Lippert

Løkke afviser for første gang bestemt regerings-konstruktion: - Der skal flere med

Lars Løkke fortæller også i 'Lippert', at Moderaterne vil løfte topskattegrænsen. Men de rigeste kommer til "at betale lidt den anden vej", lyder det.

På Christiansborg er politikerne lige nu ved at ruste sig til et kommende folketingsvalg.

En af dem er tidligere statsminister og Venstremand Lars Løkke Rasmussen, som nu er blevet formand for Moderaterne – et nyetableret midterparti, som ifølge en ny Megafon-måling for TV 2 og Politiken står til at få afgørende mandater og dermed kan komme til at spille en central rolle under det kommende valg.

Nu løfter Løkke Rasmussen så sløret for nogle af sine politiske ambitioner i programmet 'Lippert', som blev sendt søndag aften på TV 2 NEWS.

Afviser SRM-regering

Et af Moderaternes helt store formål er at skubbe rød og blå blok sammen og danne regering over midten.

Også Radikale Venstre og Socialdemokratiet er positive overfor den idé.

Vi bliver nødt til at føde en regering for Danmark, som er født med et arbejdsprogram

Lars Løkke Rasmussen, formand for Moderaterne

Men ifølge Lars Løkke Rasmussen er det ikke ensbetydende med, at de tre partier skal danne regering sammen, hvis chancen skulle opstå ved det kommende folketingsvalg.

Kunne du se dig selv sidde i regering med Socialdemokratiet og de radikale?

- Ikke isoleret, men jeg vil ikke sidde og ekskludere Socialdemokratiet og Radikale Venstre, fortæller Moderaternes formand.

Hvad betyder "ikke isoleret"?

- Der skal være nogle flere med, eller også skal der være nogle flere, der bærer det politiske program. Det er det, der er hele pointen. Vi bliver nødt til at føde en regering for Danmark, som er født med et arbejdsprogram for Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen.

Moderaterne skal nemlig ikke være parlamentarisk grundlag for hverken en rød eller en blå regering, lyder det:

- Hele vores raison d’être (eksistensberettigelse, red.) er at sige: Danmark har ikke brug for en borgerlig regering. Danmark har ikke brug for en socialdemokratisk eller socialistisk regering. Danmark har brug for en Danmarks-regering.

Men en ny og mere repræsentativ regering er ikke det eneste, Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne vil kæmpe for.

Ingen ret til personfradrag

Ifølge Løkke Rasmussen betaler alt for mange danskere i dag topskat. Derfor vil han have grænsen, for hvornår man skal betale topskat, hævet.

- Vi kommer så til at betale lidt den anden vej, siger Lars Løkke Rasmussen, som selv er blandt top fem (procent, red.) af de rigeste danskere, når man ser på den årlige indkomst.

I dag får alle danskere over 18 år ret til et personfradrag på 46.600 kroner om året. Men står det til Lars Løkke Rasmussen, skal fradraget fremover ikke tildeles top fem procent af de rigeste personer i Danmark.

- Der kommer et par brikker mere, og når du lægger hele det puslespil op, og det gør vi snart, så vil du have et Danmark, der er mere end 20 milliarder rigere i 2030 og, og det er vigtigt, samtidig har et fair skattesystem, siger han.

Vil være kongelig undersøger

Efter folketingsvalget kan en dronningerunde finde sted.

Her besøger de nyvalgte partier på skift Amalienborg for at fortælle dronningen hvem, de mener, skal være kongelig undersøger. Altså hvem der skal lede forhandlingerne om regeringsdannelsen efter valget.

Der skal sidde én for bordenden. Kan du selv det?

- Det forestiller jeg mig ikke, at der vil være opbakning til. Men hvis der var, kunne jeg sagtens påtage mig den opgave, siger Lars Løkke Rasmussen og afviser dermed ikke, at han vil være kongelig undersøger.

I 2019 blev Mette Frederiksen statsminister, efter hun blev valgt som kongelig undersøger. Selvom Lars Løkke Rasmussen altså er åben for at blive kongelig undersøger efter det kommende valg, er det dog ikke umiddelbart med et formål om at blive statsminister.

- Det er jo ikke på nogen måder realistisk (at blive statsminister, red.). Men omvendt er det jo dumt som leder af et politisk parti at stille sig op og sige, at man aldrig nogensinde vil noget, sagde Løkke Rasmussen lørdag til TV 2.

Ti folketingskandidater

Lørdag afholdt Moderaterne deres første sommergruppemøde nogensinde.

Ved sommergruppemødet benyttede Lars Løkke Rasmussen lejligheden til at præsentere en række politiske forslag. På forhånd havde partiet udpeget fire indsatsområder: Sundhed, nær velfærd, medborgerskab og økonomi.

Desuden blev partiets ti spidskandidater offentliggjort. Kandidaterne tæller blandt andet en journalist, en landmand, en forfatter og en advokat.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen kan partiets kandidater tilbyde noget andet til dansk politik, fordi de har erfaring fra "det virkelige liv":

- Vores folk har stærke kompetencer inden for nogle felter, som de har erhvervserfaring med. Sådan må det være, hvis man vil have rigtige mennesker med i politik, og jeg er stolt af det her hold, lød det fra ham lørdag.

Se hele interviewet med Lars Løkke Rasmussen i 'Lippert' på TV 2 PLAY.