Politik

DF kræver loft over pensionsalder på 70 år

Morten Messerschmidt har ikke nogen konkrete bud på, hvor pengene skal komme fra.

Den stigende pensionsalder skal stoppe ved 70 år, hvis det står til Dansk Folkeparti.

Det fortæller partiets formand, Morten Messerschmidt, til TV 2.

- For mig handler det om, hvad det er for et arbejdsmarkedet og et samfund, vi gerne vil have, og der mener DF, at ingen danskere skal tvinges til at arbejde, efter de er fyldt 70 år.

Hvis ikke der er politisk opbakning til forslaget, truer DF med at forlade det såkaldte velfærdsforlig.

I velfærdsforliget ligger der, at pensionsalderen hvert femte år bliver forhøjet, i takt med at danskerne lever længere. Dog skal den stigende pensionsalder vedtages af Folketinget – næste gang i 2025.

Men det kommer Dansk Folkeparti altså ikke til at stemme for, lyder meldingen nu.

Hvad er velfærdsforliget?

Det såkaldte velfærdsforlig er en aftale fra 2006 indgået mellem Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti. 

Aftalen indeholdt en række reformer af de danske velfærdsydelser, blandt andet at efterløns- og pensionsalderen kom til at stige i takt med befolkningens levealder. 

Ifølge forliget skal forligspartierne hvert femte år stemme om og bekræfte, at pensionsalderen skal stige. Næste gang er i 2025, hvor pensionsalderen vil stige til over 70 år, medmindre der stemmes imod. 

Hul i statskassen

Det er bestemt ikke gratis, hvis der lægges et loft på pensionsalderen på 70 år.

I maj 2022 udkom Kommissionen om tidlig tilbagetrækning og nedslidning med sine anbefalinger til fremtidens pensionssystem. Her fremgår det, at det vil forværre de offentlige finanser med cirka 45 milliarder kroner årligt, hvis man fastfryser pensionsalderen på 70 år i 2040, set i forhold til hvis man fortsætter den nuværende stigningstakst.

Morten Messerschmidt har ikke noget konkret bud på, hvor pengene skal skaffes, men peger blandt andet på, at det skal gøres mere attraktivt for seniorer, der gerne vil blive på arbejdsmarkedet.

- Ved at give en skatterabat kan vi tilskynde flere til at blive, siger han.

Men er det ikke lidt useriøst at komme med så stort et forslag uden noget bud på, hvor pengene skal skaffes?

- Nej, det, der ville være useriøst, er, hvis vi ikke meldte det her nu. Der skal snart vælges et nyt folketing, og jeg synes, det er rimeligt, at vælgerne ved, hvor vi står i Dansk Folkeparti i forhold til pensionsalder.

Vil have forhandlinger nu

DF-formanden understreger, at DF ikke kommer til at stemme for en stigning i pensionsalderen efter 70 år, og derfor mener han, at regeringen allerede nu bør indkalde til nye forhandlinger.

- Så kan alle partier melde ud, hvor de står, siger Morten Messerschmidt.

I praksis får det ingen betydning, hvis det alene er DF, som forlader forliget og stemmer imod den stigende pensionsalder. Der vil nemlig stadig være flertal bag.

Det er Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti, der i 2006 indgik velfærdsforliget.

- Hvordan vil de finansiere det?

Venstre og Radikale Venstre oplyser til TV 2, at de ikke mener, der skal et loft på pensionsalderen ved 70 år.

- Det er velfærdsforliget, der holder hånden under velfærdssamfundet, siger de radikales beskæftigelsesordfører, Samira Nawa til TV 2.

Hun mener, at der er under al kritik, at DF ikke har noget bud på, hvor pengene skal komme frem.

- Det skylder man da danskerne at fortælle. Jeg har ikke hørt DF pege på noget, så hvordan vil de finansiere det her?

TV 2 arbejder på at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).