Politik

Kritik fra statsministeren fik Pape til at tale om "hokus pokus-regnestykker"

Mette Frederiksen kalder Søren Papes økonomiske plan for "det største eksperiment med vores velfærdssamfund i vores levetid".

Vi skulle ikke mange minutter ind i søndagens debat mellem landets tre statsministerkandidater, før stemningen spidsede til.

Endda i en sådan grad, at Søren Pape Poulsen (K) beskyldte statsminister Mette Frederiksen (S) for at bruge "hokus pokus-regnestykker".

Udregningen, som satte den konservative formands sind i kog, lød, at det vil koste 40.000 offentligt ansatte deres arbejde, hvis de konservatives 2030-plan bliver til virkelighed. En plan, som statsministeren kalder "det største eksperiment med vores velfærdssamfund i vores levetid".

- Det må du dokumentere. Du kan ikke stå her og beskylde mig for at ville fyre 40.000 mennesker uden klart at dokumentere det, lød det fra en tydeligt frustreret Søren Pape Poulsen (K).

- Det kan jeg dokumentere sort på hvidt. De beregninger er allerede lavet, sagde Mette Frederiksen (S).

- Af hvem?

- Af Finansministeriet. Dem går jeg ud fra, at alle stoler på.

Læs ordudvekslingen mellem Pape og Frederiksen

Frederiksen: Søren Pape Poulsen foreslår, at man helt fjerner topskatten og i stedet for gennemfører besparelser, der betyder, at cirka 40.000 offentligt ansatte skal fyres. 40.000. Det er godt nok mange sygeplejersker og mange sosu'er. 

Pape: Hvor har du de tal fra?

Frederiksen: Jamen, du lægger op til en nulvækst – eller 0,1 procent i vækst – og det betyder så store fyringsrunder i den offentlige sektor. 

Pape: Det må du dokumentere. Du kan ikke stå her og beskylde mig for at ville fyre 40.000 mennesker, uden at du klart kan dokumentere det.

Frederiksen: Det kan jeg dokumentere sort på hvidt. De beregninger er allerede lavet. 

Pape: Af hvem? 

Frederiksen: Af Finansministeriet. Dem går jeg ud fra, at alle stoler på. 

Pape: Men det er jo ikke korrekt. Hvordan kan det koste 40.000 menneskers job, når den offentlige sektors samlede økonomi skal stige med 0,1? Hvordan kan folk blive fyret af det? 

Frederiksen: Det er der én virkelig, virkelig vigtig årsag til, som vi bliver nødt til at have med i diskussionen: Som befolkning forandrer vi os de kommende år. Vi lever længere, der bliver nye og bedre behandlingsmetoder. Når der kommer flere ældre – hvis ikke vi som ansvarlige politikere afsætter flere penge til den offentlige sektor, så vil det hvert år ved hver budgetlægning ude i landets kommuner betyde besparelser. 

Er nulvækst lig med fyringer?

Den konservative 2030-plan blev præsenteret på partiets sommergruppemøde i august og er blevet flittigt debatteret efterfølgende.

De konservative med Søren Pape Poulsen i spidsen lægger nemlig op til at lette skatter og afgifter for 40 milliarder kroner frem mod 2030.

Samtidig lyder det, at den "offentlige sektor ikke behøver at vokse samlet set". Det betyder konkret, at partiet vil give plads til en stigning i det offentlige forbrug på cirka 0,1 procent om året frem mod 2030, fremgår det.

Det er helt forkert, det hun siger

Søren Pape Poulsen (K)

Socialdemokrater på stribe, herunder flere ministre, gik i minutterne efter statsministerens ordkløveri med den konservative formand til tasterne på Twitter. Her delte de flittigt et link til beregningen fra Finansministeriet, som blev publiceret 2. september.

Finansminister Nicolai Wammen (S) svarer i notatet, at nulvækst "skønnes" at føre til et fald i den offentlige beskæftigelse med omtrent 41.000 personer fra 2023 til 2030.

Samtidig er det dog værd at bemærke, at der i selvsamme dokument står, at det vil føre til 11.000 færre ansatte i det offentlige, hvis man lader pengene følge den demografiske udvikling, som Socialdemokratiet ønsker.

"Nærmest" det samme

Selvom udregningen fra Finansministeriet altså ikke går specifikt på den konservative 2030-plan, fastholder statsminister Mette Frederiksen sin brug af tallet under debatten.

For det er, siger hun, "nærmest" det samme, som Søren Pape Poulsen foreslår.

Du beskylder ham for at ville fyre 40.000 ansatte. Det har du vel ingen dokumentation for?

- Narh, altså det, vi kan se, er, at hvis man vil drive et velfærdssamfund med noget, der svarer til nulvækst eller en lille smule mere, vil det kunne omsættes i, at rigtig, rigtig mange mennesker skal fyres, siger Mette Frederiksen efter debatten.

- Der skal ikke fyres nogen

Efter debatten fik Søren Pape Poulsen lejlighed til at uddybe sin kritik af statsministerens regnestykke.

- Det er helt forkert, det hun siger. Det, hun henviser til, er et scenarie, hvor man udregner på nulvækst, og det er ikke vores plan. Det er en klassisk socialdemokratisk skræmmekampagne.

Hvor mange færre offentligt ansatte skal der være med jeres plan?

- Der skal ikke fyres nogen med vores plan. Vi omfordeler jo, siger Pape og tilføjer:

- Halvdelen af beløbet kan vi begynde med at finde, hvis alle kommuner administreres som de ti dygtigste. Så har vi 8,5 millarder kroner.

Den konservative formand tilføjer dog, at han gerne vil have mulighed for at sætte sig ordentligt ind i notatet fra Finansministeriet.