- Hvis det har været Støjbergs plan hele vejen igennem, så er det godt nok snedigt – og kynisk

Inger Støjberg har spillet et "taktisk imponerende" spil for at gøre politisk comeback, medgiver politisk redaktør i magasinet 'Kernen'.

For otte måneder siden blev hun stemt ud af Folketinget, men i dag gungrer Inger Støjberg igen på Christiansborgs gange.

Dommen fra rigsretten er afsonet. Og Inger Støjberg står kampklar med et nyt parti, der brager igennem i alle meningsmålinger.

Ifølge TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, kan hun meget vel blive den, der kommer til at afgøre, hvem der skal være statsminister efter næste folketingsvalg.

Det viser jo noget om, at politik er ubarmhjertigt

Hans Redder, politisk redaktør på TV 2

- Nu er en af Mette Frederiksens store hovedpiner jo pludselig, hvordan skal hun håndtere Inger Støjberg, konstaterer Hans Redder i denne uges udgave af 'Kernen' på TV 2 PLAY.

Den politiske redaktør havde ikke set det komme, da de første meningsmålinger viste over 10 procent af stemmerne til Danmarksdemokraterne.

- Det er så uhørt i danmarkshistorien, at man på ryggen af en rigsretsdom og en afsoning, man lige har afsluttet, kan præsentere et parti. Jeg var grundlæggende i tvivl, om vælgerne ville være appelleret eller frastødt af det. Så jeg var overrasket, siger Hans Redder.

- Når man starter på 10 procent, så har man godt nok et solidt udgangspunkt for at sparke døren ind til dansk politik.

Hvordan skete det lige?

Måske har Inger Støjberg haft sit comeback planlagt hele vejen igennem, vurderer Hans Redder.

Sendt i rigsretten af sine egne

For halvandet år siden stod Inger Støjberg alene.

Hun havde fået "den største mistillidserklæring, jeg kan få fra min egen formand", idet hendes eget parti – anført af Jakob Ellemann-Jensen – stemte for at rejse tiltale mod hende ved rigsretten for sagen om ulovlig adskillelse af asylpar.

Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og nogle få Venstre-kolleger bakkede hende op.

- I Dansk Folkeparti er vi ikke i tvivl: Vi mener ikke, at den her sag kan bære en rigsret, sagde DF's daværende formand, Kristian Thulesen Dahl.

Da Inger Støjberg havde "vendt skråen" i nogle uger, tog hun konsekvensen og meldte sig 4. februar 2021 ud af Venstre efter næsten 20 år som partiets folketingsmedlem.

Vælgertække som få andre

DF'erne har aldrig lagt skjul på, at de ser et "værdifællesskab" med den indvandrerkritiske jyde.

Det er der også rigtig mange danskere, der gør. 28.420 stemte personligt på hende ved sidste folketingsvalg – kun overgået af Pernille Skipper (Ø), Lars Løkke Rasmussen (dengang V) og Mette Frederiksen (S).

Med sådan et vælgertække ville Folketingets nye løsgænger være en gave for et parti som Dansk Folkeparti.

Men Støjberg afviste alle spørgsmål om sin fremtid.

I stedet anskaffede hun sig en sort labrador. For hvis man vil have en ven i politik, så skal man som bekendt købe sig en hund.

I spil som kandidat til formandsposten

Dansk Folkeparti var ved at smuldre. Det var ikke lykkedes Kristian Thulesen Dahl at vende den nedadgående spiral efter valglussingen i 2019. Og ved kommunalvalget i november fik partiet tæsk.

Formanden meddelte dagen efter, at Dansk Folkepartis medlemmer måtte se sig om efter en ny formand, for han trak sig.

Hvis Inger Støjberg gerne vil være formand for Dansk Folkeparti, så vil jeg klappe i mine små hænder

Morten Messerschmidt (DF) til TV 2 i november 2021

Snakken om, hvorvidt Støjberg ville melde sig ind i DF, blev afløst af spekulationer om, hvornår hun ville melde sig som kandidat til formandsposten.

Støjberg fik spørgsmålet mange gange på vej ind og ud af rigsretten. Men hun svarede aldrig. Al snak om fremtiden måtte vente til efter rigsretssagen, lod hun vide.

Fremtrædende DF'ere kom og viste deres støtte under flere retsmøder.

Kristian Thulesen Dahl sagde ligeud, at han regnede med, at Støjberg ville blive frikendt, og derefter var det hans håb, "at hun melder sig ind i DF".

- Og hvis hun gør det, så er det klart, at så vil de fleste i DF se, at hun bør have en meget fremtrædende placering.

Morten Messerschmidt kandiderede til formandsposten, men sagde i TV 2 NEWS-magasinet 'Lippert', at "hvis Inger Støjberg gerne vil være formand for Dansk Folkeparti, så vil jeg klappe i mine små hænder. Så stiller jeg ikke op".

Støjberg holdt sig selv relevant uden at sige et ord

Ved domsafsigelsen 13. december kom både Kristian Thulesen Dahl og Pia Kjærsgaard for at støtte Inger Støjberg.

De var blege og sammenbidte, da de fulgte hende ud af retssalen efter den historiske dom på 60 dages ubetinget fængsel.

Støjberg tog nederlaget med "oprejst pande", som hun vedholdende gentog.

I perioden der fulgte, forblev Inger Støjberg hemmelighedsfuld om sin fremtid i politik.

Det begynder at dæmre for folk, at hun kommer sgu nok ikke

Hans Redder, politisk redaktør på TV 2

Dermed blev hun ved med at holde sig relevant, mener Hans Redder, selvom hun reelt var parlamentarisk ligegyldig, for Dansk Folkeparti så hende stadig som sin redning.

- Sagen er jo den, at det først for alvor går op for Dansk Folkeparti til allerallersidst, at hun ikke kommer, siger Hans Redder.

Elefanten i rummet

Ingen hørte noget fra Inger Støjbergs eksil hjemme i Hadsund, mens formandsvalgkampen i Dansk Folkeparti tog til i januar 2022.

- Inger Støjberg er den der elefant i rummet. Og det er jo først nærmest i dagene inden, at der skal stemmes på det ekstraordinære årsmøde, at det begynder at dæmre for folk, at hun kommer sgu nok ikke, siger Hans Redder.

- Nu har vi gået og bygget hende op, og så bliver hun ikke en del af os alligevel.

Det ærgrede Kristian Thulesen Dahl.

- Alle de DF'ere, jeg kender, synes, at hun én til én passer ind i partiet og ville være rigtig god for os. Omvendt må vi også respektere, at hun i den situation, hun er i – og det er en ret speciel situation – ikke synes, at det er nu, hun skal returnere til dansk politik, sagde han.

Morten Messerschmidt udtalte også, at han stadig håbede, at hun en dag ville blive en del af Dansk Folkeparti.

Langt fra de fine saloner i København

Først 23. juni fortalte Inger Støjberg, hvilken hemmelighed hun havde båret rundt på.

Hun lancerede partiet Danmarksdemokraterne under høj sol på Hvidsten Kro med dannebrog og mindestenen for modstandsmanden Marius Fiil i baggrunden.

Hun talte om "borgerlig snusfornuft". At der skal skæres et "fedtlag" væk i den offentlige sektor. Og hun lagde afstand til "de fine saloner i København".

Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg samlede på rekordtid vælgererklæringer nok til at blive opstillingsberettiget.

Danmarksdemokraterne snupper vælgere

I mellemtiden var Dansk Folkeparti smuldret yderligere. En række folketingsmedlemmer havde forladt partiet og i månedsvis talt varmt om muligheden for et nyt parti med Inger Støjberg i spidsen.

Mere prominente navne som Peter Skaarup og Søren Espersen forlod også Dansk Folkeparti og sluttede sig til Danmarksdemokraterne.

Da partiet i forrige uge kunne offentliggøre listen over kandidater til næste valg, viste den både tidligere DF'ere og Venstre-folk.

Samtidig afslørede en meningsmåling fra Epinion, at Danmarksdemokraterne høster vælgere fra især Venstre, DF og Socialdemokratiet.

Dansk Folkeparti, der i sidste valgperiode var Folketingets næststørste, er efter Danmarksdemokraternes indtog røget helt ned mod spærregrænsen.

Et unikt taktisk spil

Morten Messerschmidt fortryder formentlig bittert, mener Hans Redder, at han og Dansk Folkeparti har gået og talt Inger Støjberg op.

- Jeg tror, at det, der kunne have reddet DF, var, hvis Inger Støjberg selv havde gjort dem en tjeneste og sagt, "prøv at lade være med at gå og gøre jer til over for mig – for jeg kommer ikke". Men det gjorde hun ikke.

Set i bakspejlet ligner det ifølge Hans Redder mere og mere en bevidst plan, at Dansk Folkeparti skulle hjælpe med at genopbygge hende, så hun nu kan lancere et comeback, der vil gå over i politisk historie.

- Det er først nu, tror jeg, gået op for mange i Dansk Folkeparti og i virkeligheden også for mig, at hvis det her har været planen hele vejen igennem, så er det godt nok snedigt, men også kynisk, spillet.

- Det viser jo også noget om, at politik er ubarmhjertigt. Og at de, man måske tror, er ens venner, de er det måske ikke.

I alle de år du har fulgt dansk politik og selv dækket det, kan du huske noget, som er lige så brutalt, kynisk, klogt? Altså at bruge nogen andre til at bygge sig op og så efterlade dem i rendestenen?

- Nej, jeg synes, at det er et ret unikt spil, som Inger Støjberg har spillet. At hun som den første politiker i årtier er blevet dømt ved en rigsret og så politisk kan udnytte det til egen vinding... Det er taktisk imponerende, må man sige.

Støjberg kan blive blå bloks bedste kort

Ifølge den seneste Megafon-måling står Danmarksdemokraterne til at blive det tredjestørste parti i blå blok. Målingen er valgperiodens bedste for de borgerlige partier, der samlet står til 50,5 procent af stemmerne.

De blå partier har formentlig svært ved at finde ud af, om de skal frygte eller omfavne den nye partileder i blokken.

- Inger Støjberg er en kæmpe trussel for flere af de blå partier. Hun kan koste dem rigtig mange mandater. Men hun er samtidig blå bloks måske bedste kort i en kommende valgkamp, fordi hun måske er den, der kan hive nogle afgørende vælgere hen over midten og tippe balancen i blå favør, siger Hans Redder.

Se 'Kernen' søndag på TV 2 PLAY.