Politik

Papes kandidatur kan blive til Mette F.'s fordel, siger politisk redaktør

Søren Pape har låst sig selv ved kun at ville være statsminister for en borgerlig regering, mener kommentator. Men han er ikke afskrevet på forhånd.

Det har længe ligget og ulmet, at Søren Pape Poulsen skulle melde sig som statsministerkandidat.

Mandag skete det så, og det er ikke på forhånd udelukket, at den konservative formand kan blive den næste til at lede Danmark efter den kommende valgkamp.

Det siger TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

Søren Pape havde ifølge den politiske redaktør næppe erklæret sig som statsministerkandidat, hvis rød blok stadig så ud til at vinde næste valgperiode uden kamp. Så havde Pape formentlig lænet sig tilbage og ladet Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, lægge ansigt til et blåt valgnederlag.

Men nu er situationen en anden, siger Hans Redder.

- Dansk politik er enormt tæt, og det er ikke udelukket, at Søren Pape kan være Danmarks næste statsminister, siger han.

Til Mette Frederiksens fordel?

Ifølge den politiske redaktør giver det uforudsigelighed og spænding i valgkampen, at der nu er to blå statsministerkandidater.

- Dynamikken ændrer sig jo i den valgkamp, der formentlig er få uger fra formelt at blive udskrevet, fordi vi nu står i en situation, hvor man formelt heller ikke ved, hvem der bliver statsminister, hvis der bliver blåt flertal. Det er kastet fuldstændig op i luften, siger han.

Den uforudsigelighed vil statsminister Mette Frederiksen (S) kunne bruge til sin fordel i en kommende valgkamp.

For ifølge Hans Redder giver det hende mulighed for at sætte spørgsmålstegn ved, hvad det er for en politik, der bliver ført, hvis magten tipper til blå blok.

Pape låser sig

En anden udfordring for Sørens Papes statsministerprojekt er, at han på mandagens pressemøde låste sig til kun at kunne blive statsminister for en borgerlig regering. Det siger politisk kommentator Hans Engell.

Han minder om, at den seneste konservative statsminister, Poul Schlüter, aldrig meldte sig som statsministerkandidat, og at han også kom til posten ad en lidt anden vej, end Pape nu udstikker foran sig, ved at søge opbakning uden for blokken.

- Pape låser sig til, at hvis han skal være statsminister, vil det kræve et rent blåt flertal i Folketinget. Der afskærer han jo nogle muligheder i de forhandlinger, som kan blive ekstremt komplicerede. Han låser sig på et tidspunkt, hvor han ikke behøver at låse sig, siger den politiske kommentator.

Det er første gang i 24 år, at Det Konservative Folkeparti har lagt billet ind på Statsministeriet. Med undtagelse af valgperioden fra 2015 til 2019, hvor Dansk Folkeparti var det største borgerlige parti, har Venstre med afstand haft flest mandater i den blå lejr.

- Det er første gang, hvor de konservative virkelig brænder igennem og nu stiller med en statsministerkandidat på fuldstændig lige fod med Venstre, siger Hans Engell, politisk kommentator.

Den seneste Megafon-måling lavet for TV 2 og Politiken viser, at Det Konservative Folkeparti står til at få 13,4 procent af stemmerne – et mulehår foran Venstres 13,1 procent – og dermed blive det største parti i blå blok.

Ingen af de andre fem blå partier vil endnu melde ud, om de peger på enten Jakob Ellemann-Jensen eller Søren Pape som deres statsministerkandidat.