DF's pensionsforslag skudt ned efter fem timer

Radikale Venstre mener ikke alene, at Dansk Folkepartis id√© er d√•rlig, men ogs√• useri√łs.

Knap fem timer efter, at DF-formand Morten Messerschmidt foreslog et loft for pensionsalderen på 70 år, er idéen skudt ned.

Hverken Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti eller Radikale Venstre bakker op.

Det fortæller de til TV 2.

- Hvis vi skal f√łre en ansvarlig √łkonomisk politik, er vi n√łdt til et godt stykke tid ud i fremtiden at lade pensionsalderen stige, i takt med at vi bliver √¶ldre, siger besk√¶ftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Og fra Venstres besk√¶ftigelsesordf√łrer, Hans Andersen, lyder det:

- Stigende pensionsalder er fundamentet for vores samlede velf√¶rd i Danmark og vores gode √łkonomi. Derfor st√łtter vi ikke at fastfryse den.

Trussel betyder ingenting

I Morten Messerschmidt forslag lå samtidig en trussel om, at DF vil opsige velfærdsforliget fra 2006, hvis ikke der er politisk opbakning til et loft på 70 år.

I velf√¶rdsforliget ligger der, at pensionsalderen hvert femte √•r bliver forh√łjet, i takt med at danskerne lever l√¶ngere. Dog skal den stigende pensionsalder vedtages af Folketinget ‚Äď n√¶ste gang i 2025.

Og det vil DF ikke v√¶re med til, l√łd det fra Morten Messerschmidt.

- For mig handler det om, hvad det er for et arbejdsmarked og et samfund, vi gerne vil have, og der mener DF, at ingen danskere skal tvinges til at arbejde, efter at de er fyldt 70 år, sagde han tidligere til TV 2.

I praksis betyder det dog ingenting, hvis DF opsiger forliget, fordi de resterende forligspartier, R, V, K og S, nu slår fast, at de har i sinde at bevare aftalen. Dermed er der fortsat 90 mandater bag.

Hvad er velfærdsforliget?

Det s√•kaldte velf√¶rdsforlig er en aftale fra 2006 indg√•et mellem Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti. 

Aftalen indeholdt en r√¶kke reformer af de danske velf√¶rdsydelser, blandt andet at efterl√łns- og pensionsalderen kom til at stige i takt med befolkningens levealder. 

If√łlge forliget skal forligspartierne hvert femte √•r stemme om og bekr√¶fte, at pensionsalderen skal stige. N√¶ste gang er i 2025, hvor pensionsalderen vil stige til over 70 √•r, medmindre der stemmes imod. 

En dyr omgang

Radikale Venstre mener ikke alene, at Dansk Folkepartis id√© er d√•rlig, men ogs√• useri√łs.

- N√•r man frems√¶tter s√•dan et forslag, skylder man at fort√¶lle danskerne, hvordan man s√• i stedet vil finansiere vores velf√¶rd, siger partiets besk√¶ftigelsesordf√łrer, Samira Nawa, til TV 2.

Da TV 2 talte med Morten Messerschmidt tidligere mandag, kunne han ikke pege p√• nogen konkret finansiering, men n√¶vnte blandt andet, at det skal g√łres mere attraktivt for seniorer at blive p√• arbejdsmarkedet.

Det er bestemt ikke gratis at lægge et loft på pensionsalderen på 70 år.

I maj 2022 udkom Kommissionen om tidlig tilbagetrækning og nedslidning med sine anbefalinger til fremtidens pensionssystem. Her fremgår det, at det vil forværre de offentlige finanser med cirka 45 milliarder kroner årligt, hvis man fastfryser pensionsalderen på 70 år i 2040, i forhold til hvis man fortsætter den nuværende stigningstakst.

Hellere målrettede ordninger

Både Socialdemokratiet, Venstre og Radikale Venstre understreger over for TV 2, at de gerne diskuterer det nuværende pensionssystem.

- Vi ser ikke, at pensionsalderen skal stige i al evighed, det vil vi gerne diskutere, men fundamentet skal v√¶re til stede, og det skal v√¶re √łkonomisk holdbart, siger Hans Andersen (V).

Besk√¶ftigelsesminister Peter Hummelgaard mener, at det klogeste, Danmark kan g√łre, er at sikre, at de nedslidte kan tr√¶kke sig tilbage, fremfor at s√¶nke pensionsalderen for alle.

- Vi har gode l√łsninger med f√łrtidspension, seniorpension og tidlig tilbagetr√¶kning. De muligheder skal ogs√• v√¶re der i fremtiden, siger han.