Efter dokumentar kræver partier akut reform af jobcentrene

TV 2-dokumentaren 'Håbløst arbejde' får nu flere partier til at kræve forhandlinger på beskæftigelsesområdet.

Venstre, SF og Enhedslisten kræver nu forhandlinger og en gentænkning af jobcentrene.

Det sker efter torsdagens TV 2-dokumentar 'Håbløst arbejde', der sætter fokus på de mennesker, der er for syge til at have et normalt arbejde, men for raske til at gå på førtidspension.

Særligt Venstre peger nu på, at jobcentrene skal vendes helt på hovedet.

I klemme i systemet

I 2021 var der i landets kommuner mere end 200.000 syge eller socialt belastede borgere på midlertidige ydelser.

En undersøgelse fra Landsforeningen SIND og Psykiatrifonden viste samtidig i 2019, at syge borgere oplever at blive mere syge i deres møde med jobcentret.

Næsten syv ud af ti i undersøgelsen svarede, at kontakten med jobcentret belaster deres livskvalitet, mens en fjerdedel svarede, at kontakten gav dem tanker om, at livet ikke var værd at leve.

Man giver dem en benhård skuldertackling ud over kanten

Karsten Hønge, SF

51-årige Brian Larsen fra Løsning er en af de danskere, der i årevis har følt sig i klemme i systemet.

Brian Larsen fortæller i dokumentaren ’Håbløst arbejde’, at han har været i jobcentersystemet i 25 år. Her har han hele tiden fastholdt, at han er for syg til at kunne udføre et arbejde, og han håber på førtidspension.

- Jeg har lige haft sølvbryllup med kommunen. Jeg vil helst gerne undgå guldbrylluppet, siger han.

SF foreslår stoppunkt

Dokumentaren får nu flere partier til at kalde på akutte reformer.

Karsten Hønge, politisk ordfører fra SF, mener, at behandlingen på jobcentrene er uværdig og respektløs.

- I stedet for at række de syge, sårbare og udsatte en hjælpende hånd, giver man dem en benhård skuldertackling ud over kanten, siger han til TV 2.

Helt konkret foreslår SF at lægge en bund under, hvor mange timer jobcentrene skal være efter borgerne med.

- Hvis man ikke kan arbejde mere end en dag i ugen, foreslår vi, at man får valget mellem et fleksjob på få timer eller adgang til førtidspension.

Karsten Hønge peger nemlig på, at der i dag ikke er noget stoppunkt for, hvor få timer jobcentrene må arbejdsprøve borgerne efter.

- Nogle gange er vi nede i, at vi skal teste folk i arbejde en halv time i ugen. Det kan enhver jo se er helt respektløst, siger han.

Kalder på akutforhandling

I 2013 lavede den daværende regering, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre en bred aftale med partierne Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance om en grundlæggende reform af kontanthjælpssystemet.

Enhedslisten var ikke en del af aftalen, og Mai Villadsen, politisk ordfører fra Enhedslisten, sender derfor en appel til partierne om handling på beskæftigelsesområdet.

- Træk nu stikket, lav den om. Enhedslisten vil gerne være med til at lave en akutforhandling, så vi får syge ud af jobcentrene, siger Mai Villadsen til TV 2.

Det hjælper ikke at lægge et plaster på beskæftigelsessystemet

Hans Andersen, Venstre

Peter Hummelgaard, beskæftigelsesminister fra Socialdemokratiet, er da også enig i, at der skal ske noget med systemet, som der ifølge ministeren er noget ”rivravruskende galt med”.

- Der er for mange borgere, der er syge og svage, som kommer i klemme i systemet, og det er det, vi skal rydde ud i, siger han.

Peter Hummelgaard fortæller, at regeringen de seneste tre år har gjort flere ting for at reformere området.

Man har blandt andet sat en grænse for, hvor længe man må være i ressourceforløb, lavet en besparelse af jobcentrene på 1,1 milliarder kroner og fjernet en række regler og proceskrav.

Men beskæftigelsesministeren erkender over for TV 2, at det langtfra er nok.

- Vi er nødt til at rydde ud og tænke beskæftigelsesindsatsen over for de svageste borgere på en helt anden måde, siger Peter Hummelgaard.

Foreslår nedlæggelse

Peter Hummelgaard peger på, at man i høj grad skal gå systemet kritisk efter i sømmene.

Helt konkret fortæller beskæftigelsesministeren, at der skal ryddes ud i de indsatser, folk på jobcentrene bliver sat i gang med. Derudover skal der ses på, hvor lang tid borgerne er tilknyttet centrene.

Men det er langt fra nok, lyder det fra Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen.

- Det hjælper ikke at lægge et plaster på beskæftigelsessystemet, som regeringen gør. Vi skal starte helt forfra, siger han til TV 2.

Venstre foreslår derfor, at man nedlægger jobcentrene for i stedet at lave et helt nyt system.

- Vi ønsker en ny og mere fri beskæftigelsesindsats, hvor vi giver friheden tilbage til de borgere og ledige, der har brug for hjælp.