Mink-sagen

Sofie Carsten Nielsen undsiger Mette Frederiksen – det er en skandale

Onsdag blev Miljøministeriets departementschef, Henrik Studsgaard, og rigspolitichef Thorkild Fogde sendt hjem, og Barbara Bertelsen fik en advarsel.

Socialdemokraterne stak onsdag hovedet oven vande for at få luft oven på det, som de selv mente, var afslutningen på en lang proces og gennemgående granskning af minksagen.

Det forevigede statsminister Mette Frederiksen (S) på direkte fjernsyn, da hun sagde, at nu var det et overstået kapitel.

- Jeg mener ikke, at der er nogen skurk i det her spørgsmål omkring mink og vil sådan set også gerne diskutere, om der er tale om en skandale, lød det.

Men det er Radikale Venstres partileder, Sofie Carsten Nielsen, dybt uenig i. Det stod klart, da hun af Søren Lippert i TV 2-programmet 'Lippert' blev adspurgt, om hun var enig med Mette Frederiksens udtalelse om, at minksagen ikke nødvendigvis var en skandale.

- Nej! lød svaret prompte fra den radikale partileder.

For minksagen har haft konsekvenser for en række personer i toppen af det offentlige system, hvilket i sig selv understreger situationens alvor, mener hun.

- Der er en minister, der gik af, for ellers var der blevet udtrykt mistillid til ham. En departementschef er sendt hjem, en rigspolitichef er sendt hjem, og der er givet advarsler. Det er alvorligt nok, siger hun.

Det kan bidrage til et billede af magtarrogance og mistillid til politikerne, hvis ikke regeringen anerkender sagens størrelse, fortsætter hun.

- Det er alvorligt, og det er man nødt til at tage alvorligt. Fordi folk skal også tage os alvorligt.

Barbara Bertelsen fik advarsel

En af de embedsmænd, der fik en advarsel af Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, var Statsministeriets meget omtalte departementschef, Barbara Bertelsen.

Det har mødt hård kritik fra oppositionen, at hun slap med en advarsel. Blandt andet kaldte Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh, processen for "Monty Python-agtig" og anklagede styrelsen for ikke at være upartisk.

Samtidig sagde begge blå statsministerkandidater, Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K), at statsministeren fortsat mangler at stå til ansvar i sagen.

Mette Frederiksen sagde onsdag, at beslutningen om at aflive alle mink var nødvendig.

- Der er blevet begået en fejl. Der manglede lovhjemmel til en beslutning, der var nødvendig, sagde hun.

Hele interviewet med Sofie Carsten Nielsen kan ses på TV 2 Play.