Politik

Det skal du holde øje med i aftenens debat

Aftenens statsministerdebat kommer til at lægge tonen for den valgkamp, som er i gang, men endnu ikke er udskrevet, siger Hans Engell.

Når statsminister Mette Frederiksen (S) søndag aften toner frem på skærmen i debat med sine to udfordrere fra blå blok, Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K), er der meget på spil for alle tre.

Derfor kan den blive meget afslørende at følge med i, vurderer politisk kommentator Hans Engell forud for debatten, der starter klokken 21.00 på DR.

- Jeg vil holde øje med deres kampform. Har de overskud? Brænder de igennem til vælgerne? siger den tidligere konservative minister.

Kan Pape klare presset?

Kampformen skal især ses i lyset af, at både Mette Frederiksen og Jakob Ellemann-Jensen står til tilbagegang i meningsmålingerne, mens Søren Pape Poulsen står til at fordoble sit mandattal og måske endda en statsministerpost.

- Men kan han holde formen i aften? Pape har været under hårdt pres på grund af sagen om hans mand, og forventningerne til ham er enorme, lyder det fra kommentatoren.

I august beskrev Ekstra Bladet, at Søren Pape Poulsens mand, Josue Medina, ikke var nevø til den tidligere præsident i Den Dominikanske Republik, som parret ellers tidligere har udtalt.

Hvordan tager Pape og Ellemann imod Frederiksens tilbud?

Hans Engell vil især holde øje med, om de tre kandidater udviser humor eller virker pressede. Især to af kandidaterne:

- Tonen mellem Pape og Ellemann bliver interessant. Ligner de et par, der kan danne regering sammen, eller er de dybt uenige? Lykkes det Mette Frederiksen at splitte dem ad, eller holder de sammen?

Desuden glæder Hans Engell sig til at se, hvordan Jakob Ellemann-Jensen vil balancere mellem Mette Frederiksen på den ene side og Søren Pape Poulsen på den anden side.

- Han står til at tabe mange mandater. Hvad har han tænkt sig at gøre for at vinde dem tilbage? Har han nogle kaniner i ærmet? vil den politiske kommentator gerne vide om Venstre-formanden.

På indholdssiden vil Hans Engell spidse ører, når det kommer til, hvorvidt de to herrer vil bide på Mette Frederiksens indbydelse til et bredt samarbejde hen over midten.

Det samme gælder statsministerens seneste melding om, at hun ikke afviser at se på topskatten.

- For det er noget af et tilbud, siger han.

Hårde angreb

Og så er Hans Engell spændt på at se, om den konservative formand slipper helskinnet igennem at forklare sit partis økonomiske politik.

Han forudser, at Søren Pape Poulsen vil blive angrebet meget hårdt på de konservatives økonomiske plan om skattelettelser til 40 milliarder kroner, og effektiviseringer i den offentlige sektor.

- Men jeg har aldrig nogensinde hørt, at man kan hente penge på effektiviseringer uden at adressere konkret hvordan, siger Hans Engell.

Mette Frederiksens fordel

Han forventer at se en skarp Mette Frederiksen. Ganske enkelt fordi hun som statsminister i princippet "ved alt" og besidder en større indsigt end de to andre, blandt andet på grund af deltagelse i NATO- og EU- topmøder, som han siger.

- Balancen bliver for hende ikke at virke overlegen og arrogant, advarer Hans Engell.

Derfor bliver det også udfordringen for de to oppositionspolitikere ikke at sige noget dumt, på trods af at de ikke har samme viden og indsigt som statsministeren.

- De har begge noget at leve op til, siger Hans Engell.

Meget på spil

Aftenens debat er den første, hvor de tre statsministerkandidater tørner sammen, på trods af at statsministeren endnu ikke har udskrevet valg.

Alligevel kommer udfaldet af debatten til at lægge tonen i valgkampen, forudser Hans Engell.

Og alle tre kandidater er klar over, hvad der er på spil, forsikrer han.

Derfor har de hver især brugt dagen på at træne med deres rådgivere, forklarer Hans Engell.

- De bliver trænet i at tage spørgsmål, slå igen og presse de andre. Ligesom når boksere træner, siger han.