Politik

Nye Borgerlige angriber Mette Frederiksen – og gentager tre ufravigelige krav

Pernille Vermund benyttede pressemødet til at lange ud efter statsministeren.

Man kan ikke stole på Mette Frederiksen.

Og en borgerlig statsministerkandidat kan kun få Nye Borgerliges opbakning, hvis kandidaten er klar til at indfri partiets velkendte tre ufravigelige krav.

Det var omtrent hovedingredienserne i det pressemøde, som Nye Borgerlige holdt søndag formiddag i forbindelse med partiets sommergruppemøde i Snekkersten.

Et pressemøde, der mest af alt blev præsenteret som et valgoplæg med navnet "100 borgerlige mærkesager".

Ser ikke Løkke som en del af løsningen

Nye Borgerlige har altså som minimum tre krav til en borgerlig statsministerkandidat inden et kommende folketingsvalg.

Og kravene, de er som bekendt ufravigelige for partiet:

- Der skal som minimum indføres et nyt asylsystem, stilles krav til udlændinge i Danmark om, at de kan forsørge sig selv, og så skal vi sikre, at udlændinge, der begår kriminalitet, bliver udvist, siger Pernille Vermund.

Partiformanden nægter dog at pege på en blå statsministerkandidat, selvom både Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen og formand for de konservative, Søren Pape Poulsen, begge har meldt sig på banen.

Pernille Vermund ser helst, at de blå partier kan mødes som én samlet regering på tværs af interesser. Den ligning ønsker hun dog ikke, at tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussens nye parti, Moderaterne, er med i.

Det skyldes, at den udlændingepolitik, han førte i sin Venstre-tid, var alt for blød, mener Vermund.

Og så kan man for øvrigt ikke stole på den tidligere statsminister, lyder det.

Ville ikke lægge æg i Frederiksens kurv

I samme vendinger beskriver Vermund statsminister Mette Frederiksen (S).

- Man kan ikke stole på Mette Frederiksen. Det har de sidste tre år vist, siger Pernille Vermund.

Af samme årsag ville Nye Borgerlige heller aldrig gå med til at pege på statsministeren som leder af en kommende ny regering, hvis den eksempelvis bliver dannet over midten, som Mette Frederiksen selv har ytret et ønske om.

- Jeg ville ikke turde lægge mine æg i Mette Frederiksens kurv, selv hvis hun skulle springe ud og være borgerlig. Så Mette Frederiksen tror jeg, man skal glemme alt om, når man taler om dansk politik, siger Vermund.

Lyn-analyse

Det er nu en realitet for Nye Borgerlige, at de har fået virkelig hård konkurrence. For et års tid siden voksede partiet og stod på et tidspunkt til nærmest en fordobling af partiets nuværende størrelse, men med Inger Støjbergs nye parti som en benhård konkurrent, rasler de nu ned i meningsmålingerne igen. Det gør nok, at Nye Borgerlige skruer endnu mere op for retorikken på udlændingeområdet og når det kommer til at være anti-Mette-Frederiksen.

Nye Borgerlige mener især, at regeringen mangler at levere varen på udlændingeområdet. Desuden har minksagen været med til at understrege regeringen Mette Frederiksens magtfuldkommenhed, lyder det.

Derfor har Nye Borgerlige lavet en indsamling blandt danskerne og samlet 800.000 kroner ind til en uvildig advokatundersøgelse af sagen. Noget, der ellers ikke var flertal for i Folketinget.

Daler i målingerne efter Støjberg

Nye Borgerlige fik 2,4 procent af stemmerne ved folketingsvalget i 2019, hvor partiet stillede op for første gang.

Siden røg partiet i flere meningsmålinger op i nærheden af opbakning fra 10 procent af vælgerne i takt med, at vælgerne sivede fra Dansk Folkeparti.

Men med Inger Støjbergs nye parti, Danmarksdemokraterne, er Nye Borgerlige dalet i meningsmålingerne.

I den seneste måling, som analyseinstituttet Voxmeter har foretaget for Ritzau, ligger Nye Borgerlige ganske vist til 5,8 procent af stemmerne, men andre målinger spår partiet til at lande noget lavere.