Politik

På fem punkter kan Danmark gøre det bedre, siger Mette Frederiksen

- Klimaforandringerne er ikke længere en fremtidig problemstilling. De er her nu, fremhæver Mette Frederiksen (S) på pressemøde.

Der er ifølge regeringen fem centrale udfordringer og problemer i det danske samfund.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde tirsdag i forbindelse med Socialdemokratiets sommergruppemøde i Odense.

De fem udfordringer er de vigtigste at få løst lige nu, siger hun.

Som den første udfordring nævner Mette Frederiksen inflationen og de stigende priser.

- Inflationen er djævelsk, og den kan ødelægge familiers økonomi, og derfor vil vi gøre, hvad vi kan fra regeringens side for at sikre, at vi hjælper dem, der har behov, siger hun og fremhæver blandt andet dem, der bor til leje.

Konkret foreslår regeringen et loft over stigende huslejepriser, der ventes at ramme titusindvis af danskere.

Af andre udfordringer peger statsministeren velfærdssamfundet. Her siger hun, at mange oplever "velfærd uden velfærd", og at der er rigtig meget administration og bureaukrati, men ikke tid til det vigtigste.

Levende landdistrikter og beboelige byer

Tredje udfordring er ifølge Mette Frederiksen udlændingepolitikken. Her adresserer statsministeren særligt piger og kvinder, der ikke har samme rettigheder som mænd.

- Til trods for at en del af jer, der er kommet til Danmark, klarer jer godt og passer jeres arbejde, er der stadig alt for store integrationsproblemer. Det gælder især piger og kvinder, der undertrykkes og ikke har de samme rettigheder som os andre, siger hun.

Udlændingepolitik er tredje punkt på listen. Her adresserer statsministeren særligt piger og kvinder, der ikke har samme rettigheder som mænd. Mange går ikke på arbejdsmarkedet, og Mette Frederiksen drister sig til at gentage, at der skal gøres noget ved utrygheden på s-togsstationer, hvor hun blev upopulær af at tale om indvandrerdrenge. Video: Maria Camila Lund Frederiksen

Dernæst nævner Mette Frederiksen forskellen på by og land. Ifølge hende er der behov for levende landdistrikter og byer, der er råd til at lave i. Hun ønsker også et "fortsat opgør med centraliseringen".

Sidste punkt på regeringens dagsorden er klimaforandringerne. Her er der også behov for nye initiativer, mener Mette Frederiksen, der tilføjer, at det vil blive fremlagt.

- Det er dejligt vejr, men det er blevet varmere, og floderne tørrer ud. Klimaforandringerne er ikke længere en fremtidig problemstilling. De er her nu, og derfor er der behov for nye initiativer, siger Mette Frederiksen.

Mistrivsel blandt børn indgår ikke i indsatsområder

Det vækker undren blandt en af de fremmødte journalister ved pressemødet, at der ikke blandt udfordringerne nævnes mistrivsel blandt børn og unge. Det udspringer af, at SF for nylig foreslog at oprette et ministerium, der skulle fokusere på det område.

Journalisten vil derfor vide, hvordan Mette Frederiksen – der gik til valg på i 2019 at være "børnenes statsminister" – ikke har mistrivsel blandt børn og unge med i de fem indsatsområder.

Frederiksen understreger, at de fleste har det godt og trives. Og regeringen har blandt andet tilføjet penge til folkeskolen og indført minimumsnormeringer i denne valgperiode.

Men hun medgiver også, at når der er så mange børn og unge, der har det skidt, som vi ser i dag, er opgaven ikke løst.