Politik

Mette Frederiksen trækker i land: - Det er en politisk skandale

Mette Frederiksen holder stadig fast i, at minkene skulle aflives.

Statsminister Mette Frederiksen (S) præciserer nu sin udmelding om, at hun gerne ville diskutere om minksagen var en skandale.

I et opslag på Facebook kalder statsministeren nu sagen for "en politisk skandale".

- Når en minister går af, der igangsættes en kommissionsundersøgelse, og regeringen får kritik. Er det så en skandale? Ja. Det er en politisk skandale, skriver hun.

Vakte stor opsigt

I sidste uge vakte det ellers opsigt, da statsministeren sagde, at hun "gerne ville diskutere", om minksagen overhovedet kunne beskrives som en skandale.

- Jeg mener ikke, at der er nogen skurk i det her spørgsmål omkring mink og vil sådan set også gerne diskutere, om der er tale om en skandale, lød det fra Mette Frederiksen.

Over for TV 2 har to eksperter dog vurderet, at der klart var tale om en skandale.

- Objektivt er det en skandale. Hvis man sammenligner med, hvad vi ellers har kaldt en skandale i dansk politik, så er det her da en skandale, fastslog Kasper Møller Hansen, professor i statskundskab ved Københavns Universitet (KU).

- Hun er næsten tvunget

Og ifølge TV 2's politiske analytiker, Jesper Vestergren, har statsministerens udmelding da også affødt så meget kritik, at hun ikke har andet valg end at trække lidt i land.

- Hun er næsten tvunget til at komme med den her præcisering, for ellers ville hun næsten virke som komiske Ali, siger Jesper Vestergren.

Sagen er ved at blive så betændt for regeringen, at statsministeren længe har haft brug for at få den lukket ned igen. Hendes udmelding har nemlig haft den modsatte effekt - med god grund, vurderer analytikeren.

- Nu siger hun, at det er en politisk skandale, og det er det også på mange måder. Der er en minister, der er gået af, en statsminister, der har fået en næse, voldsom kritik i kommissionsundersøgelse, embedsmænd der er hjemsendt og har fået advarsler på baggrund af den her sag, så det er langt fra hverdagskost i Danmark. Det er derfor, hun får så stor kritik for at sige, det ikke er en skandale.

Fortryder ikke, minkene blev slået ned

Men selvom Mette Frederiksen nu præciserer, at hun mener, der var tale om en slags skandale, så fortryder hun ikke, at minkene blev slået ned. Det skriver hun længere nede i sit Facebook-opslag.

- Men er det en skandale, at minkene blev slået ned? Nej, det mener jeg ikke, det er, lyder det.

Mette Frederiksen holder stadig fast i, at minkene skulle aflives, fordi regeringen havde modtaget en risikovurdering om, at fortsat minkavl ville udgøre en "betydelig risiko" for folkesundheden. Hun erkender dog, at der er blevet begået fejl undervejs:

- Der manglede lovhjemmel til en beslutning, der var nødvendig, skriver statsministeren på Facebook.

Statsministeren skriver dog ikke ordret, at det er en skandale, men kalder det i stedet for en "politisk skandale". Og det er langt fra en tilfældig overvejelse, mener Jesper Vestergren. Det taler nemlig ind i regeringens fortælling om, at de gjorde, hvad der var nødvendigt i situationen.

- Det, som Socialdemokratiet forsøger nu, er at få det skilt ad og sige: Ja, det var en politisk skandale, hvor der er begået fejl, men det var ikke en fejl at slå dyrene ihjel, siger han.

- Det er en balance, hun balancerer, hvor hun holder fast i, at beslutningen var rigtig, men håndteringen forkert.

I Minkkommissionens, der blev nedsat til at undersøge sagen, beretning, konkluderede kommissionen, at Statsministeriet har handlet "meget kritisabelt i forløbet".

Mette Frederiksen fik også hård kritik af kommissionen for at vildlede groft på pressemødet, men der blev lagt til grund, at hun ikke vidste, at der ikke var lovgrundlag for at kræve de mange millioner mink aflivet.