Politik

Det er en meget særlig situation, siger Mette Frederiksen om Pape-udmelding

Med Søren Pape (K) som statsministerkandidat bliver næste valg en folkeafstemning om Arne-pensionen, mener Mette Frederiksen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) reagerer nu på, at hun til næste valg skal op imod hele to statsministerkandidater fra blå blok.

- Det er en meget, meget særlig situation, at man i en opposition ikke kan finde ud af, hvem man stiller med som statsministerkandidat. Nu er der jo to statsministerkandidater, og det kan være, at der kommer flere, siger Mette Frederiksen til TV 2.

Men du vil jo gerne åbne for et samarbejde ind over midten, hvorfor er det så ikke godt at se flere bud netop ind over midten?

- Der kan kun være én statsminister i landet, men det, vi kan samtidig med det, er at sikre en bred regering, der samarbejder om de udfordringer, danskerne har. Og dem er der mange af, siger statsministeren i Oslo, hvor hun i øjeblikket deltager i et topmøde med de øvrige nordiske statsministre samt Tysklands forbundskansler, Olaf Scholtz.

Valget bliver en afstemning om Arne-pensionen

Mette Frederiksen hæfter sig også ved, at den konservative formand ønsker at afskaffe den såkaldte Arne-pension, som var Socialdemokratiets største mærkesag ved sidste folketingsvalg.

Socialdemokraterne landede i 2020 aftalen om tidlig tilbagetrækning med opbakning fra SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Siden har flere partier meldt ud, at de nu ønsker at bevare ordningen. Både Nye Borgerlige, Venstre og senest Radikale Venstre har opgivet deres modstand mod Arne-pensionen.

Men ikke Det Konservative Folkeparti. Så sent som under formiddagens pressemøde gentog Søren Pape, at han vil af med Arne-pensionen, hvis han kan få flertal til det.

- Det står klart, at Arne-pensionen bliver afskaffet med Søren Pape som statsminister, og der kommer til at være store besparelser på velfærdsområdet, og det er ikke den rigtige vej at gå, siger statsministeren.

- Vi skal blive ved med at føre en ansvarlig økonomisk politik i Danmark, men vi skal gøre det på en socialt retfærdig måde. Og det, at vores nedslidte ikke længere skal have adgang til en værdig tilbagetrækning, har været vigtigt at få på bordet i dag. Dermed bliver det næste valg en folkeafstemning om blandt andet Arne-pensionen.

Frederiksen holder selv pressemøde i morgen

Mette Frederiksen holder selv pressemøde tirsdag eftermiddag i forbindelse med partiets sommergruppemøde.

Hun har endnu ikke udskrevet det, der altså kan blive et valg om Arne-pensionen – og et valg mellem tre statsministerkandidater for første gang i flere årtier.

Dagens gamechanger, altså at der nu er endnu en statsministerkandidat, kan meget vel blive til hendes fordel, mener TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

For det giver Mette Frederiksen mulighed for at stille spørgsmålstegn ved, hvad det er for en politik, der vil blive ført, hvis magten tipper til blå blok? Og hvem skal stå i spidsen for den?

De to borgerlige konkurrenter skal også passe meget på med at angribe hinanden.

- Det er en delikat balance, som vi også kommer til at se i løbet af valgkampen, mellem at de er konkurrenter, og at de skal forsøge at gøre det klart over for vælgerne, at der er forskel på dem, men de skal ikke bekæmpe hinanden. For så er der kun én, der drager fordel af det, og det er Mette Frederiksen, lyder det fra Hans Redder.

Valgperioden udløber 4. juni næste år, men Radikale Venstre har varslet, at de vil vælte regeringen ved Folketingets åbning 4. oktober, hvis statsministeren ikke selv har udskrevet valg inden da.