HĂĄrd kritik af Mette Frederiksen: - Hun bliver ved med at sparke nedad

Advarslen til departementschef Barbara Bertelsen er udtryk for manglende politisk ansvar fra landets statsminister, lyder kritikken.

Barbara Bertelsen slap billigt med et gult kort. Og Mette Frederiksen sørgede for selv at gå fri, da hendes magtfulde departementschef onsdag blev tildelt en advarsel som en udløber af mink-skandalen.

Forløbet møder nu kontant kritik fra store dele af det politiske spektrum i blå blok.

Skulle have været hjemsendt

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, accepterer styrelsens vurdering, men mener, at det er forkert, at Mette Frederiksen ikke har valgt at få undersøgt Barbara Bertelsens rolle i sagen til bunds, fortæller han til TV 2.

- Jeg synes, at man fra starten skulle have hjemsendt de embedsmænd, der var udsat for hård kritik, siger han og fortsætter:

- Man skal huske, hvor ansvaret for den her skandale ligger. Det ligger hos statsministeren. Hun bliver ved med at sparke nedad og sige: "Det er andre ministres skyld". I stedet for at tage ansvar i Statsministeriet, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Det er statsminister Mette Frederiksen, der har tildelt Barbara Bertelsen advarslen. Det er sket pĂĄ baggrund af en indstilling fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

På Facebook skriver blå bloks nyerklærede statsministerkandidat, Søren Pape Poulsen (K):

- Nogle af landets øverste embedsmænd vælter nu omkring Mette Frederiksen, og hun tager som landets statsminister fortsat intet ansvar i minkskandalen.

Pape efterlyser samtidig en konsekvens, der rækker længere end til embedsværket.

- Embedsmændenes rolle er nu vurderet. Så langt, så godt. Vi mangler nu det politiske ansvar, skriver den konservative formand med adresse til Barbara Bertelsens chef, Mette Frederiksen.

Pilen peger kun et sted hen

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt forstår ikke, at sagsforløbet kun kaster en advarsel til Barbara Bertelsen af sig.

- Jeg undrer mig over, at en advarsel er nok på baggrund af Minkkommissionens rapport, men hvis ikke det er Barbara Bertelsen, der er hovedpersonen i hele denne affære, så peger pilen kun et sted hen, og det er på Mette Frederiksen, siger Morten Messerschmidt.

- Kommissionen lægger ikke fingre imellem i kritikken af Barbara Bertelsen. Det var hende, der indtog en styrende rolle, hun har en baggrund som jurist og til det siger rapporten, at hun må have været vidende om, at det er hende og Mette Frederiksen, som har stået i spidsen for hele dette "mink-eventyr", siger DF-formanden.

Minksagen får konsekvenser for embedsmænd

  • Departemenstschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen fĂĄr en advarsel. 
  • Rigspolitichef Thorkild Fogde fritages fra tjeneste, og der indledes et tjenstligt forhør. 
  • Departementschef i Miljøministeriet Henrik Studsgaard fritages fra tjeneste, og der indledes et tjenstligt forhør. 
  • Departementschef i Justitsministeriet Johan Legarth fĂĄr en irettesættelse.
  • Fødevareministeriet har ikke fundet grundlag for at hjemsende tre medarbejdere.
  • Justitsminister Mattias Tesfaye oplyser til TV 2, at der bĂĄde i Justitsministeriets departement og hos Rigspolitiet fortsat er sager, hvor der ikke er truffet afgørelse endnu.

En farce

Liberal Alliances Alex Vanopslagh kalder det slet og ret en farce.

- Barbara slipper med en advarsel. Det indstiller den super uafhængige Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, som har Barbara som chef og Mette F. som minister. Monty Python-agtig farce det her. Lad være med at genvælge Mette Frederiksen, hvis du ikke ønsker et klovnedemokrati, skriver LA-lederen på Twitter.

Mette Frederiksen afviser, at hun skulle være skurk i minksagen. Faktisk mener hun ikke engang, at det kan kaldes en skandale.

- Jeg vil ogsĂĄ gerne diskutere, om der overhovedet er tale om en skandale, siger statsministeren.

Hun mener, at der har været en mistænkeliggørelse, fordi udgangen var givet.

- Det var nødvendigt at slå minkene ihjel, og de mink var blevet slået ihjel under alle omstændigheder, siger hun.

Med den tildelte advarsel slipper statsministerens departementschef med den mildeste sanktion og kan fortsætte i sin stilling.

Barbara Bertelsen siger i en skriftlig kommentar, at hun har accepteret sin advarsel og taget den til efterretning.

Miljøministeriet har samtidig indledt et tjenstligt forhør af departementschef Henrik Studsgaard, som fritages fra tjeneste fra dags dato, oplyser ministeriet.

Også rigspolitichef Thorkild Fogde er fra dags dato fritaget fra tjeneste, efter at Justitsministeriet har indledt et tjenstligt forhør, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.