Russisk ambassadør i Danmark raser over visumrestriktioner

Skal russeres visummuligheder begrænses, skal det ske i hele EU, siger minister. Russisk ambassadør er imod.

Den russiske ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, ser mulige visumrestriktioner mod russiske turister som brud på menneskerettighederne.

Det siger den russiske ambassadør i en skriftlig meddelelse til Ritzau.

- Kort sagt huskes menneskerettighederne i Vesten tilsyneladende kun, nĂĄr det er gavnligt, og man glemmer dem uden anger, nĂĄr det handler om russere, siger Vladimir Barbin i meddelelsen.

Udtalelsen fra den russiske ambassadør kommer, efter at Finland og Estland har opfordret resten af EU-landene til at indstille alle udstedelser af turistvisa til russiske statsborgere. Det har sat skub i debatten i Danmark.

Det kritiserer den russiske ambassadør.

- En indførelse af restriktioner baseret på passets farve er lige det samme som forskelsbehandling baseret på race, nationalitet eller køn, siger Vladimir Barbin.

Den russiske ambassadør henviser til, at bevægelsesfriheden mellem landene er en menneskeret – og ikke et privilegium. I meddelelsen omtaler han den russiske invasion af Ukraine som "en særlig militær operation".

Flere lande strammer visumregler

Finland, der grænser op til Rusland, vil fra næste måned drastisk skrue ned for antallet af visa til russiske statsborgere.

Det oplyser den finske udenrigsminister, Pekka Haavisto, tirsdag.

Ifølge ministeren bliver antallet af visa til russere fra 1. september begrænset til 10 procent af det nuværende antal.

Fredag besluttede den estiske regering at begrænse indrejsen for russiske statsborgere.

Det baltiske land følger dermed i fodsporet på Tjekkiet, Polen, Letland og Litauen, som helt eller delvist har lukket grænserne for rejsende fra Rusland.

Tre gange sĂĄ mange turistvisa til russere

I Danmark er der i de første fem måneder af 2022 bevilget næsten tre gange så mange turistvisa til russiske statsborgere som i hele 2021. Det fremgik i weekenden af en Politiken-historie baseret på tal fra Udlændingestyrelsen.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) kaldte tallene for "overraskende". Han opfordrede desuden til at finde en fælles europæisk løsning i EU-regi.

Siden Rusland påbegyndte sin invasion af Ukraine 24. februar, har russiske fly fået flyveforbud i europæisk luftrum. Noget, der har fået den decimerede russiske turisme til at søge mod de landfaste grænseovergange.

Allerede i marts blev der iværksat EU-sanktioner for at ramme magtfulde og rige russiske oligarker og indflydelsesrige forretningsfolk med operationsradius i Vesten.

Men den menige russer har fortsat kunnet tage pĂĄ ferie til bĂĄde Bergen, Benidorm, Palma og Paris.