Politik

Kritik af regeringen forud for vigtige forhandlinger: - I har haft tre år til det her

Regeringen gik til valg på en tiårsplan for psykiatrien, og Magnus Heunicke har gentagne gange lovet, at den kommer inden for valgperioden.

Onsdag begyndte de længe ventede forhandlinger om en tiårsplan for psykiatrien, men allerede inden forhandlingerne startede, var stemningen trykket.

Regeringen har nemlig ikke som normalt udarbejdet et udspil til forhandlingerne, men udelukkende sendt en række overordnede punkter til partiernes sundhedsordførere.

Og det er for dårligt, lyder kritikken.

- Det hele har været hektisk, og nu indkalder regeringen kvart i valgkamp til de her forhandlinger. Det har man haft tre år til, siger Venstres sundhedsordfører, Martin Gertsen, til TV 2.

Radikale Venstres sundhedsordfører, Stinus Lindgren, stemmer i:

- Jeg håber, at vi får noget mere information, for det er ikke mange detaljer, regeringen har givet indtil videre, siger han til TV 2.

Behov for en samlet plan

Sundhedsordførerne fortæller, at de udelukkende har fået tilsendt en e-mail med 12 overordnede punkter for regeringens målsætninger. De punkter har TV 2 også fået af Sundhedsministeriet.

Et af punkterne lyder, at "patienter skal ikke udskrives før tid" – noget de fleste formentlig er enige i, men som omvendt heller ikke er særlig konkret.

Regeringens mål for psykiatriplan

 • Børn og unge skal kunne få rettidig hjælp i psykiatrien
 • Børn og unge skal opleve tilfredsstillende og inddragende hjælp i psykiatrien
 • Patienter skal ikke udskrives før tid
 • Voksne skal kunne få rettidig hjælp i psykiatrien
 • Patienter skal opleve tilfredsstillende og inddragende hjælp i psykiatrien
 • Brugen af tvang i psykiatrien skal nedbringes
 • Større brugertilfredshed med botilbud 
 • Pårørende skal have tilstrækkelig støtte og hjælp
 • Flere personer med psykiske lidelser skal fuldføre en ungdomsuddannelse
 • Bedre overgange mellem behandlings- og socialpsykiatrien
 • Forskning i psykiatrien skal prioriteres 
 • Sundhedspersonalet skal have lyst til at arbejde i psykiatrien

Kilde: Sundhedsministeriet til TV 2

I januar 2022 udkom Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen ellers med et fagligt oplæg til en tiårsplan. Den rummer en lang række punkter og blev vel modtaget af både partier og organisationer.

Derfor undrer det flere af partierne, at Sundhedsministeriet ikke læner sig op ad det.

- Vi skal ikke sidde og udvælge nogle enkelte områder. Der er behov for en samlet psykiatriplan, og her bør vi tage udgangspunkt i materialet fra Sundhedsstyrelsen, siger Martin Geertsen.

Manglende finansiering

Udover et mere konkret udspil fra regeringen savner sundhedsordførerne en finansieringsplan.

I et interview med Politiken fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at finansieringen ikke kommer til at ligge fast.

- Det drejer sig om så store beløb, at vi er nødt til løbende at prioritere midler på de kommende års finanslove. Også derfor er det vigtigt, at vi får en bred aftale, så vi holder hinanden fast på, at der hvert år skal sættes penge af til psykiatrien, siger han.

Men det er ikke godt nok, mener blandt andre Stinus Lindgren:

- Finansieringen bekymrer mig. Det her er meget dyrt, og vi skal simpelthen forpligte os til at finde pengene. Det er jeg bekymret for, om vi kan blive enige om, siger han.

Også SF's sundhedsordfører, Trine Torp, mener, at økonomi er centralt.

- Jeg håber meget på, at det bliver en aftale, der rummer en økonomi, hvor vi bliver givet et reelt løft, siger hun til TV 2.

Tiden rinder ud

Regeringen gik til valg på en tiårsplan for psykiatrien, og Magnus Heunicke har gentagne gange lovet, at den kommer inden for valgperioden.

Nu er forhandlingerne i gang, men om det lykkes at lande en aftale inden et valg, er uvist.

Efter Minkkommissionens kritik af statsminister Mette Frederiksen (S) og minkforløbet vil Radikale Venstre stille mistillidsvotum til statsministeren, hvis hun ikke har udskrevet valg inden Folketingets åbning 4. oktober.

Derfor er der formentlig kort tid at løbe på for Magnus Heunicke.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra sundhedsministeren.