Politik

"Forargeligt", at regeringen sælger Christiania så billigt, siger DF

Ifølge indenrigs- og boligministeren er aftalen en betydelig sejr for at sikre flere almene boliger.

Det er langtfra alle, som er begejstrede for den aftale, regeringen og christianitterne har indgået om at opføre almene boliger på fristaden.

Ifølge Dansk Folkeparti er den "alt for gavmild".

- Jeg er så ked af den her aftale, og det gør mig faktisk forarget, siger DF's boligordfører, Alex Ahrendtsen, til TV 2.

Aftalen indebærer, at der kan bygges almene boliger på 15.000 kvadratmeter på Christiania.

Til gengæld får christianitterne lov til at købe den del af volden og de boliger, som de i dag lejer af staten, for 67 millioner kroner, ligesom de vil få refunderet en række udgifter til renovering af boliger og slippe for at rive en række ulovligt opførte boliger ned.

- Jeg synes, det er forargeligt, at regeringen vil give statsgaranterede lån til christianitterne, fordi der er så mange andre borgere i landet, der har brug for det, og der vil man ikke, siger Alex Ahrendtsen.

Jeg er bestemt ikke tilhænger

Ole Birk Olesen, boligordfører for Liberal Alliance

Løbet er kørt

Dansk Folkeparti er ellers en del af den aftale, der i november 2021 blev indgået om at opføre almene boliger på Christiania. Her fik regeringen mandat til at forhandle en aftale på plads med christianitterne.

- Vi kan intet gøre nu, hvor aftalen er forhandlet på plads. Jeg har udtrykt over for ministeren, at jeg er utilfreds, men det ville han ikke lytte til, siger Alex Ahrendtsen.

Aftalen er indgået mellem regeringen, DF, SF, Enhedslisten og Kristendemokraterne.

DF'eren fortæller til TV 2, at han oprindeligt ønskede en garanti for, at regeringen ikke ville sælge "så billigt", men det var der ikke politisk opbakning til.

Bør stå på egne ben

I Liberal Alliance er man også kritisk over for aftalen. Det fortæller partiets boligordfører, Ole Birk Olesen, til TV 2.

- Jeg er bestemt ikke tilhænger. Det er meget attraktive og store arealer, som christianitterne får lov at købe utroligt billigt.

Ole Birk Olesen mener grundlæggende, at christianitterne skal stå på egne ben og ikke støttes økonomisk af staten. Derfor er det ifølge ham "bestemt ikke et skridt i den rigtige retning", at man laver statsgaranterede lån og vil refundere udgifter til renovering.

Åbner sig op

Helt anderledes ser indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) på aftalen, som han kalder en "betydelig sejr i kampen for at sikre flere boliger, som almindelige mennesker har råd til".

Han fortæller, at udspillet giver nye udviklingsmuligheder for Christiania og åbner op for en "normalisering" af området.

- Når jeg siger normalisering, handler det om, at Christiania får adgang til at købe deres område, at de vil løfte en social opgave i forhold til de almene boliger, og at Christiania åbner op i forhold til omverdenen og forpligter sig til at ville samarbejde med politiet om kriminalitetsbekæmpelse, siger ministeren til TV 2.

Det er ikke fastlagt i aftalen, hvor boligerne skal bygges på Christiania, eller hvem der skal flytte ind i dem.

Christian Rabjerg Madsen understreger dog, at boligerne kommer til at blive bygget efter de samme forskrifter, som når der bygges almene boliger andre steder i landet.