Politik

Venstre vil give deltidsansatte ret til at arbejde fuldtid

Borgmester i Høje-Taastrup Kommune mener ikke, at forslaget giver mening. Det kan ifølge ham allerede lade sig gøre i vid udstrækning i hans kommune.

Venstre foreslår, at personer, der er deltidsansatte på velfærdsområdet i landets kommuner, skal kunne gå op på fuldtid i stedet, hvis de ønsker det.

Det er meldingen fra partiet på andendagen af Venstres sommergruppemøde.

Forslaget omhandler primært deltidsansatte personer indenfor de ”store velfærdsområder” såsom pædagoger, SOSU-assistenter og sygeplejersker.

Udmeldingen kommer, fordi Danmark står midt i en beskæftigelseskrise, siger Sophie Løhde, der Venstres politiske ordfører.

- Vi har en massiv mangel på medarbejdere i ældreplejen, sundhedsvæsenet og daginstitutioner, så vi præsenterer det her forslag, så vi kan få flere varme hænder og hoveder, så flere deltidsansatte kan gå op på fuldtid, lyder det fra Sophie Løhde.

- Man mærker det også i danske virksomheder, som må sige nej til ordrer og indtjening, fordi de ikke kan få medarbejdere. Det skal vi have gjort noget ved.

Skal være med at øge arbejdskraften

Ifølge tal, som Venstre har fra Danmarks Statistik, er 56.000 personer i ufrivillig deltidsansættelse i dag.

Men ifølge Fagbevægelsens Hovedorganisation, der stillede nogenlunde samme forslag i foråret, er der tale om cirka 22.000 personer i det offentlige, der gerne vil arbejde flere timer, end de gør.

- Vi ved, at der er mange, som gerne vil arbejde lidt mere, men de får nej i dag. FOA, som repræsenterer landets social- og sundhedsansatte har påpeget, at hver femte på deltid ønsker at arbejde flere timer, så det skal de dygtige medarbejdere da have mulighed for, lyder det fra Sophie Løhde.

Lyn-analyse

Venstre er en patient i kritisk tilstand, men hvor tilstanden har stabiliseret sig. Det har været martret af en lang række interne skænderier, og en række profiler har forladt partiet - heriblandt Lars Løkke og Inger Støjberg. Det er et parti, der er ramt på selvtilliden, og som ved de seneste målinger har ligget noget underdrejet.

Vi kan se på den seneste måling, der kom i går, at der nu er et borgerligt flertal, og at Venstre er på vej til at blive det største parti på den borgerlige blok.  

Generelt håber partiet at kunne afhjælpe mangel på arbejdskraft.

Så løsningen på rekrutteringsproblemer i det offentlige er strammere lovgivning?

- Det her er ét element ud af flere, som skal gøre noget ved det hovedproblem, der er i Danmark i forhold til, at vi mangler hænder i den offentlige sektor. Det er også en hovedudfordring i den private sektor. Det her vil sikre, at vi blandt andet i ældreplejen kan få 2000 flere varme hænder, og det er der akut brug for. Alle kommuner har problemer her.

Hun siger, at det er nemt som politiker at love penge til højre og venstre. Det, der er brug for, er konkrete løsninger, siger den politiske ordfører. Og der kommer også penge med Venstres forslag, lover hun.

- Når man ønsker som deltidsansat at gå op i fuldtid, skal man selvfølgelig have løn for at arbejde mere. Der følger krone til krone-finansiering med. Det er en del af Venstres velfærdsløfte, siger Sophie Løhde.

Borgmester: Det er allerede i effekt

Høje-Taastrup Kommunes borgmester, Michael Ziegler (K), kan ikke se behovet for forslaget.

Han er af den klare opfattelse, at hvis der er medarbejdere i hans kommune, der ønsker at gå fra deltid til fuldtid, kan det lade sig gøre i de fleste tilfælde. Han taler i kraft af sit hverv som borgmester og ikke som formand for Løn- og Personaleudvalget i Kommunernes Landsforening.

- I langt de fleste tilfælde kan man bare sige til, og så vil man finde en løsning på det, fordi der er brug for arbejdskraften, siger han til TV 2.

- I langt de fleste tilfælde kan man bare sige til, og så vil man finde en løsning på det, fordi der er brug for arbejdskraften, siger Michael Ziegler. Video: Emil Eire Frerk Olsen

I de tilfælde, hvor det ikke kan lade sig gøre, er der som regel en god grund, siger han. Som regel er det, at vagtplanerne går op, og der er nok hænder til opgaverne. Men hvis det skal blive en ret for deltidsansatte at skifte over til at blive fuldtidsansat, kan det blive en udgift for arbejdspladserne, mener borgmesteren.

- Hvis der kommer en overnormering, giver det ikke mening at lave sådan en ret, fordi det vil gøre vores drift dyrere, siger Michael Ziegler.

Venstre holder pressemøde i anledning af partiets sommergruppemøde fredag.