Ellemann i hårdt angreb mod Pape: - Hvis det er så nemt, så sig det

Papes 2030-plan er urealistisk, lyder anklagen fra Venstres Jakob Ellemann. Det Konservative Folkeparti afviser kritikken.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, retter nu et hårdt angreb mod sin nye konkurrent til statsministerposten, Søren Pape Poulsen.

Det Konservative Folkeparti foreslår i sin 2030-plan at lette skatter og afgifter for knap 40 milliarder kroner. Men det er urealistisk og vil gå alt for meget ud over velfærden, mener Ellemann-Jensen.

Derfor opfordrer han sin konkurrent til at sige præcis, hvordan han vil finansiere skattelettelserne.

- Jeg synes jo grundlæggende, at det er en god ide at lette skatter og afgifter. Det foreslår vi også konkret fra Venstres side. Vi anviser også en finansiering, for pengene skal jo komme et sted fra. Det er derfor, jeg siger, at når man gerne vil bruge penge ét sted, skylder man også at anvise, hvor pengene kan findes andetsteds, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Det offentlige skal trimmes for milliarder

En stor del af skattelettelserne vil de konservative finansiere ved 0,4 procents effektivisering i den offentlige sektor. Det kan frigive 17,8 milliarder kroner, lyder det i partiets økonomiske plan, der ikke går mere i detaljer, end at besparelserne hverken skal komme fra sundhedsområdet, ældre eller forsvaret.

- Man skylder skatteborgerne at fortælle, hvor det er henne. Det her med at sige, at vi vil skaffe 17,8 milliarder kroner sådan lidt over det hele, er lidt upræcist, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Hvis det var så nemt at trimme i stat, kommuner og regioner, forstår Venstre-formanden ikke, at Det Konservative Folkeparti har accepteret skattestigninger i aftaler med den siddende regering i stedet for at anvise pengene andre steder.

- Så hvis det er så nemt at anvise, hvor pengene skal komme fra, jamen, så sig det. Det er jo ikke svært, opfordrer Ellemann.

Politik skal være realistisk

Hans eget parti drømmer også om skattelettelser til mennesker, der er i arbejde. Men "der skal være realisme i det", lyder det fra Venstre-formanden. Og det skal være ansvarligt.

Derfor vil Venstre også – modsat Det Konservative Folkeparti – lade udgifterne følge med, når der bliver flere børn og ældre.

- Og det er rigtigt, så går vi ikke ind og fjerner topskatten med et snuptag. Jeg vil meget gerne rykke grænsen for, hvornår man skal betale topskat opad, så færre mennesker skal betale den. Men jeg synes, at vi skylder danskerne at fremlægge politik, der er realistisk, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Lyn-analyse

Det her er udtryk for, at Venstre og Ellemann meget nødig vil leve med den situation, der er lige nu, hvor Pape i højere og højere grad ligner buddet på en blå statsminister. Det kan vi se i målingerne, hvor K lige nu er noget større end V. 

Så handler det også om, at Venstre grundlæggende har haft den opfattelse de seneste to årtier, at blå blok ikke kan vinde et valg på en politik om nulvækst i den offentlige sektor og massive skattelettelser. Analysen hos Venstre er, at hvis man giver Socialdemokratiet muligheden for at føre en velfærd over for topskattelettelser-valgkamp, så taber blå blok.

Ærgerlig og uberettiget kritik

Det Konservative Folkepartis politiske ordfører finder Venstres kritik "rigtig ærgerlig".

- For den er uberettiget, siger Mette Abildgaard og pointerer, at Venstre selv lagde op til en større besparelse i den offentlige sektor i det finanslovsudspil, partiet kom med for 2022.

Det Konservative Folkepartis politiske ordfører finder Venstres kritik "rigtig ærgerlig". - For den er uberettiget, siger Mette Abildgaard og pointerer, at Venstre selv lagde op til en større besparelse i den offentlige sektor i det finanslovsudspil, partiet kom med for 2022. Video: Cæcilie Ibsen Christensen

- Professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh har været ude at sige, at de 0,4 procent er fuldstændig inden for skiven, og det er realistisk. Det mener vi også, at det er. Vi bilder ikke nogen inde, at det er nemt, men det kan lade sig gøre.

Mette Abildgaard nævner blandt andet, at der har været "en eksplosion" af journalister og akademikere på landets rådhuse. Og Venstre har selv peget på, at der er plads til forbedring på landets jobcentre.

V og K skal nok finde hinanden

Der er også ting, der kan gøres klogere. Måske skal ældres medicin ikke hånddoseres af en sygeplejerske, men fremover leveres i dosispakker. Og måske skal der oprettes centralvaskerier, i stedet for at en sosu skal stå og vaske tøj for hver enkelt ældre.

- Der er plads til, at vi kan prioritere og blive mere effektive. Og de penge vil vi jo bruge på noget andet i vores velfærdssamfund, nemlig ældre og sundhedsvæsenet blandt andet, lyder det fra Mette Abildgaard.

Mens Jakob Ellemann frygter, at de konservatives planer kan skræmme blå vælgere væk og dermed sætte et potentielt regeringsskifte over styr, er Mette Abildgaard mere fortrøstningsfuld.

- Venstre og Det Konservative Folkeparti har har givet hånd på, at vi skal nok finde hinanden efter et valg, siger hun og minder om, at der også er store forskelle på den økonomiske politik hos partier som Enhedslisten og Radikale Venstre i rød blok.

Ifølge seneste Megafon-måling står Det Konservative Folkeparti til at blive større end Venstre. K står til 15,2 procent – V til 14,3.

Samlet står blå blok til 50,5 procent af stemmerne.