Politik

Sygeplejerske hæfter sig ved særligt ord, som Mette Frederiksen "endelig" tog i sin mund

Mette Frederiksen talte i tv-debat om lønforhold på landets sygehuse. Hun kom dog ikke nærmere ind på, hvem det er, der skal have mere i løn.

Det er for sent – faktisk mange år for sent – at politikere taler om lønforhold til ansatte på landets sygehuse.

Det siger Louise Mønster Flyvbjerg Erichsen, der er sygeplejerske og tillidsrepræsentant på Rigshospitalet.

- Men jeg er glad for, at politikere endelig tager ord som løn og løn for kompetencer i deres mund, siger hun.

Under debatten mellem statsministerkandidaterne Søren Pape Poulsen (K), Jakob Ellemann-Jensen (V) og Mette Frederiksen (S) søndag aften på DR var lønforhold for offentligt ansatte nemlig oppe at vende.

Særligt dem, der arbejder på landets sygehuse, blev fremhævet af Mette Frederiksen. Det er nødvendigt at skaffe bedre løn- og arbejdsvilkår for dem, sagde hun.

Ellers var statsministeren ikke villig til at pege på, hvem præcis der fortjener at få mere i løn.

Louise Mønster Flyvbjerg Erichsen mener dog, at det havde klædt statsministeren at tale om løn, mens der var sygeplejerskekonflikt sidste sommer.

Ellemann gik også i rette med statsministeren på det punkt, fordi han mente, at timingen er iøjnefaldende. Den var ifølge ham anderledes, da sygeplejerskerne demonstrerede i forbindelse med strejken, som regeringen endte med et lovindgreb.

En kæmpe supertanker

Men om det kan lade sig gøre at give højere lønninger, som Mette Frederiksen åbnede for, er Louise Mønster Flyvbjerg Erichsen mere skeptisk omkring.

- Det er en kæmpe supertanker, hun skal nå at vende.

I løbet af debatten sagde Mette Frederiksen ikke, hvem der skal have mere i løn, selvom hun blev afkrævet svar flere gange fra studieværten og de to blå kandidater. Det nærmeste, hun kom et svar, var, da hun sagde, at det er dem, der er behov for, der skal have mere i løn.

- Selvfølgelig skal jeg ikke stå og sige i aften, hvem det er. Det skal vi gøre ordentligt og ansvarligt, sagde hun.

Derfor kan Louise Mønster Flyvbjerg Erichsen heller ikke sige, at Mette Frederiksen nu har sikret sig i hvert fald én stemme.

- Trykker hun på valgknappen, går lønstrukturskomiteen (som var en del af regeringens indgreb, der endte sygeplejekonflikten, red.) i stå. Men håbet er lysegrønt, og det er fedt, at hun taler om løn, siger sygeplejersken.

Lyn-analyse

Det her kommer formentlig til at fylde rigtig meget i en kommende valgkamp, fordi statsministeren og regeringen laver aftaler med regioner og kommuner, og derfor indirekte afgør, hvor mange penge der er at forhandle løn for. Mette Frederiksen (S) vil ikke sige hvem, der skal have, eller hvor meget mere, men det lover Peter Hummelgaard (S), at partiet nok skal blive mere konkrete på. Man risikerer dog at skuffe mange af offentlige medarbejdere, og at mange andre velfærdsmedarbejdere forventer, at de skal have mere i løn. Honorerer man det krav, bliver det et meget dyrt valgløfte.

Hvem skal have mere i løn?

Mens Venstre foreslog en milliard til at nedbarbere ventelisterne, blandt andet ved at betale sygeplejersker mere for at tage ekstra vagter, spurgte Søren Pape Poulsen (K) flere gange:

- Lønspørgsmålet er interessant, fordi hvem er det så, der skal have mere i løn?

Hvis det bliver en af de to blå kandidater, der skal lede regeringen, efter at der på et givent tidspunkt har været valg, er sygeplejersken usikker på, hvad det betyder for lønningerne.

- De snakker bare om afbureaukratisering, og det har politikere snakket om i mange år, siger Louise Mønster Flyvbjerg Erichsen.

Halvdelen af stillingerne besættes ikke

Sidste år afdækkede Dansk Sygeplejeråd, at der var omkring 4700 ubesatte sygeplejerskestillinger i landets kommuner og regioner.

Tidligere har Dorthe Boe Danbjørg, der er næstformand i Dansk Sygeplejeråd (DSR), sagt, at det primære problem i forhold til at tiltrække og holde på sygeplejerskerne har rod i lønnen.

Sygeplejerskerne føler ikke, at deres indkomst står mål med deres arbejdsopgaver, lød det tilbage i slutningen af juli.

- Det starter med lønnen, og derefter er man nødt til at kigge på arbejdsvilkårene, sagde hun til TV 2.

Men I har jo forhandlet lønnen og arbejdsvilkårene på plads. Har I været gode nok til at gøre det attraktivt at være sygeplejerske?

- Ja, det mener jeg helt bestemt. Pilen peger ét sted i forhold til ansvar, og det er på politikerne, lød det.

Mandag siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), at Socialdemokratiet "nok skal komme nærmere", hvem det er, der skal have mere i løn. Men:

- Vi kommer ikke til at gå ind og diktere på den enkelte lønseddel, hvem der skal have mere, siger han.