Politik

Løkke vil sænke Danmarks "mest væksthæmmende skat", og erhvervslivet jubler allerede

Moderaterne foreslår en besparelse på 12 milliarder kroner i nuværende støtteordninger. Pengene skal lette skattetrykket for dansk erhvervsliv.

Lørdag kunne Moderaterne og formand Lars Løkke Rasmussen slå dørene op for pressen til partiets første sommergruppemøde nogensinde.

Her præsenterede Løkke Rasmussen fire indsatsområder for den kommende valgkamp, som særligt har Danmarks fremtidige økonomi i fokus.

Der skal blandt andet luges grundigt ud i nuværende støtteordninger til erhvervslivet, hvis det står til Moderaterne. Formålet er at finde 12 milliarder kroner, der i stedet kan bruges til at sænke selskabsskatten – og det endda "markant", lyder det.

På den måde sikres det, mener Lars Løkke Rasmussen, at dansk erhvervsliv kan klare sig bedre på verdensplan og være konkurrencedygtig.

Erhvervslivets organisationer var ikke sene til at bakke ham op. "Fornuftigt" og "positivt", lyder det fra Dansk Erhverv og Dansk Industri.

Vil finde 12 milliarder

Moderaterne, som afviser at tilslutte sig hverken rød eller blå blok, lægger med det nye forslag op til at sænke selskabsskatten fra de nuværende 22 procent ned til 15 procent.

For at kunne sænke selskabsskatten med de syv procentpoint vil det ifølge partiet kræve besparelser på 12 milliarder kroner.

Pengene skal findes gennem et udvalg, der skal finkæmme de eksisterende støtteordninger og tilskud til erhvervslivet for dem, der ikke længere er gavnlige, eller som "ingen længere kender effekten af".

Det kunne for eksempel være finansielle puljer, som virksomheder kan søge fra.

Sådan lød det fra Lars Løkke Rasmussen til TV 2 torsdag forud for sommergruppemødet:

- Ved at flytte pengene får vi mere vækst og mere velstand for de samme penge.

Erhvervsministeriet har allerede nedsat en tilsvarende ekspertgruppe, der skal se på fremtidens støtteordninger til erhvervslivet og som har fået til opgave at finde en besparelse på 3,5 milliarder kroner om året på området.

De 3,5 milliarder skal bruges til forskning, uddannelse, grøn omstilling og skattelettelser. Men står det til Moderaterne, skal beløbet altså være noget højere og pengene udelukkende bruges på sidstnævnte.

Selskabsskat skader væksten mest

Moderaternes forslag får med det samme opbakning hos flere erhvervsorganisationer.

Blandt andre hos Dansk Erhverv, der hilser forslaget om en sænkning af selskabsskatten mere end velkommen.

Det skyldes ifølge Jacob Ravn, advokat og skattepolitisk chef i organisationen, at selskabsskatten er den "ubetinget mest vækst-skadelige type af beskatning, vi har i Danmark".

Noget, som også både Produktivitetskommissionen og OECD tidligere har påpeget.

- Vi mener, det er fornuftigt at sænke selskabsskatten. Det kan betyde, at en virksomhed får bedre mulighed for at investere i sig selv, købe bedre maskiner og lave bedre produkter. I det hele taget er der en lang række positive ting knyttet til at sænke selskabsskatten, siger han til TV 2.

En årsag er, at de vesteuropæiske lande, vi normalt sammenligner os med, for eksempel Sverige og Holland, allerede har lavere selskabsskatter end Danmark, og det gør det mere attraktivt at drive virksomhed uden om os.

Men Moderaternes forslag bliver jo på bekostning af andre ting, for eksempel virksomheders adgang til støtte og tilskud. Hvad tænker du om det?

- Det kommer meget an på, hvilke ordninger man fjerner. Men overordnet set er selskabsskatten så hæmmende for væksten, at det bliver svært at finde nogen støtteordninger, hvor det alligevel ikke bliver mere gavnligt at fjerne dem for at sænke skatten.

Både et internationalt og et hjemligt perspektiv

Hos Dansk Industri mener man tilsvarende, at det er "positivt", at Moderaternes forslag er kommet på banen. Det fortæller skatteøkonom i organisationen, Bo Sandberg, til TV 2.

Han peger ligeledes på selskabsskattens evne til at begrænse væksten i et land.

- Det er vigtigt at slå fast, at der både er et internationalt perspektiv i det, fordi vi efterhånden ligger i den høje ende i forhold til andre EU-lande. Men også i høj grad efter hjemlige danske forhold er det en skat, der er med til at hæmme investeringer og som i sidste ende også bæres af lønmodtagerne, siger han.

Ifølge en analyse fra Dansk Industri vil der fra næste år være 16 EU-lande, der har en lavere selskabsskat end Danmark.