Politik

Mette Frederiksen kan ikke redegøre for "kæmpe mørketal"

Statsministeren mener ikke, at mørketal kan vurderes. Alligevel begrunder hun behovet for skærpede straffe med tal, der ikke eksisterer.

I et stort interview med Berlingske søndag bebudede statsminister Mette Frederiksen (S) en større reform af det danske straffesystem.

Her begrundede hun blandt andet behovet med, at der er "masser af kriminalitet og chikane", som ikke anmeldes, fordi folk "er bange for, at hvis de gør det, vil det rygtes, og så vil de selv eller deres børn være endnu mere udsatte."

Da journalisten fra Berlingske spurgte hende, hvor hun vidste det fra, svarede hun:

- Fordi folk siger det til mig.

Men da Ekstra Bladet under et pressemøde tirsdag, hvor regeringen præsenterede en ny bandepakke, spurgte, hvor mange statsministeren reelt har talt med om netop mørketallet, lød svaret:

- Jamen det er rigtig mange.

Hvor mange er det? Er det 5, 10, 100?

- Det er mange mennesker.

"Jeg fører jo ikke logbog"

I stedet for at besvare avisens spørgsmål begyndte Mette Frederiksen at trække paralleller til dengang, hvor hun og resten af Socialdemokratiet foreslog retten til tidligere tilbagetrækning i form af Arne-pensionen:

- Der var også rigtig mange mennesker, der sagde, at der ikke slet ikke var noget behov for en værdig tilbagetrækning. Så var der virkelighedens Danmark ...

Hvor mange er det? Vil du ikke svare på det?

- Jeg fører jo ikke en logbog over, hvor mange der har ringet, men jeg har boet i Ballerup i snart tyve år, før jeg flyttede derfra. Det vil sige, at jeg har i to årtier haft min daglige gang i omegnen af København, og jeg har talt med rigtig mange mennesker – gør det fortsat – der er utrygge og er utrygge på vegne af andre mennesker. Jeg er det også selv, lød det fra Mette Frederiksen, før hun tilføjede:

- Der er store dele af Storkøbenhavn, hvor jeg aldrig selv ville turde at gå i dag, og sådan skal det ikke være i Danmark.

Efterlyste selv flere faktatjek

Statsministeren svarede altså ikke konkret på Ekstra Bladets spørgsmål.

Det til trods for, at netop Mette Frederiksen så sent som under Folkemødet efterlyste et større fokus på fakta i medierne.

- Man kan stille sig op og sige ting, som er helt forkerte, uden at der sker noget. Det bliver trykt i avisen. Journalisterne gengiver det, lød det dengang fra Mette Frederiksen, før hun tilføjede:

- Der er ingen, der ligesom siger: "Hov, er det nu rigtigt, det du siger" eller "har du noget at have det i?".

Flere føler sig trygge

Justitsministeriets seneste tryghedsundersøgelse viser, at flere end tidligere føler sig trygge i deres eget nabolag.

Det gælder 88 procent, mens 21 procent af deltagerne i undersøgelsen svarer, at de er utrygge, når de færdes på stationer, ved stoppesteder og på stier.

Et mørketal vil man jo aldrig nogensinde kunne vurdere

Statsminister Mette Frederiksen (S)

Tal fra samme ministerium viser samtidig, at antallet af ofre for vold er faldet fra 1,6 procent i 2011 til 1,1 procent i 2021.

Men det er altså her, at statsminister Mette Frederiksen mener, at der er et "kæmpe mørketal".

- Et mørketal vil man jo aldrig nogensinde kunne vurdere. Vores opgave er jo selvfølgelig statistik og det, der ligger på bordet, men det er jo også at være i virkelighedens Danmark.

Selvom det ifølge Mette Frederiksen ikke er muligt at vurdere mørketal, fremgår det af Justitsministeriets offerundersøgelse, at andelen af tilfælde, hvor offeret har anmeldt volden til politiet, eller hvor politiet har fået kendskab til forholdet på anden vis, i 2021 var på 49 procent.

Strafreform på vej

Den strafreform, som Mette Frederiksen løftede en smule af sløret for i søndagens interview med Berlingske, lader fortsat vente på sig.

Den vil ifølge statsministeren blive præsenteret som en del af regeringens kommende 2030-plan, hvor der vil blive afsat et milliardbeløb. Blandt andet til etableringen af mindst et ekstra nyt fængsel end allerede planlagt.

Konkret foreslår regeringen med udspillet til en bandepakke en ny bestemmelse i straffeloven, der vil gøre det strafbart at bidrage til, at unge under 18 år involveres i kriminalitet.

Det kan for eksempel være ved at opfordre, rådgive eller stille våben til rådighed, fremgår det af forslaget.

Derudover vil regeringen blandt andet indføre et rejseforbud for personer dømt for eksempelvis grov narko- eller banderelateret kriminalitet.

TV 2 har efter pressemødet kontaktet Statsministeriet og spurgt, hvilke dele af Storkøbenhavn statsministeren ikke tør færdes i. De er endnu ikke vendt tilbage på henvendelsen.