Energikrise

Venstres forslag om at sænke elafgiften splitter partierne

Det er langtfra alle, der mener, at sænkning af den generelle elafgift er den rigtige vej at gå.

De stigende energipriser presser danskerne, og derfor skal elafgiften bankes i bund hen over vinteren. Det mener Venstre.

Helt konkret vil partiet have afgiften ned på 0,8 øre per kilowatttime de næste seks måneder. Det svarer til EU's minimumssats og er markant lavere end den nuværende elafgift i Danmark, som er på over 70 øre per kilowatttime.

- Det er en af de konkrete ting, man kan gøre ved inflationen, og det er noget, der kan mærkes ude i hjemmene, lød det fra Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen under søndagens debat mellem ham og de to andre statsministerkandidater, Mette Frederiksen (S) og Søren Pape Poulsen (K) på DR.

Det nye forslag vil ifølge Venstre koste staten 3,5 milliarder kroner, som blandt andet skal finansieres ved at mindske rammen for de offentlige anlægsinvesteringer.

Meget åben for diskussionen

Forslaget bliver bakket op af Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape. Faktisk foreslog partiet selv noget lignende som en del af partiets 2030-plan.

Hos Dansk Folkeparti er begejstringen også stor.

- Det bakker vi 100 procent op om. Faktisk har det været et ønske fra os længe, siger partiets energiordfører, René Christensen.

Heller ikke Mette Frederiksen er afvisende over for at skære elafgiften yderligere, slog hun fast under debatten.

- Vi har allerede aftalt at sætte elafgiften ned, men jeg er meget, meget åben for at diskutere, om den skal sænkes yderligere.

Er du ramt af høje elpriser?

Er du også hårdt ramt af de stigende elpriser, og vil du fortælle TV 2 om din situation? Så skriv til os på 1234@tv2.dk.

Et flertal i Folketinget blev tidligere på året enige om at sænke afgiften med 14 øre per 1. juli 2022. Men det er altså markant mere, Venstre nu vil sænke afgiften med.

Hjælpen skal målrettes

Det er dog langtfra alle, der mener, at sænkning af den generelle elafgift er den rigtige vej at gå.

- Vi er mest optaget af at hjælpe de mennesker, der har mest brug for hjælp. Mangemillionæren, der bor i en kæmpe villa nord for København, vil få en uforholdsmæssig stor hjælp, og dem der er virkelig presset får en lille hjælp, siger SF's politiske ordfører, Karsten Hønge, til TV 2.

Han mener hellere, at man skal målrette hjælpen, sådan som målet var med varmechecken, der blev udbetalt til cirka 400.000 danskere.

Det endte dog i lettere kaos, da der skete en række fejl i udbetalingen, således at mange danskere, som ikke var berettiget til den, alligevel fik varmechecken.

- Der var klart nogle praktiske udfordringer sidst, men det ændrer ikke på, at vi ikke nu bare fuldstændig skal skævvride den sociale profil i den hjælp, man laver, siger SF'eren.

Sænk skatten på arbejde

Heller ikke Radikale Venstre er oppe at ringe over forslaget fra Venstre.

Den politiske ordfører Andreas Stenberg vil ikke blankt afvise en sænkelse af elafgiften, men han mener, at der er andre steder, hvor man hellere burde sætte ind.

- Noget af det mest alvorlige, vi står overfor, er manglen på arbejdskraft. Vi mener heller, at man skal bruge penge på at sænke skatten på arbejde, siger han til TV 2.

Skattelettelser var et af de andre temaer, som blev vendt i aftenens statsministerkandidatdebat.

Her gav Venstre også udtryk for, at partiet ønsker at sænke skatten i bunden, mens Det Konservative Folkeparti gerne vil gave topskattelettelser.