Politik

Mette Frederiksens påstand om 40.000 fyringer er "amatøragtig", siger økonomiske eksperter

Tallet er baseret på beregninger, der intet har med de konservatives økonomiske plan at gøre, lyder kritikken.

Mette Frederiksen (S) gik i kødet på Søren Pape Poulsen (K) under søndagens statsministerkandidatdebat.

Her kaldte hun blandt andet K-formandens økonomiske plan for "det største eksperiment med velfærdssamfundet i vores levetid" og påstod, at den vil betyde fyring af 40.000 offentligt ansatte.

Men det er simpelthen ikke korrekt, lyder dommen fra to økonomiske eksperter, TV 2 har talt med. De dumper kort fortalt Mette Frederiksens påstande.

- Det er amatøragtigt, at hun ikke har brugt de rigtige tal. Det er simpelthen for nemt at kritisere, siger Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring på Aalborg Universitet.

Jeg synes, at det er absurd at stå og høre på

Søren Pape Poulsen, formand for Det Konservative Folkeparti

En forkert anklage

Tallet 40.000, som Mette Frederiksen fremførte, kommer fra en beregning foretaget af Finansministeriet. Den tager udgangspunkt i nulvækst – altså, at der ikke tilføres ekstra midler til den offentlige sektor. Men Det Konservative Folkeparti foreslår ikke nulvækst, men derimod en vækst på 0,13 procent.

Derfor er tallet lodret forkert, siger Per Nikolaj Bukh.

Hvis man tager udgangspunkt i, at en sygeplejerskes tjener cirka 500.000 kroner årligt, vil en vækst på 0,13 procent i det offentlige ifølge Per Nikolaj Bukhs føre til 33.000 færre beskæftigede i 2030, hvilket er flere tusinde fra det tal, statsministeren påstod under søndagens debat.

Hvordan kan vækst føre til færre ansatte?

Det lyder umiddelbart underligt, at en vækst i den offentlige sektor på 0,13 procent kan betyde flere tusinde færre ansatte i 2030. Det er der imidlertid en grund til. 

Udover udgifter til lønninger i det offentlige, er der udgifter til såkaldt vareindkøb - det kan være alt fra hospitalssenge til nye it-systemer og skolebøger. 

I Finansministeriets beregninger antages det, at der vil være en vækst i vareindkøb, der er så tilpas stor, at der vil være færre penge til lønninger. Derfor vil det - forsimplet fortalt - betyde færre ansatte. 

Per Nikolaj Bukh bakkes op af Jes Søgaard, der er sundhedsøkonom og professor på Syddansk Universitet. Han har kigget Per Nikolaj Bukhs regnestykke igennem og mener, at det stemmer.

- Det passer, at det cirka er der, vi ligger med lidt mere end nulvækst, siger Jes Søgaard.

Begge økonomer er altså enige om, at Mette Frederiksens anklage er forkert.

Og ifølge eksperterne er det ikke det eneste, der er usandt ved statsministerens udtalelser om Søren Papes økonomiske plan.

Slet ikke tale om fyringer

Statsministeren blev både under og efter debatten ved med at påstå, at Søren Papes økonomiske plan ikke bare vil betyde færre offentligt ansatte, men decideret vil medføre fyringer.

Hun sagde blandt andet:

- Det, vi kan se, er, at hvis man vil drive et velfærdssamfund med noget, der svarer til nulvækst eller en lille smule mere, vil det kunne omsættes i, at rigtig, rigtig mange mennesker skal fyres.

Men begge professorer er enige om, at den måde at formulere sig på er helt hen i vejret – det passer simpelthen ikke, at hverken 40.000 offentligt ansatte - eller 33.000 offentligt ansatte for den sags skyld - bliver fyret, hvis de konservatives 2030-plan gennemføres, lyder det.

- At vi mister offentlige arbejdspladser, behøver ikke nødvendigvis at forudsætte fyringer. Mange af de ansatte i sektoren er oppe i årene og vil stoppe af helt naturlige årsager, siger Jes Søgaard.

Per Nikolaj Bukh er enig.

- Det, vi forstår ved en fyring, er, at nogle skal afskediges. Men mange kommer jo til at forlade det offentlige arbejdsmarked af sig selv. Derfor kan man ikke sige det sådan.

Ikke regnet på K's politik

Søren Pape Poulsen var da heller ikke tilfreds med statsministerens udtalelser. Allerede under søndagens debat gik han således i rette med Mette Frederiksen og kaldte det for "hokus pokus-regnestykker".

Mandag gentager han kritikken over for TV 2.

Han anfægter ligesom økonomerne tallet 40.000, og at der skulle være tale om fyringer. Og så finder Søren Pape Poulsen det grundlæggende kritisabelt, at statsministeren refererer til beregninger, der intet har med Det Konservative Folkepartis plan at gøre.

- Hun kommenterer en beregning fra Finansministeriet, der ikke omhandler vores plan. Det, synes jeg, er absurd at stå og høre på, siger K-formanden.

Ifølge Søren Pape Poulsen er det netop en del af de konservatives økonomiske plan, at der skal flyttes midler til sundhedsområdet og de ældre. Det er der ikke taget højde for i de beregninger, Mette Frederiksen refererer til, netop fordi de ikke er lavet med udgangspunkt i de konservatives økonomiske plan.

Det giver Per Nikolaj Bukh Søren Pape ret i.

- Jeg synes, at han har meget ret i, at den (udregningen, red.) ikke passer på enhver politik. Hvis vi kører en anden politik, får vi et andet resultat, og det har Finansministeriet ikke regnet på, siger han.

Jes Søgaard mener i modsætning til Per Nikolaj Bukh godt, at man kan sige noget om de konservatives plan med udgangspunkt i beregningerne fra Finansministeriet.

Men det ændrer ikke på, at hverken tallet 40.000 eller det at kalde det fyringer er forkert, understreger han.

Fastholder tal

TV 2 har forsøgt at få et interview med statsminister Mette Frederiksen (S). I Statsministeriet henviser man til finansminister Nicolai Wammen (S), der er gået med til at svare på TV 2s spørgsmål.

Her holder han gentagne gange fast i tallet 40.000.

- Det, Søren Pape har været ude at sige ved flere lejligheder, er, at han gerne vil have nulvækst i den offentlige sektor, og det svarer altså til cirka 40.000 blandt vores offentligt ansatte, som ikke kan være der længere, siger finansministeren til TV 2.

Men Mette Frederiksen siger ordret, at Det Konservative Folkepartis 2030-plan vil medføre fyringer i det offentlige. Har I i Finansministeriet lavet beregninger på selve planen?

- Når man som Søren Pape siger, at man gerne vil have nulvækst i det offentlige – det er der regnet på. Og det svarer til, at der er 40.000, der – hvis det var i dag – skulle have en fyreseddel, og det betyder jo så også, at vi vil se kæmpe forringelser af vores velfærdssamfund.

TV 2s journalist spørger gentagne gange Nicolai Wammen, om Finansministeriet har lavet beregninger på den konkrete 2030-plan, Det Konservative Folkeparti har fremlagt.

Finansministeren svarer ikke direkte på spørgsmålet, men holder fast i, at planen vil betyde 40.000 færre offentligt ansatte i 2030 med det argument, at det "ikke er afgørende", om der regnes med nulvækst eller en vækst på 0,1 procent.

Finansministeriets beregninger baserer sig altså ikke på Det Konservative Folkepartis 2030-plan.