Politik

Mette Frederiksen om topskattelettelser: - Det er ikke korrekt gengivet

"Jeg kommer ikke til at sige nu, at vi slet ikke vil indgå i en diskussion om det", sagde Mette Frederiksen først om topskattelettelser.

Topskattelettelser er for statsminister Mette Frederiksen ikke fuldstændig udelukket, kunne man søndag læse i Politiken.

Men i et interview med TV 2 afviser statsministeren nu, at hun under interviewet med avisen skulle have sat nogen dør på klem, hvad angår skattelettelser for den gruppe danskere, der tjener mest.

Der er i stedet tale om en forkert gengivelse, siger statsministeren og understreger, at den socialdemokratiske politik er, som den altid har været.

- Det her vil ikke være den rigtige medicin. Hverken for dansk økonomi eller for danskerne, siger Mette Frederiksen og tilføjer:

- Så det er faktisk ikke korrekt gengivet af jer, og det er nok meget godt, at jeg får det rettet.

Afviste ikke forhandling

Mette Frederiksen har ved flere lejligheder tidligere kategorisk afvist al snak om topskattelettelser i meget klare vendinger. Blandt andet med begrundelsen, at Danmark ikke er "bygget på topskattelettelser".

Men i det længere interview, som søndag blev bragt i Politiken, står statsminister Mette Frederiksen citeret for følgende:

- Jeg kommer ikke til at sige nu, at vi vil slet ikke indgå i en diskussion om det (topskattelettelser, red.). For så har I med det her ene interview sikret, at der aldrig nogensinde kan komme en bred regering på tale.

Ordene er hos flere medier, herunder blandt andre Politiken og TV 2, blevet gengivet i vendinger om, at statsministeren ikke vil afvise topskattelettelser. Og partier på begge sider af den politiske midte har da også læst interviewet med samme briller.

Men den læsning af interviewet er altså ifølge Mette Frederiksen forkert.

"Jeg åbner ikke en dør"

Den socialdemokratiske holdning er, må man nu forstå, den samme, som den altid har været.

Også selvom Mette Frederiksen over for Politiken altså ikke klart afviste at lægge mandater til topskattelettelser, da hun blev spurgt direkte. Her lød svaret i stedet:

- Socialdemokratiet går ikke til valg på topskattelettelser.

Over for TV 2 lyder forklaringen, at hun mener, at "vi i Danmark bør afsøge at lave en bred regering henover midten":

- Jeg bliver spurgt til en masse konkrete spørgsmål og siger, at jeg vil nødig bruge al tiden nu og også ind i en valgkamp på, at vi så skal sidde område for område og sige, at det kan vi samarbejde om, og det kan vi ikke samarbejde om.

Du nævner en række ting, som du ikke vil gå på kompromis med – for eksempel at du skal være statsminister. Så hvorfor ikke udelukke topskattelettelser? Hvorfor åbne den dør, hvis du slet ikke er i tvivl om, at det ikke er det, du vil?

- Jeg åbner ikke en dør. Det er jer, der gør det.

Kan komme på tale i fremtiden

Flere gange under interviewet med TV 2 understreger Mette Frederiksen, at den socialdemokratiske holdning til topskattelettelser er, som den "plejer at være" – men:

- Så kan der jo være en situation i en helt anden økonomisk situation, hvor man vil kunne lave en skattereform med nogle andre komponenter end det, dansk økonomi har behov for i dag.

- Men topskattelettelser – og selvfølgelig især det at fjerne topskatten – er ikke socialdemokratisk politik, og det er ikke det, vi går til valg på.

Statsministeren vil søndag klokken 21.00 mødes til debat med de to andre statsministerkandidater, Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K).

Debatten kan ses på DR, mens du her på TV2.DK kan følge slagets gang i denne liveblog.