Mink-sagen

Særligt ord freder Barbara Bertelsen - men hvor peger pilen så hen?

Flere blå partier kræver igen en uvildig undersøgelse af Mette Frederiksens rolle i sagen.

Særligt ét ord – eller mangel på samme – fører til, at Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, slipper med en advarsel for sin rolle i Minksagen.

Det fremgår af afgørelsen, som Statsministeriet har sendt til Barbara Bertelsen.

- Det bemærkes, at Minkkommissionen ikke anvender ordet "kritisabel" ved dens vurderinger af dine forhold, står der blandt andet.

Og det er da også korrekt, at kommissionen ikke bruger ordet "kritisabel" i sin beretning, der udkom i juni 2022.

Til gengæld konstaterede kommissionen, "at Barbara Bertelsen har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar i anledning af hendes medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med pressemødet 4. november 2020 og den efterfølgende opretholdelse heraf".

Minkkommissionen skrev desuden, at "Statsministeriet har handlet meget kritisabelt".

Men hvis ikke det er Barbara Bertelsen, der har handlet kritisabelt i Statsministeriet, hvem har så?

Jeg vil gerne diskutere, om der overhovedet er tale om skandale

Mette Frederiksen (S), statsminister

Pilen peger én vej

Ifølge Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, er der ingen tvivl. Skurken er statsminister Mette Frederiksen (S).

Han anerkender, at det er den uafhængige styrelse Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, som har indstillet til Statsministeriet, at Barbara Bertelsen kun skal have en advarsel, men han mener ikke, at det fritager statsministeren fra ansvar – tværtimod.

- Hvis ikke det er Barbara Bertelsen, der har været hovedgerningsmanden, peger pilen kun et sted hen. Og der er i retning af Mette Frederiksen, siger Morten Messerschmidt og fortsætter:

- Hvis hendes nærmeste rådigiver, som i den grad får en krads kritik af kommissionen, ikke skal have anden sanktion end en løftet pegepinger, er der kun én, som skal bøde for det brud på grundloven, der har været.

Overblik over sanktionerne

Medarbejder- og Kompetencestyrelsen har givet sine indstillinger til sanktioner mod embedsmænd i minksagen. De er alle blevet fulgt af de enkelte ministerier. Få overblikket her: 

  • Departemenstschef Barbara Bertelsen får en advarsel - den mildeste sanktion.
  • Rigspolitichef Thorkild Fogde fritages fra tjeneste, altså hjemsendes. Han vil blive indkaldt til et tjenstligt forhør. 
  • Henrik Studsgaard fritages fra tjeneste som departementschef i Miljøministeriet for sin rolle i minksagen.
  • Departementschef i Justitsministeriet Johan Kristian Legarth har fået en irettesættelse - en lidt hårdere sanktion end en advarsel. 
  • Fødevareministeriet har ikke fundet grundlag for at hjemsende tre medarbejdere i anledning af Minkkommissionens beretning.

Kræver politisk undersøgelse

Morten Messerschmidt er langt fra den eneste i blå blok, som mener, at Mette Frederiksen svigter sit ansvar.

Fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, lyder det:

- Vi skal huske, at det er statsministrenes ansvar. Hun bliver ved med at sparke nedad og sige "det er andre ministres skyld" i stedet for at tage ansvar i Statsministeriet, siger han til TV 2.

På Facebook skriver Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen, med store bogstaver, at Mette Frederiksen intet ansvar tager.

Alle mener de, at der bør foretages en uvildig undersøgelse af statsministerens rolle i sagen – noget, de tidligere har forsøgt at få igennem, men som der ikke var politisk opbakning til.

Ingen skandale, siger Mette Frederiksen

Selv ser landets statsminister helt anderledes på sagen. Kort efter at Medarbejder- og Kompetencestyrelsen offentliggjorde sine indstillinger, mødte Mette Frederiksen pressen.

Her gjorde hun det klart, at hun ser sagen mod Barbara Bertelsen – og Statsministeriet generelt – som afsluttet.

Hun afviste desuden, at hun skulle være skurk i minksagen. Faktisk mener hun ikke engang, at det kan kaldes en skandale.

- Jeg vil også gerne diskutere, om der overhovedet er tale om skandale, sagde statsministeren.

Hun mener, at der har været en mistænkeliggørelse, som hun gerne vil advokere imod.

- Det var nødvendigt at slå minkene ihjel, og de mink var blevet slået ihjel under alle omstændigheder, lød det.

Mette Frederiksen fik 5. juli en næse for sin rolle i minksagen, hvor regeringen beordrede alle mink i Danmark aflivet uden lovhjemmel.