Søren Pape vil være statsminister

Søren Pape Poulsen går til valg med ambitionen om at kunne få enderne til at mødes i den borgerlige lejr.

De konservatives formand, Søren Pape Poulsen, går til valg som statsministerkandidat.

Sådan lyder det mandag på et pressemøde på Christiansborg med Statsministeriet i baggrunden.

- Danmark er et fantastisk land. Men der er stadig meget, vi kan gøre bedre, indleder han pressemødet.

- Vi skal passe på Danmark og på vores værdier. Det går jeg til valg på. Og jeg går til valg som statsministerkandidat, siger han.

Dermed bliver Pape den anden statsministerkandidat i blå blok, hvor også Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen har meldt sit kandidatur.

Meldingen kommer, efter at den konservative formand mandag morgen skrev på Facebook, at han havde noget, han ”gerne vil fortælle til hele Danmark”. Derudover ville han holde spændingen lidt endnu, skrev han.

Jeg har den rette erfaring fra både politik og arbejdsmarkedet

Søren Pape Poulsen, Det Konservative Folkepartis formand og statsministerkandidat

Og nu er spændingen udløst.

- Jeg er klar, siger den nye statsministerkandidat.

Opfordrer til samarbejde i blå blok

Pape går til valg med ambitioner om at "tage ansvar for helheden". Han mener, at han kan få enderne til at mødes og henvender sig direkte til alle partilederne i den borgerlige lejr.

- Jeg ved, at vi kan finde ud af det sammen. Jeg kender jer og respekterer jer. Når jeg taler med jer hver især, er det tydeligt, hvor meget vi har til fælles. Vi skal lytte til hinanden. Alle kan ikke få alt gennemført, men alle skal naturligvis have indflydelse, siger han.

Der er blevet indgået mange store brede aftaler de seneste år, og "det er godt for Danmark, at vi er mange, der bliver enige". Men, fortsætter han:

- Kære venner i den borgerlige lejr. Det er os, der har mest til fælles. Vi skal få det hele til at hænge sammen. Det ved jeg, at vi kan, siger Pape på pressemødet.

Den konservative formand fortæller, hvorfor han mener, at han vil være den bedste statsminister for Danmark.

- Jeg mener, at jeg har den rette erfaring fra både politik og arbejdsmarkedet. Jeg har 18 års erhvervserfaring uden for Christiansborg. Jeg har derudover skulle få velfærden og det brede samarbejde til at fungere som borgmester i en af landets største kommuner (Viborg, red.). Jeg har ministererfaring. Jeg har siddet i en tidligere regerings ledelse. Jeg står fast på mine værdier, også når det strammer til, siger han.

- Det er en bunden opgave at tage sig af dem, som ikke kan selv

Den offentlige sektor sander mere og mere til, siger Pape, som vil have mere fokus på sundhedsvæsenet.

- Hver gang vi politikere tror, at det hele kan løses med mere dokumentation, flere penge, puljer, flere regler. Vi er ikke lykkedes som samfund, når alle vores ældre ikke bliver behandlet ordentligt. Når vi ikke har tilstrækkelig omsorg og selv kan vælge pleje.

- Det er noget af det mest uværdige, jeg har oplevet mit liv, siger Pape om scener fra TV 2s dokumentar 'Plejehjemmene bag facaden', der viste uværdig behandling af ældre på flere af landets plejehjem.

- Det er noget af det mest uværdige, jeg har oplevet mit liv, siger Pape om scener fra TV 2s dokumentar 'Plejehjemmene bag facaden', der viste uværdig behandling af ældre på flere af landets plejehjem. Video: John Hiep Anh Nguyen

Bureaukrati og skærmtid kiler sig ind mellem borgerne og de ansatte, lyder det videre.

- Det kan vi gøre bedre. Ved at tro på de ansatte, så sygeplejersken kan gøre det, hun er god til. Prioritere omsorg og behandling frem for dokumentation. Det er en bunden opgave at tage sig af dem, som ikke kan selv, mener han.

Meningsmålinger viser fremgang

Der har i længere tid været spekulationer om, hvorvidt Søren Pape ville melde sig ind i kampen om statsministerposten. Blandt andet tilbage i december sidste år, hvor han udtalte sig om det.

- Det må give sig selv, at hvis jeg skulle vælge at melde mig som kandidat, så er det naturligt, at det er den kandidat, der har flest mandater bag sig, der selvfølgelig bliver forhandlingsleder, sagde han til Politiken.

Den seneste Megafon-måling lavet for TV 2 og Politiken viser, at Det Konservative Folkeparti står til at få 13,4 procent af stemmerne (et mulehår foran Venstres 13,1 procent) ved det kommende folketingsvalg og dermed blive det største parti i blå blok. Ved valget i 2019 fik de 6,6 procent af stemmerne.

Ifølge Ritzau viser en ny Voxmeter-måling nærmest dødt løb mellem de to store blå partier med 13,3 procent til Det Konservative Folkeparti og 13,4 til Venstre.

Det er et helt andet billede end valget i 2019, hvor Det Konservative Folkeparti fik 6,6 procent af stemmerne, og Venstre fik 23,4.

Og B.T. berettede i sidste uge om en måling, der viser, at et stort flertal hellere vil have Søren Pape som statsminister end Venstres Jakob Ellemann. I målingen, der er foretaget af Yougov, sværger 70 procent af vælgerne til den konservative formand.

Tirsdag til torsdag holder Det Konservative Folkeparti sommergruppemøde på Egelund Slot ved Fredensborg, og det er planlagt, at Pape i den forbindelse også holder pressemøde onsdag.