Politik

Venstre vil lukke alle jobcentre i nyt beskæftigelsesudspil

Det er ifølge partiet vigtigt, at borgerne i højere grad selv bestemmer, hvem der skal hjælpe dem tilbage på arbejdsmarkedet.

Venstres budskab var klart, da partiet på et pressemøde uden for Christiansborg mandag gav et bud på en helt ny reform af beskæftigelsesindsatsen i Danmark:

De vil nedlægge landets jobcentre.

- Vi tror ikke, at der kan lappes og småjusteres på det nuværende system. Vi vil afskaffe det beskæftigelsessystem, man kender i dag. Vi vil nedlægge jobcentrene. Vi vil erstatte dem med en helt ny indsats, hvor mennesker er i centrum, sagde Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, på pressemødet.

Det betyder, at medarbejderne i fremtiden skal bruge mindre tid på bureaukrati og mere tid på at hjælpe de ledige i arbejde.

Morten Dahlin (V), som er medlem af folketingets beskæftigelsesudvalg, uddybede behovet for at "starte på en frisk".

- Vi vil bygge en ny og mere fri beskæftigelsesindsats ud fra seks bærende principper. Et af dem er, at vi vil give ledige et frit valg. Vi bliver nødt til at tage udgangspunkt i, at vores behov er forskellige, sagde Morten Dahlin på pressemødet.

Seks principper i Venstres reform

Der er seks principper i Venstres reform af beskæftigelsessystemet: 

  1. Frit valg til at vælge den indsats, der skal hjælpe én tilbage til arbejdsmarkedet.
  2. Dem, der har stærk tilknytning til arbejdsmarkedet, skal have mere frihed. Færre krav og mindre kontrol. 
  3. Vi skal støtte dem, der har større behov, bedre. 
  4. Det skal i langt højere grad betale sig at arbejde. 
  5. De, som snyder, skal sanktioneres. Og de skal sanktioneres hårdere end i dag. 
  6. Beskæftigelsesindsatsen skal være langt mindre bureaukratisk og mere effektivt. 

Frie valg tilbage til borgerne

Desuden mener Venstre, at de ledige selv skal bestemme, om det er A-kassen, en civilsamfundsorganisation, en privat leverandør eller kommunen, der skal stå for at hjælpe dem i job.

- Vi tror på, at det frie valg gør, at den enkelte ledige får den rigtige støtte og samtidig tager et ansvar for sin egen situation, sagde Morten Dahlin.

Han nævnte, at for en person med handicap kan det være en handicaporganisation, der bedst kan varetage opgaven om at komme i job.

- Det kan være, at det er den offentlige aktør, der er den rigtige for den ene. Det kan være, at det er A-kasse, der er den rigtige til at hjælpe for den anden, udtalte Morten Dahlin mandag til TV 2.

Det er ifølge Morten Dahlin vigtigt, at valget i højere grad ligger hos borgerne, fordi de på den måde også kan tage et "større ansvar for deres egen vej tilbage til arbejdsmarkedet" og igen tage del i "det største fællesskab vi har i Danmark, nemlig arbejdsfællesskabet".

12 milliarder kroner om året bruges i alt på den danske beskæftigelsesindsats. 5 milliarder bruges på administration af jobcentrene, og det er ifølge Morten Dahlin alt for meget. Det er penge, der kunne bruges mange andre steder i samfundet.

Nyt tiltag gavner også de svageste

For privatpraktiserende socialrådgiver Maj Thorsen, der hjælper borgere, der er kommet i klemme i systemet, er det tiltrængt med et kig på den beskæftigelsesindsats, der er i dag.

- Sagen er den, at der er rigtig mange syge og sårbare og udsatte borgere i landets jobcentre, der i dag bliver presset alt for meget i den indsats, de er i, sagde hun mandag til TV 2.

Venstre mener ifølge Morten Dahlin, at det nye udspil både vil gavne dem, der har en stærk tilknytning til arbejdsmarkedet, og de svageste systemet:

- Når vi lader dem, der har en stærk tilknytning til arbejdsmarkedet, blive mødt med mindre proces og mindre bureaukrati, bliver der også flere ressourcer til rent faktisk at tage sig af dem, der har behov for støtte og hjælp.

Han understreger, at dem, der ønsker det, stadig vil kunne gå til et offentligt tilbud.

- Men det kunne jo også være, at der var en civilsamfundsorganisation, der ønskede at byde ind på det her.

Skal favne de syge bedre

Ifølge Maj Thorsen skal en stor ændring af systemet være med til at forbedre systemet, som lige nu på ingen måde gavner de syge og sårbare med de mange krav, der er til dokumentation.

Men hun mangler stadig svar på, hvordan Venstre vil håndtere borgere med kroniske sygdomme, de mest sårbare og sociale udsatte i det nye udspil – som er dem, der står længst væk fra arbejdsmarkedet.

- Det syntes jeg ikke, at jeg hørte noget om fra Morten Dahlin. Venstre skal altså også favne de mange tusinde borgere, der er syge.

Maj Thorsen mener, at det vigtigste er, at de svageste kommer ud af jobcentrene:

- Jobcentrene må for min skyld stadig gerne varetage de borgere, der er raske ledige og har nemmere ved at komme ud på arbejdsmarkedet, men der er en stor gruppe, som skal ud af de jobcentre. Det er bare ikke godt nok, sådan som det er i dag.