen løsningsbud, men til gengæld understreger han, at det ikke bliver muligt at kompensere de danske husstande helt for prisstigningerne.
- Og det tror jeg faktisk heller ikke, at der er nogen, der forventer, at vi kan. Men folk skal kunne være i deres hjem og også kunne have lidt varme på hen over vinteren, så selvfølgelig sidder vi og kigger på, hvordan vi gør det, siger Jeppe Bruus til TV 2.
Men hvad kan I konkret gøre for at sikre, at danskere ikke må gå fra hus og hjem?
- Vi kigger på mange forskellige modeller. Det er helt afgørende, at man kan overskue det i sin husholdningsøkonomi. Vi kan ikke få det hele til at forsvinde, men selvfølgelig kigger vi på forskellige initiativer.