Politik

Støjberg stødte sammen med Messerschmidt i debat: - Jeg er rigtig glad for, at vi ikke er gift

For ikke så længe siden drømte Morten Messerschmidt om at få Inger Støjberg som formand for DF. Nu vil de vise, hvor forskellige de er.

Inger Støjberg er nærmest blevet "dronning af højrefløjen", mener Morten Messerschmidt (DF), selvom hun endnu ikke har præsenteret vælgerne for særlig meget af Danmarksdemokraternes politik.

Men Inger Støjberg har ikke tænkt sig at bruge sin valgkamp på at diskutere med andre blå partier.

Det siger hun i Radio4-programmet 'Det Blå Hjørne' fredag formiddag.

- Danmarksdemokraterne er jo ikke kommet til verden for at slås med de blå, siger Inger Støjberg og fortæller, at hun følte, at hun kom ind i omklædningsrummet med de blå holdtrøjer, og så begyndte alle at slås mod hinanden i stedet for at gå ud på banen og kæmpe mod de røde.

- Det er simpelthen noget mærkeligt noget. Jeg kommer ikke til at bruge min tid på at diskutere med blå politikere i den her valgkamp. Tværtimod! Altså, vores fælles mål må jo være at få væltet Mette Frederiksen som statsminister, siger hun.

En misforståelse, at partierne er ens

Debatten, hvor Nye Borgerliges Lars Boje Matthiesen også deltager, kommer efter, at Morten Messerschmidt onsdag inviterede Inger Støjberg til at mødes i en duel, da han talte ved Dansk Folkepartis sommergruppemøde i Roskilde.

For ifølge partiformanden er en af de helt store forklaringer på DFs elendige meningsmålinger, at vælgerne tror, de kan få samme vare hos andre partier. I særdeleshed hos den nye "stjerne", som han sagde, i dansk politik: Danmarksdemokraterne med Inger Støjberg.

- Den misforståelse skal vi selvfølgelig have rådet bod på, sagde Messerschmidt og inviterede Støjberg til at møde ham i en debat, så vælgerne kan se, hvor partierne er enige, og hvor de er vidt forskellige.

Hvis Inger Støjberg vil være formand for Dansk Folkeparti, så vil jeg klappe i mine små hænder

Morten Messerschmidt (DF) til TV 2 i november 2021

Der lå dog allerede en invitation til ham om at deltage i 'Det Blå Hjørne' med Inger Støjberg, korrigerede programmets vært, Casper Dall, ham efterfølgende på Twitter.

Det Blå Hjørne

Inger Støjberg, formand for Danmarksdemokraterne, og Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance er faste debattører i Det Blå Hjørne på Radio4. 

Casper Dall, der er politisk redaktør på Avisen Danmark, er vært på programmet, der produceres i samarbejde med Avisen Danmark. 

Drømte om Støjberg som formand

Det er ellers ikke længe siden, at der lød ganske andre toner fra Morten Messerschmidt.

Da han i november sidste år besøgte 'Lippert' på TV 2 News for at tale om, hvem der skulle være DF-formand efter Kristian Thulesen Dahl, sagde han:

- Hvis Inger Støjberg gerne vil være formand for Dansk Folkeparti, så tror jeg allerede nu her i aften, at jeg kan sige, at så vil jeg klappe i mine små hænder. Så stiller jeg ikke op, sagde han til værten Søren Lippert, som for en sikkerheds skyld fulgte op:

Kampen skal altså tages mod dem i de røde bluser, og ikke mod de blå

Inger Støjberg, formand for Danmarksdemokraterne

Hvis Inger Støjberg stiller op, så er Morten Messerschmidt ikke kandidat?

- Ja, lød svaret.

Men det var altså før, Inger Støjberg afviste Dansk Folkeparti, og Morten Messerschmidt selv blev valgt som partiformand.

Messerschmidt minder Støjberg om fortiden

Tilbage i radiostudiet replicerer Morten Messerschmidt, at han slet ikke synes, det behøver at blive udlagt som noget negativt, at de borgerlige partier "taler sammen".

- Jeg synes, at blå blok kan være en bred facet. For eksempel i forhold til at udfordre de internationale konventioner. Så har det jo altid været Dansk Folkeparti, der har presset på – også overfor dig, Inger Støjberg, da du var minister og ikke var villig til at gå så langt som os, siger Messerschmidt, inden han bliver afbrudt af programmets vært.

- Morten Messerschmidt, du er allerede i fuld gang.

Lyn-analyse

Det virker som om, at Inger Støjbergs strategi er rimelig klar: Hun glider af og forsøger så vidt muligt at sige, “Lad os skændes med Mette Frederiksen i stedet for med hinanden”. 

Men det kan blive en lang valgkamp for Inger Støjberg at blive mødt med det der i tre-fire-fem uger.

Det store spørgsmål er jo, om den her kritik gør indtryk på de vælgere, der lige nu siger, at de vil stemme på Inger Støjberg. Vi har tidligere set nye partier blive pillet fuldstændig fra hinanden i en valgkamp. For eksempel på Ny Alliance. Støjbergs frygt må være, at det samme sker for hende.

Dansk Folkepartis formand vender flere gange tilbage til de internationale konventioner, som han gerne vil høre, Danmarksdemokraternes holdning til.

Er det i virkeligheden bare fordi, du er lidt misundelig på Inger Støjbergs 10-11 procent i meningsmålingerne, mens du selv ligger nede omkring spærregrænsen på 2?

- Nej, det handler faktisk om politik, fastholder Messerschmidt.

Han gentager, at der er stor forskel på at være et parti, der vil udfordre konventionerne, og et parti, der "dukker nakken, hver gang en pseudodommer nede i Strasbourg siger, at vi må ikke udvise kriminelle araberdrenge".

Nye Borgerliges Lars Boje Matthiesen erklærer sig enig.

- Lad os nu debattere politik. Jeg synes også, det er rimeligt, at vælgerne ved, hvor der er forskel på partierne, siger han.

Nedtur til DF og Nye Borgerlige

Både Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti er truet af Inger Støjbergs nye parti.

Danmarksdemokraterne er braget igennem i flere meningsmålinger med over 10 procent af stemmerne.

Modsat ligger Dansk Folkeparti i flere af de seneste meningsmålinger omkring spærregrænsen på 2 procent.

Nye Borgerlige lå pænt i meningsmålingerne (8,5 procent i Megafon 23. juni, red.) lige inden, Danmarksdemokraterne blev en realitet. Tre uger senere var de halveret.

Fællesmængden er stor

Inger Støjberg mener – som den eneste af de tre – at der er en fare for, at de blå partier sætter kampen mod Mette Frederiksen over styr ved at slås indbyrdes.

- Kampen skal altså tages mod dem i de røde bluser og ikke mod de blå, siger hun og medgiver, at der er forskel på partierne.

- Men fællesmængden er trods alt rigtig stor. Og hvis vi vil vinde et valg, og det skal vi, så er vi nødt til at fokusere på fællesmængden. Så er der ingen tvivl om, at så vil vælgerne gå til det parti, hvor de synes, nuancerne passer.

Men Morten Messerschmidt fortsætter i samme spor. Han synes, det er meget rart at vide præcis, hvor Inger Støjberg står, hvis hun nu for eksempel skal være minister igen.

Hun går med på præmissen og erklærer sig enig i ambitionen om at "gøre op med bandekriminalitet og udvise alle dem, der overhovedet kan lade sig gøre".

Men hun vil for eksempel ikke udvise en hel familie for ét familiemedlems kriminalitet.

Støjberg er glad for, at hun ikke er gift med Messerschmidt

- Jeg er simpelthen rigtig glad for – ja, måske af flere årsager – at vi ikke er gift, udbryder Inger Støjberg grinende på et tidspunkt til Morten Messerschmidt.

- For jeg synes, at du lægger ordene i munden på mig og prøver på hele tiden at finde en meget skarp vinkel på tingene.

Essensen af det her er jo netop, at Danmarksdemokraterne ikke er Dansk Folkeparti 2,0

Inger Støjberg, formand for Danmarksdemokraterne

Hun understreger, at hun gerne vil presse på for at ændre de internationale konventioner. Det har hun endda papir på, siger hun med henvisning til sin dom i rigsretten for ulovlig adskillelse af asylpar.

- Men du vil ikke ud af dem, indvender Morten Messerschmidt.

- Jeg vil rigtig gerne have ændret de internationale konventioner, men jeg er ret sikker på, at vi som lille bitte land vil komme til at stå rigtig skidt, hvis vi bare træder ud, svarer hun.

To forskellige partier

Morten Messerschmidt understreger ihærdigt de punkter, hvor Dansk Folkeparti og Inger Støjberg tidligere har været uenige. Det får hende til at indvende:

- Men Morten, det er jo derfor, vi er to forskellige partier. Hele essensen af det her er jo netop, at Danmarksdemokraterne ikke er Dansk Folkeparti 2,0, siger hun og gentager sit håb om, at de to partier kan samles om det, de er enige om – herunder det fælles mål at vippe de røde partier af magten.

Det er de enige om, lover Messerschmidt. Trods alt.

De tre højrefløjspartier er også enige om at bevare grænsekontrollen. Men det bliver formentlig ikke sidste gang, vi skal lægge ører til en dissektion af de forskellige blå nuancer.