Politik

V og K vil have ekstra undersøgelse af kaos med varmecheck-udbetalinger

Klimaminister Dan Jørgensen (S) har allerede bebudet et "kritisk eftersyn” af omfanget af fejludbetalinger. Men det er ikke nok, mener V og K.

Omfanget af fejl i udbetalingerne af varmechecken har vist sig større end forventet.

Derfor skal Folketingets kontrolorgan, Rigsrevisionen, nu involveres i sagen.

Det bebuder Det Konservative Folkepartis politiske ordfører og statsrevisor, Mette Abildgaard, til TV 2.

- Det er klart, at i sådan en sag som denne her, hvor der er blevet udbetalt en check til en lang række danskere, der ikke var berettiget til den, er det helt oplagt at spørge, om man har sikret, at statens midler bliver anvendt som planlagt og så sparsommeligt og forsvarligt som muligt, siger Mette Abildgaard.

Hun vil sammen med Venstres statsrevisor, Troels Lund Poulsen, tage sagen op på Statsrevisorernes næste møde i september.

- Det er stærkt kritisabelt, at man nu kommer til at sende penge ud, uden at man har sikkerhed for, at de går til dem, man har besluttet sig for at hjælpe, siger Troels Lund Poulsen.

Hvad er Rigsrevisionen?

Rigsrevisionen består af cirka 300 medarbejdere med forskellige uddannelsesbaggrund.

Det er Rigsrevisionens opgave at sikre, at der forvaltes effektivt og så "økonomisk hensigtsmæssigt som muligt".

Kilde: Rigsrevisionens hjemmeside.

Minister i kovending

TV 2 har tidligere beskrevet, hvordan borgere, der egentlig har krav på varmechecken, ikke har fået den.

Omvendt findes der talrige eksempler på borgere, der uberettiget har fået udbetalt de skattefri 6000 kroner uden krav om at betale dem tilbage til den danske stat.

Det har fået regeringens støttepartier til at kræve en undersøgelse af omfanget, hvilket klima- og energiminister Dan Jørgensen mandag fortalte til TV 2, at han vil igangsætte.

Dan Jørgensen fortalte, at han har bedt sin styrelse om at danne et overblik over, hvor mange fejludbetalinger der er tale om.

Mistillid til ministeriets egen undersøgelse

Både Mette Abildgaard (K) og Troels Lund Poulsen (V) mener dog, at det ligeledes er nødvendigt med en uafhængig undersøgelse.

- Når et ministerie undersøger sig selv, så når man selvfølgelig frem til, at det er det rigtige, man har gjort. Jeg har aldrig nogensinde set et ministerie sige, at "vi er da også helt forkert på den", siger Troels Lund Poulsen.

Han afviser, at der er tale om politisk drilleri af regeringen forud for en snarlig valgkamp.

- Det her er overhovedet ikke drilleri. Det er et spørgsmål om, at vi har en tilsynsforpligtelse som statsrevisorer til at se på, hvordan pengene bliver udbetalt, og at man også skal udbetale penge efter et princip om sparsommelighed. Det er et princip, hvor man er kørt over for fuldstændig rødt lys, siger Troels Lund Poulsen.

Der vil også være tale om en anden type undersøgelse.

Mens regeringen undersøger omfanget af fejludbetalinger, vil Rigsrevisionen skulle kigge på, om man kunne have fundet en bedre model for udbetalinger.

To er nok til undersøgelse

Formanden for statsrevisorerne, Klaus Frandsen, Radikale Venstre, oplyser til TV 2, at der skal to statsrevisorer til for at få Rigsrevisionen til at tage en sag op.

- Men fordi der er noget formelt i forhold til, om den passer i størrelse den her, så tror jeg nu, at vi vil gå efter at få enighed blandt flere end to, siger han.

Klaus Frandsen forklarer, at sagen om varmechecks er mindre end det, statsrevisorerne og Rigsrevisionen normalt kigger på. Derfor er der behov for at finde en anden form.

- Vi har sager, hvor vi siger, at der får vi Rigsrevisionen til at lave et notat på, men det ville ikke være værd at kaste ni måneders arbejde med dertilhørende udgifter efter det her. Det er problemstillingen for simpel til, forklarer han.

Det har ikke været muligt at få et interview med klima- og energiminister Dan Jørgensen.

Han skriver i et skriftligt citat, at det er "udmærket, at Rigsrevisionen også kigger med".

- Min klare overbevisning er stadig, at myndighederne har haft ret i deres råd og vejledning til det politiske niveau. Det vil sige, at det er et fåtal af fejl, der er begået taget i betragtning, hvor kompliceret det er at udbetale en sådan check til over 400.000 danskere baseret på varmekilder og indkomstniveau. Det vil jeg da gerne have bekræftet af Rigsrevisionen også, skriver Dan Jørgensen.