Politik

Måling er en "kæberasler" til Ellemann - selv Venstres vælgere vil hellere have Pape som statsminister

Over halvdelen af de vælgere, der stemte på Venstre ved sidste valg, foretrækker i dag de konservatives leder som statsminister.

Søren Pape Poulsen er klart den foretrukne blå statsministerkandidat.

Det viser en ny Megafon-måling, der er foretaget for TV 2 og Politiken, efter at den konservative formand mandag meldte sig på banen som statsministerkandidat.

Hans forspring er til at få øje på: 53 procent af de adspurgte foretrækker Pape, hvis de skal vælge imellem de to borgerlige kandidater. Det er mere end dobbelt så mange, som peger på Venstres Jakob Ellemann.

Mest troværdige partileder

Det er i sig selv ikke overraskende, at vælgerne samlet set hellere vil have Pape end Ellemann.

Søren Pape har rangeret som den mest troværdige partileder i hver eneste af de årlige troværdighedsmålinger, Megafon har lavet siden valget i 2019.

Ved dette års måling, der kom i juni, satte lige knap halvdelen af de adspurgte kryds ud for Pape, da de blev bedt om at vælge de tre mest troværdige partiledere. Nummer to på listen var SFs Pia Olsen Dyhr, som blev nævnt af hver tredje. Statsminister Mette Frederiksen kom lige efter på en tredjeplads.

Venstre-vælgere peger på Pape

Mere opsigtsvækkende er der også et klart flertal til den konservative kandidat, hvis man sorterer alle de røde vælgere fra.

Og hvis Jakob Ellemann håber at kunne søge støtte fra sine egne, kan han godt tro om igen. Kun 33 procent af Venstres vælgere fra sidste valg ønsker Ellemann som statsminister – 54 procent af dem peger på Pape.

Der er faktisk ikke et eneste partis vælgere, der hellere vil have Ellemann end Pape.

Både mænd og kvinder foretrækker den konservative leder. Og billedet gentager sig, når man ser på, hvilken region folk bor i og hvor lang en uddannelse, de har. Pape får flest stemmer på alle parametre.

Lyn-analyse

Den her måling er en kæberasler til Jakob Ellemann og Venstre. Det er bemærkelsesværdigt, at der blandt samtlige blå vælgere er flest, der foretrækker Søren Pape som statsminister. Men det er især en begmand til Ellemann, at over halvdelen af Venstre egne vælgere fravælger ham og peger på den konservative formand.

Hvis Pape kan holde fast i populariteten, har han gode chancer for at blive den samlende figur, som de borgerlige vælgere kan enes om. Især fordi han også udfordrer Ellemann rent politisk ved at trække længere til højre på eksempelvis økonomi og udlændinge.

Blå blok er marginalt større end rød

At dømme efter de to blå statsministerkandidaters meldinger mandag, så vil begge søge opbakning inden for den borgerlige lejr.

- Vi skal have en borgerlig statsminister. Og vi skal have den på borgerlige stemmer, lød det for eksempel fra Søren Pape.

Men indtil videre har ingen af de andre blå partiledere afgjort, hvem de vil stille sig bag, når der skal samles mandater til en statsministerpost.

I den seneste meningsmåling fra Megafon var blå blok marginalt større end rød med 48,5 procent mod 47,8. Samme tendens ses i den nyeste måling, Voxmeter har lavet for Ritzau. Her ligger blå blok til 50 procent og rød blok til 47,6.