Lippert

Mistillid til regeringen skyldes fejl af både regeringen og rød blok, mener Pia Olsen Dyhr

Rød blok kunne have været mere åben om minksagen og dermed skabt større tillid hos vælgerne, mener Pia Olsen Dyhr.

I årevis har SF været trofast støtteparti til den socialdemokratiske regering, og partiets leder ser ingen grund til, at støtten ikke kan fortsætte.

Til gengæld er der ugler i den politiske mose her op til Folketingsvalget, fordi der ikke har været gennemsigtighed nok i eksempelvis minksagen, mener partileder Pia Olsen Dyhr.

Rød blok har stået til at genvinde magten lang tid i denne valgperiode, men nu står I til at tabe valget. Hvilket ansvar bærer SF for det?

- Jeg synes, at hele centrumvenstre har et ansvar for det. Når vi har haft diskussionen omkring mink, tror jeg, at jo mere, man åbner op, viser oplysninger og erkender, at man begik fejl, jo bedre er man til at vise, at vi gerne vil gøre det bedre. Der har været nogle fejl, det kan jeg jo se, siger hun i TV 2-programmet 'Lippert'. Hun fortsætter:

- Jeg tror, at vælgerne har tænkt, hvad er det egentlig, der sker på Christiansborg, og hvorfor er det, at det hele er gået i hårdknude? Hvorfor kan man ikke bare erkende de fejl, man laver?

Og med man mener du regeringen?

- Jeg mener regeringen, men vi har også et ansvar.

Adspurgt om Pia Olsen Dyhr anerkender, at mistillid til statsminister Mette Frederiksen (S) fylder meget hos vælgerne efter minksagen, svarer hun:

- Ja.

Hvad stiller du op med det?

- Jeg diskuterer gerne med vælgerne, hvad vi skal forbedre. Jeg er meget optaget af, at vi får mere åbenhed i forvaltningen.

Gennemsigtighed er afgørende i demokrati

Da Radikale Venstre har truet med at vælte regeringen, medmindre der udskrives valg senest 4. oktober, er det efter alt at dømme meget nærliggende, at danskerne skal til stemmeurnerne.

Efter valget håber SF på forandringer i regeringsstrukturen.

Det væsentligste for dem vil være, at der bliver ført en rød politik, som partiet fortsat mener, at de kan stå inde for, men de håber ligeledes på, at der vil komme bedre muligheder for at kigge regeringen over skuldrende.

- Vi foreslog jo allerede i 2019, at det ikke skulle være en etpartiregering. Jeg sagde dengang, at det er godt med flere partier i en regering, fordi man så har debatten om checks and balances, siger Pia Olsen Dyhr.

Men du siger til mig, at du har fuld tillid til Mette Frederiksen, samtidig med at du anerkender mistillidsspørgsmålet – tror du, at mange af dine vælgere ser skeptisk på statsministeren?

- Jeg er ikke enig i præmissen. De (vælgerne, red.) er ret enige med den linje, jeg kører, siger hun.

Samtidig har der længe været mistillid til regeringer, som er blevet kaldt magtfuldkomne og arrogante siden tiden med Anders Fogh Rasmussen, mener hun.

- Det samme var gældende med Lars Løkke-regeringen, der var enormt arrogante over for Folketinget, hvor der ikke var mulighed for at kigge dem over skulderen. Det endte i en rigsretssag mod Inger Støjberg.

- Det er helt afgørende i et demokrati, at man kan kigge magthaverne over skulderen, siger hun.

Men du kommer stadig til at skulle forholde dig til spørgsmålet om mistillid?

- Det kommer vi allesammen til at forholde os til.

Kan ikke støtte regering med blå partier

I størstedelen af Socialdemokratiets regeringsperiode har rød blok set ud til at sidde solidt på magten i meningsmålingerne.

Men det er ikke længere tilfældet. Nu er der tæt løb mellem de røde og blå partier, ligesom Det Konservative Folkepartis leder, Søren Pape Poulsen, har udfordret Venstre i kampen om Statsministeriet.

Mette Frederiksen har selv åbnet op for et samarbejde over midten, ligesom Radikale Venstres partileder, Sofie Carsten Nielsen, også gerne så en mere centrumorienteret regering med begge blokke.

Det vil dog blive uden støtte fra SF, slår Pia Olsen Dyhr fast.

- Nej, det har jeg virkelig svært ved. Og Venstre vil ikke i regering med SF og har sagt meget tydeligt, at de ikke kan se det for sig.

Hvis det skulle ende i et scenarie, hvor Socialdemokratiet og Radikale Venstre danner regering uden SF, vil støtten fra SF være afhængig af den regerings politik.

- Vi kommer ikke til at acceptere en regering, der fører borgerlig økonomisk politik – så vælter vi den, siger hun.

Du kan se hele interviewet med Pia Olsen Dyhr i 'Lippert' på TV 2 PLAY.