Politik

Regeringen foreslår rejseforbud for narko- og våbensmuglere

I et nyt udspil foreslår regeringen rejseforbud for dømte, der smugler narko eller våben fra udlandet.

Hvis en kriminel eksempelvis smugler narkotika fra Marokko til Danmark via Spanien, skal vedkommende kunne idømmes et forbud mod at rejse til Spanien på ny.

Det mener regeringen, som kommer med forslaget i den fjerde bandepakke, der blandt andet skal holde unge fra at blive en del af banderne og skærpe straffene endnu engang.

Regeringen ønsker at afsætte flere milliarder kroner frem mod 2030.

- Selv om langt de fleste borgere i Danmark lever i respekt for de værdier, Danmark bygger på, er der nogen, der ikke kan finde ud af det.

- Danmark har brug for en strafreform. Derfor foreslår regeringen som noget nyt, at vi i en økonomisk 2030-plan prioriterer et milliardbeløb til danskernes tryghed, siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde på Marienborg.

Vil indføre rejseforbud

Dele af den organiserede kriminalitet i Danmark sker på tværs af landegrænser. Efter afsoning kan de fortsætte deres kriminalitet fra udlandet ved for eksempel at smugle våben eller narkotika til Danmark.

Det skal være slut ifølge regeringen, der vil indføre et rejseforbud for personer dømt for eksempelvis grov narkokriminalitet og banderelateret kriminalitet.

Domstolene skal kunne idømme forbuddet, der skal gøre det strafbart for den dømte at opholde sig i lande, som rejseforbuddet vedrører.

Det er uvist, hvordan det skal ske, og om det er inden for EU's regler for fri bevægelighed.

Gennem mere end ti år har skiftende regeringer forsøgt at bekæmpe den organiserede kriminalitet med tre bandepakker og i alt 81 initiativer.

Det er eksempelvis generelt strengere straffe, dobbeltstraf for en række forbrydelser samt opholdsforbud, hvor politiet kan forbyde bestemte personer at færdes i udpegede områder.

Har indkaldt til forhandlinger

Regeringen har indkaldt partierne til forhandlinger om bandepakken midt i september.

Den nu fjerde bandepakke indeholder 30 tiltag. Regeringen vil opruste i efterforskningen af bagmændenes millionfortjeneste. Og slå "markant hårdere" ned på knive og bandernes våbenlagre.

- Der er generelt brug for at skærpe straffen, når det gælder den personfarlige kriminalitet, siger Mette Frederiksen.

Regeringen vil også indføre et forbud mod kontakt med andre bandemedlemmer.

Det skal forhindre, at dømte bandemedlemmer kontakter personer, som tilhører den samme gruppe som dem selv. Det er en udvidelse af det omstridte opholdsforbud.

Antallet af bandemedlemmer i Danmark er relativt lavt i forhold til andre lignende lande.