Politik

Pape har noget, han gerne vil fortælle – og analytiker har et godt bud på hvad

Måling på måling har vist opbakning til de konservative. Nu tager Søren Pape efter alt at dømme konsekvensen og melder sig som statsministerkandidat.

Vi ved ikke, hvad Søren Pape Poulsen (K) "gerne vil fortælle til hele Danmark" onsdag formiddag, som han skriver på Facebook.

Men TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren har et ret godt bud:

- Det vil være oplagt at komme med en melding om, at han ved det næste folketingsvalg vil gå efter at blive statsminister.

Valgkampen er reelt i gang

Søren Pape Poulsen skriver mandag morgen på Facebook, at han inviterer til pressemøde klokken 10.30 for at dele en melding med danskerne.

- Nogle vil nok gætte på, hvad det er, pressemødet handler om. Men jeg vil holde spændingen lidt endnu. Jeg vil dog allerede nu gerne sige: Jeg har ambitioner for Danmark, skriver han.

Valget er som bekendt ikke udskrevet endnu, men Radikale Venstre har varslet, at de vil vælte regeringen ved Folketingets åbning, hvis ikke statsminister Mette Frederiksen (S) selv har udskrevet valg inden da.

Dermed er valgkampen på vej op i omdrejninger, selvom vi endnu ikke kender valgdatoen.

Tydeligt billede i målingerne

Søren Pape Poulsen har tidligere lovet at bekende kulør – om han er statsministerkandidat eller ej – før næste valg. Det tidspunkt, vil mange mene, må være nu.

- Det er jo en melding, han har varmet op til de seneste halvandet til to år, at han måske gerne vil være det borgerlige Danmarks statsministerkandidat. At hvis danskerne viser ham tillid, så vil han gerne stille sig i spidsen for at lede det her land, siger Jesper Vestergren.

Meningsmålingerne er også kun gået Pape og de konservatives vej i de seneste mange måneder. I TV 2s seneste Megafon-måling, der blev foretaget for en måned siden, stod partiet til 13,4 procent af stemmerne. Et mulehår foran Venstres 13,1 procent.

B.T. berettede i sidste uge om en måling, der viser, at et stort flertal hellere vil have Søren Pape som statsminister end Venstres Jakob Ellemann. I målingen fra Yougov sværger 70 procent af vælgerne til den konservative formand.

- Den tendens ser de konservative også i deres egne målinger. Det er derfor, de nu formentlig melder klart ud, at han går efter at blive statsminister, siger den politiske analytiker.

Isen kan bære

Hvis blå blok ender med to statsministerkandidater, vil det være en helt ny situation.

Der har ikke været en konservativ statsministerkandidat, siden Poul Schlüter gik af som statsminister i 1993.

- Men der er sket en del i meningsmålingerne siden valget. Venstre er næsten blevet halveret, og mange af de stemmer er gået til de konservative, der oplever en opblomstring. De har altså været ude at mærke på isen og konstateret, at den kan bære, siger Jesper Vestergren.

Søren Pape vil levere sin besked til danskerne på et pressemøde på Christiansborg klokken 10.30.

Tirsdag til torsdag holder Det Konservative Folkeparti sommergruppemøde på Egelund Slot ved Fredensborg, og det er planlagt, at Pape i den forbindelse holder pressemøde onsdag.

Du kan følge pressemødet med Søren Pape Poulsen live her på TV2.DK og på TV 2 NEWS.